Leidinio „Žiburio“ draugija ir jos mokyklos“ pristatymas

ziburysAsta GVILDIENĖ

Lapkričio 24 dieną Šakių „Žiburio“ gimnazijoje vyko neseniai išleistos Kazio Šapalo knygos „Žiburio“ draugija ir jos mokyklos“, kurioje aprašoma katalikiškosios švietimo draugijos „Žiburys“ veikla 1906 – 1940 metais visoje Suvalkijoje, pristatymas.

Nuotr. Pranešimą skaitė renginio viešnia, knygos „Žiburio“ draugija ir jos mokyklos“ atsakingoji redaktorė, Marijampolės kolegijos dėstytoja Vida Mickuvienė.

Renginyje dalyvavo Marijampolės kolegijos dėstytoja Vida Mickuvienė, Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Sofija Liudžiuvienė, Šakių viešosios bibliotekos direktorė Regina Ūsienė, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, savivaldybės Bendrojo skyriaus vyriausioji specialistė (kalbos tvarkytoja) Rimutė Grušienė, Šešupės euroregiono turizmo informacijos centro direktorė Audronė Mieščionaitienė, Šakių dekanato vicedekanas klebonas Sigitas Matusevičius, Šakių vikaras Arminas Lukoševičius, „Žiburio“ gimnazijos mokytojai ir moksleiviai, šauniai pasiruošę pristatymui.
 
Renginio gerą nuotaiką sukūrė gimnazistų choro atliekamos dainos ir moksleivių pasakojimai apie Kazį Šapalą, kuris mokėsi Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijoje, o baigęs Vytauto Didžiojo universitete filosofijos ir teologijos studijas, aktyviai dalyvavo Ateitininkų organizacijos veikloje ir mokytojavo, o 1929 – 1940 metais vadovavo Šakių „Žiburio“ gimnazijai, dėstė istoriją. Jis visą gyvenimą rinko ir sistemino informaciją knygai apie „Žiburio“ draugiją, tačiau sovietmečiu neturėjo galimybės jos išleisti. Taip pat skambėjo monologai apie Šakių „Žiburio“ gimnazijos įkūrimo ir veiklos istoriją.

Pranešimą skaitė renginio viešnia, knygos „Žiburio“ draugija ir jos mokyklos“ atsakingoji redaktorė, Marijampolės kolegijos dėstytoja Vida Mickuvienė. Ji susirinkusiems pasakojo, kad mintį išleisti „Žiburio“ draugijos istoriją pasiūlė Lietuvos istorikas profesorius Antanas Tyla, kalbėdamas šios draugijos 100 metų jubiliejui skirtoje konferencijoje. Dėstytoja pasidalijo mintimis apie sunkumus, kuriuos teko įveikti ieškant finansavimo ir paramos šiam leidiniui. Ji dėkojo visiems, kurie vienaip ar kitaip padėjo įgyvendinti šį sunkų uždavinį. Taip pat akcentavo, kad išleisti „Žiburio“ draugijos istoriją reikėjo vien dėl to, kad paneigtų blogą vardą, kurį draugijai primetė tarybinė propaganda. Šios draugijos veikla buvo labai reikšminga ir plati. Savanoriška „Žiburio“ draugija steigė pradžios mokyklas ir gimnazijas, bibliotekas, beglobių vaikų ir senelių prieglaudas, rengė koncertus ir vaidinimus, kuriuos savanoriškai rėmė ūkininkai. V.Mickuvienė apibendrino „Žiburio“ draugijos dešimtmečių patirties aktualijas, švietimo tradicijas ir jų tęstinumą, pabrėždama, kad tai ne literatūrinė, o mokslinė knyga, skirta moksliniams darbams.

Kadangi į leidinio pristatymą negalėjo atvykti Zanavykų draugijos pirmininkas Albinas Vaičiūnas, su knygoje aprašytais iškiliausiais Sūduvos krašto žmonėmis supažindino „Žiburio“ gimnazijos direktorės pavaduotojas Darius Aštrauskas, perskaitydamas jo pranešimą apie „Žiburio“ draugijos steigėjus Sūduvos panemunių parapijose.

Taip pat pranešimus skaitė Šakių „Žiburio“ gimnazijos mokytoja Roma Dėdynienė, savo kalboje apžvelgusi „Žiburio“ gimnazijos veiklą Zanavykų krašte, ir gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė, supažindinusi su „Žiburio“ gimnazijos istorija ir dabartimi. Leidinyje aptariamas beveik kiekvieno miestelio ar bažnytkaimio kultūrinis – socialinis gyvenimas. Daugelis žmonių, kilusių iš šio krašto, ras informacijos apie savo kaimą, artimus žmones. Ypač daug žinių pateikta apie mokytojų ir kunigų švietėjišką veiklą.

Leidinį „Žiburio” draugija ir jos mokyklos” išleido vietinė leidykla „Piko valanda” 500 egzempliorių tiražu. Po renginio knygą buvo galima įsigyti pas Marijampolės kolegijos dėstytoją Vidą Mickuvienę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.