Pasirūpino saugiais namais sparnuočiams

Šakių girininkijos specialistė Odeta Brokienė jauniesiems pagalbininkams patarė, kad inkilą derėtų atsukti į pietus ar pietryčius, taip sparnuočiai gaus natūralios šilumos. L. Poškevičiūtės nuotr.

Kovo 15-ąją visoje šalyje vyko Valstybinių miškų urėdijos paskelbta tradicinė inkilų kėlimo akcija „Paukščiai grįžta namo“, prie kurios prisidėjo ir mūsų krašto bendruomenė. Namelius iš šiltųjų kraštų sugrįžusiems sparnuočiams Šilo miške (Šakių sen.) į medžius kelti miškininkams suskubo padėti Šakių „Varpo“ bei Jurbarko mokyklų moksleiviai. Akcijos metu miškininkai pasakojo apie inkilų gamybos ir jų kėlimo į medžius subtilybes.

Kaip skelbia organizatoriai, kovo 15 d. Lietuvos miškuose 35-iose vietose miškininkai kartu su ornitologais ir gamtos mylėtojais iškėlė daugiau nei 8 tūkst. naujų namų sparnuočiams. Šakių regioninio padalinio miškininkai pakvietė gamtos mylėtojus inkilus kelti Šilo miške (Šakių sen.). Atvykę Šakių „Varpo“ mokyklos jaunieji miško bičiuliai kartu su vadove Almute Ščajeviene bei Jurbarko Naujamiesčio progimnazijos būrelio „Putpeliukai“ nariais (vad. Odeta Martinkevičienė) iškėlė 60 inkilų, kuriuos parūpino miškininkai.

Kaip sakė Šakių regioninio padalinio Šakių girininkijos specialistas Audrius Martinkevičius, iškeltuose inkiluose galės apsigyventi ir jauniklius perėti ne tik smulkieji sparnuočiai, pavyzdžiui, įvairių rūšių zylės, musinukės, bet ir pelėdos. Specialūs inkilai keliami pelėdoms, kukučiams ir net žinduoliams – miegapelėms ir šikšnosparniams.

„Inkiluose gyvena ne vien paukščiai, kai valom juos, randam ir skruzdžių, įvairių vabzdžių, kamanių, vapsvų, miegapelių“, – tikino miškininkas.

A. Martinkevičius pasakojo, kad paukščiams problemų dėl saugumo sukelti gali ir geniai. Miško sanitarais vadinami paukščiai yra įsigudrinę inkile išsikalti naują landą, taip patekti į inkilą ir sunaikinti kiaušinius ar pačius paukščiukus. Miegapelės taip pat sunaikina paukščių lizdus, o po to apsigyvena jų lizduose.

Moksleiviai teiravosi, kokie retesni paukščiai gyvena Šilo miške. Pasak A. Martinkevičiaus, yra ulduko, arba karvelio, lizdas.

„Kituose rajono miškuose turim ir mažųjų erelių rėksnių lizdų, esam pastebėję sukant jūrinį erelį, turim ir juodųjų gandrų“, – atskleidė A. Martinkevičius.

L. Poškevičiūtės nuotr.L. Poškevičiūtės nuotr.

Inkilų kėlimo akcijos dalyviai pasiskirstę grupelėmis, pasėmę dvišakę kartelę inkilui užkabinti, pasklido po Šilo mišką. Miškininkai pasakojo, kad inkilai smulkiems paukščiams keliami kas 30–50 metrų. Inkilus rekomendavo kabinti atsuktus į pietus, rytus arba pietryčius, vengti šiaurės krypties, mat paukščiai mėgsta tuos inkilus, į kuriuos patenka daug šviesos, kartu ir šilumos. Gerai padaryti inkilai tarnauja iki 15 metų. Miškininkai paukščių namelius nuolat išvalo.

Miškininkai taip pat kvietė norinčius padėti paukščiams įsikurti saugiame prieglobstyje inkilus kelti ir parkuose ar šalia sodybų. Ragino inkilus gaminti iš natūralių medžiagų bei tinkamai pakabinti, kad jis nesiūbuotų vėjyje.

Inkilų kėlimu pavasario darbai neužsibaigia. Jau greitai miškininkai visus kvies dalyvauti Nacionaliniame miškasodyje ir įprasminti savo meilę gamtai sodinant medelius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.