Ar pasiteisins investicijos į naujos katilinės statybą?

kaminasAsta GVILDIENĖ

Balandžio 24 dieną Ūkio komitete posėdžiavę tarybos nariai nutarė, kad ne UAB „Šakių šilumos tinklai“ ataskaita už praėjusius metus yra šiandien pati svarbiausia. Šiandien labiau aktuali naujos biokuru kūrenamos katilinės statybos nauda rajono gyventojams, šildymo kainos mažėjimas. Atsakymas, ar gausime 50 proc. ES kompensaciją, dar nėra gautas, tačiau, pasak savivaldybės mero Juozo Bertašiaus, čia svarbiausi du klausimai: per kiek laiko atsipirks investicijos ir kaip keisis šildymo kaina per atsipirkimo laikotarpį?

Galimybė Šakiuose, Gimnazijos gatvėje esančioje UAB „Šakių šilumos tinklai“ teritorijoje, pasinaudojant 50 proc. ES paramos fondo kompensacija, pastatyti 5 MW galios biokuro katilą, kuris leistų visiškai atsisakyti ir toliau  brangstančių gamtinių dujų, atsirado dar 2010 metų gruodžio mėnesį. Tuomet įvyko pirmasis rajono savivaldybės administracijos ir UAB „Šakių šilumos tinklai“ atstovų susitikimas su energetinių objektų montavimo įmonės „Enerstena“ direktoriumi Virginijumi Ramanausku ir bendrovės „AF - TSP“ inžinieriumi – konsultantu Robertu Puodžiumi, kuriame buvo pristatyta Šakių šilumos ūkio modernizavimo vizija. Pakeitus brangų kurą pigesniu, siekiama sumažinti šildymo kainą miesto gyventojams ir paskatinti rajono verslininkus užsiimti biokuro, t.y. šiaudų granulių, žievės, drožlių, pjuvenų, kapotos medienos gamyba ir tiekimu.
 
Oficialaus atsakymo, ar bus ES lėšomis finansuojama naujos katilinės statyba, UAB „Šakių šilumos tinklai“ generalinis direktorius Laimutis Kasparavičius dar nėra gavęs, nors paraiška  Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondui (LAAIF) buvo pateikta dar praėjusių metų lapkričio 2 dieną. Aišku viena, kad sustoti, kai jau taip toli nueita, nevertėtų. Pasak L.Kasparavičiaus, kai 2006 metais buvo statomas biokuru kūrenamas katilas, taip pat buvo daug baimintasi, ar jis atsipirks? Tačiau ši investicija atsipirko su kaupu. Jo manymu, biokuru kūrenamos katilinės statyba, kurios projekto kaina daugiau nei 6 mln. litų, su palūkanų išmokėjimu atsipirktų daugmaž per 10 metų. Tačiau, jei gautume 50 proc. kompensaciją iš ES paramos fondo, tai šis laikas sutrumpėtų perpus.

Mero teigimu, kai visoje Lietuvoje prasidės biokuru kūrenamų katilinių projektų įgyvendinimas, ši žaliava pabrangs ir galbūt labiau apsimokės naudoti dujas – vis tiek, pastačius Suskystintų gamtinių dujų terminalą Klaipėdoje, jos atpigs. Tačiau, jei pagal projekto reikalavimą penkerius metus katilą privalėsime kūrenti tik biokuru, galime labai apsigauti. „Artimiausius keletą metų dujų kaina tikrai ne pigs, o kils. Netikiu, kad ji kada nors bus mažesnė už medienos kainą, - tvirtino UAB „Šakių šilumos tinklai“ vadovas. – Tikimės, kad  pardavimo kaina šakiečiams nukris iki 25 centų už 1 kWh. Tai būtų labai gera kaina, nors ir šiuo metu mūsų kaina viena mažiausių Lietuvoje.“

L.Kasparavičiaus manymu, gavę naujos katilinės statybai ES paramą, tiek savivaldybės, tiek Šilumos tinklų vadovai turės labai atidžiai peržiūrėti jos sąlygas, apsvarstyti visus už ir prieš.  Viena aišku, kad šilumos ūkio modernizavimo investicija ne tik atsipirktų, bet ir sumažintų dabar galiojančią centralizuotai teikiamos šilumos kainą.

P.S. Kai straipsnis jau buvo paruoštas spaudai, UAB „Šakių šilumos tinklai“ generalinis direktorius informavo, kad balandžio 25 dieną iš LAAIF buvo gautas atsakymas, jog naujos katilinės statybos projektas bus finansuojamas 2 mln. 491 tūkst. litų – tai 130 tūkst. litų mažiau nei buvo prašyta. Iki balandžio 30 dienos bendrovė turi pateikti atsakymą, ar sutinka su šiuo pasiūlymu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.