Šviesuolio Jono Boso gyvenimo kelias grįstas kūryba

bosasKovo 18 dienos popietę, paminint knygnešio dieną, Šakių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje buvo pagerbtas kovo mėnesį garbų jubiliejų švenčiantis mūsų rajono pedagogas, šviesuolis, visuomenininkas Jonas Bosas. Renginyje buvo pristatyta jo parašyta knyga „Zanavykijos pradinės mokyklos“.

Nuotr. Praėjusį penktadienį Šakių viešojoje bibliotekoje vyko Knygnešio dienos ir knygrašio Jono Boso 85-mečio paminėjimas bei jo naujausios knygos „Zanavykijos pradinės mokyklos“ pristatymas.

Penktadienio popietę Šakių viešosios bibliotekos konferencijų salėje rinkosi gausus būrys mūsų krašto žinomų žmonių pagerbti 85-erių metų jubiliejų švenčiantį J. Bosą. Net 65- erius metus J. Bosas atidavė rajono švietimui, vaikams, pedagogams. Ir šiandien jis yra mylimas bei gerbiamas šakiečių. Šventinę akimirką mūsų rajono žmonės negailėjo šviesuoliui pačių šilčiausių prisiminimų ir palinkėjimų.

Jaukioje popietėje tuo pačiu buvo pristatyta šeštoji kraštotyrininko parašyta knyga „Zanavykijos pradinės mokyklos“. Apie paskutinįjį J. Boso darbą anotacinius žodžius tarė lituanistė Ramutė Vyšneveckienė. Iš Sudargo – knygnešių šventovės kilęs J. Bosas, pasak R. Vyšneveckienės, per savo gyvenimą nuveikė daug rajono švietimui reikšmingų darbų. „Savo darbą, profesinį darbą jis visą laiką siejo tik su pedagogo pašaukimu. Vadovaudamas Siesartėnų mokyklai, jis padėjo tokius gražius pagrindus mokyklos tradicijoms, mokyklos veiklai, subūrė darnų kolektyvą. Rajono mokykloms J. Boasas buvo didžiulis pavyzdys. Jis visose darbo srityse savo patirtimi dalijosi su šalies mokyklų mokytojais, rašė straipsnius“,- apie J. Bosą kalbėjo mokytoja.
 
R. Vyšneveckienė negalėjo nepasidžiaugti J. Boso išleistomis knygomis, kurių viena – „Zanavykijos švietimo kelias“ apie rajono mokyklas. Tai knyga, kuri vertinama visoje respublikoje. Knygnešio dienos paminėjimo proga pristatyta 400 egzempliorių tiražu išleista knyga apie rajono pradines mokyklas. Tikima, kad ši J. Boso kruopščiai parašyta knyga atras savo skaitytoją, juk ne vienas nostalgiškai mename tas pirmąsias dienas, praleistas pradinės mokyklos suole. Knygoje „Zanavykijos pradinės mokyklos“ pateiktos žinios net apie 140 pradinių mokyklų, prisiminimai sudėti iš įvairių šaltinių. „Šiandien mes turime šitą knygą kaip paminklą mūsų krašto istorijai, paliekamą mūsų krašto kartoms. Turbūt daugelis ateityje rašys ir mokslinius, ir istorinius darbus, remdamasis šia knyga“,- pabrėžė R. Vyšneveckienė. Beje, knygą rašyti autorių paskatino pradinių mokyklų nykimas.

Šventinėje popietėje pagerbtas J. Bosas džiaugėsi pagerėjusia sveikata, gražiais sveikinimais ir palinkėjimais. „Džiaugiuosi šituo suėjimu. Pragyventa tikrai daug metų. Esu patenkintas šia diena, patenkintas viskuo, kas čia vyko“,- įspūdžiais po renginio dalijosi J. Bosas. Save knygrašiu pasivadinęs J. Bosas, paklaustas, iš kur sėmėsi įkvėpimo kūrybai, sakė: „Visada mėgau skaityti. Su knyga bendravau, draugavau visą gyvenimą. Šiaip turbūt tai prigimtis, kantrybė, darbštumas. Knyga yra darbas, didelė kantrybė, atsidavimas“. Lietuviškai knygai jis palinkėjo, kad žmonės ją skaitytų ir mylėtų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.