Laisvė - dokumentinėse nuotraukose ir menininkų darbuose

vilcinskas_viktorasŠalyje ir rajone vyko renginiai, skirti mūsų laisvės gynėjams atminti bei pagerbti. Prieš 20 metų vykusiems įvykiams, kuriuose per kraują ir ašaras buvo iškovota laisvė, atminti Zanavykų krašto muziejuje buvo atidaryta Viktoro Vilčinsko fotografijų paroda „Sausio 13-oji – Lietuvos dvasios pergalė“ bei Kudirkos Naumiestyje vykusio plenero „Šviesa - Tiesa“ dalyvių darbų paroda.

Nuotr. Zanavykų krašto muziejuje veikia fotografo V. Vilčinsko istorinių nuotraukų paroda „Sausio 13-oji – Lietuvos dvasios pergalė“.

Praėjusį ketvirtadienį sausio 13-osios atgarsiai vėl sujaudino kiekvieno lietuvio širdį. Prieš 20 metų kulka ir priešas suvienijo tautą siekti laisvės. Kaip Lietuvos laisvės buvo siekiama, 1991-aisiais mena daugelis lietuvių, tarp kurių ir šakiečiams puikiai žinomas fotografas Viktoras Vilčinskas.

Ketvirtadienį Zanavykų krašto muziejuje buvo atidaryta fotografijų paroda „Sausio 13-oji – Lietuvos dvasios pergalė“. Parodos atidarymo metu apie to meto nuotaikas, išgyvenimus, kuriuos dabar mums primena dokumentinės fotografijos ir vaizdo įrašai, pasidalijo pats parodos autorius, fotografas V. Vilčinskas. „Turiu perspėti, kad čia nėra nė vienos nuotraukos iš sausio 13 dienos, nes aš tuo laiku neturėjau fotoaparato“,- atviravo fotografas. Atsiminimais besidalijęs vyras pasakojo, kad tądien Vilniaus link iš Šakių rajono išvyko du autobusai, pilni žmonių, tarp kurių daugiausia buvo moteriškės. „O jau linksmos, o dainuoja, dainas plėšia. Aš joms pasakiau: „Jūs čia taip nedainuokit, nes rytoj grįžtant reikės verkti“. Tai taip ir buvo“, - mena V. Vilčinskas.
 
Ne kartą dažnam mūsų teko regėti rodomus šiurpą keliančius dokumentinius kadrus, tačiau šiuose įvykiuose nedalyvavusiems, tikriausiai, sunku suvokti, kokios iš tikrųjų tvyrojo nuotaikos. Kaip teigė parodos autoriaus, Vilniaus įvykiai tuomet kėlė labai didelį siaubą.

„Vytautas Landsbergis sakė, kad Berlyno sienos griuvimas prilygsta mūsų sausio 13-jai. Tai aš pasakyčiau, kad sausio 13- oji prilygsta Tarybų Sąjungos griuvimui“, - teigė V. Vilčinskas.

Šiuo metu Zanavykų krašto muziejuje V. Vilčinsko eksponuojamos fotografijos buvo darytos sausio ir vasario mėnesiais. Jose įamžintos nuotaikos, kuriomis tada gyveno Vilnius ir visa Lietuva. Šiandien mes gyvename laisvoje Lietuvoje, tik ar ta laisvė deramai įvertinama.  

Tai, kad esame laisvi, geriausiai atspindi kūrybiškųjų menininkų darbai, šiuo metu eksponuojami muziejaus ekspozicijų salėje. Kudirkos Naumiestyje vykusio plenero „Šviesa - Tiesa“ dalyvių darbus ketvirtadienį publikai pristatė menininkai Mindaugas Pauliukas ir Romanas Averincevas. Pasak M . Pauliuko, šiame plenere buvo labai marga publika, todėl muziejuje dabar eksponuojama tik dalis plenero dalyvių darbų. Mat didžioji plenero „Šviesa - Tiesa“ dalyvių darbų paroda bus atidaryta Kovo 11-osios proga. Menininkų darbuose vaizduojamos istorinės bei dabarties aktualijos, kuriose galima įžvelgti, kaip ta laisvė atrodo po 20 metų.

Zanavyko krašto muziejuje laisvės tematika alsuojančios fotografijos „Sausio 13-oji – Lietuvos dvasios pergalė“ bei plenero „Šviesa – Tiesa“ darbai bus eksponuojami iki sausio 31 dienos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.