Ketvirtą kadenciją iš eilės rajonui vadovausiantis J. Bertašius žada pokyčių

bertasiusAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Kovo 15-ąją dieną respublikoje vyko pakartotinis balsavimas dėl merų rinkimų. 5790 (57,32 proc.) – rinkėjų rajone balsavo už dabartinį rajono merą Juozą Bertašių, kad šis ketvirtąją kadenciją taptų rajono meru, ir jų lūkesčiai pasiteisino, ateinančius ketverius metus rajonui vadovaus J. Bertašius. Už antrąjį kandidatą - Bernardiną Petrą Vainių balsavo 42,68 proc. arba 4312 rinkėjai.
 
Nuotr. Rinkimuose 5790 (57,32 proc.) rajono gyventojų lėmė tai, jog ateinančius ketverius metus ketvirtąją kadenciją rajonui vadovaus J. Bertašius.
 
Akivaizdus pokytis
 
Lyginant pirmojo ir antrojo rinkimų turų rezultatus, matomas akivaizdus pokytis. Kovo pirmąją dieną, pirmojo rinkimų turo metu, už B. P. Vainių savo balsą atidavė 23,71 proc. arba 2951 rinkėjas, tai reiškia, jog antrajame ture jį palaikė 1361 rinkėju daugiau (nes už jį balsavo 4312 rinkėjai). Pirmajame ture už J. Bertašių balsavo 44,65 proc. arba 5556 rinkėjai, o tai reiškia, kad antrajame ture balsuojančiųjų už dabartinį rajono merą skaičius pakilo 234 rinkėjais.
 
Rinkėjai apylinkėse sumušė rekordus

Iš 38 rinkimų apylinkių 31-oje žmonės labiau palaikė J. Bertašių. Rekordą sumušė Degutinės apylinkės rinkėjai, kurioje net 87,50 proc. (140 asmenų) piliečių balsavo už dabartinį rajono merą, o už B. P. Vainių šioje apylinkėje balsavo 12,50 proc. rinkėjų, arba 20 žmonių. Ne ką prasčiau J. Bertašių palaikė ir Baltrušių apylinkės rinkėjai - iš 173 rinkimuose dalyvavusių asmenų 140 (80,92 proc.) savo balsą atidavė už J. Bertašių, o 33 (19,08 proc.) už B. P. Vainių. Patašinės apylinkės rinkėjai taip pat neatsiliko balsuodami už J. Bertašių, šioje apylinkėje 77,70 proc. (108 rinkėjai) balsavo už dabartinį rajono merą, už B. P. Vainių – 22,30 proc. (31 rinkėjas).
 
Septyniose apylinkėse sulaukė didesnio palaikymo

B. P. Vainių labiau nei J. Bertašių palaikė 7 apylinkių rinkėjai. „Žiburio“ apylinkėje vyko įtempta kova, čia už B. P. Vainių balsavo 50,98 proc. (337) rinkėjų, o už J. Bertašių 49, 02 proc. (324) balsavimo teisę turinčių piliečių. Panoviuose B. P. Vainius balsų skaičiumi taip pat buvo lyderis, šioje apylinkėje už jį savo balsą atidavė 76,05 proc. rinkėjų, o už J. Bertašių – 23,95 proc. Gotlybiškiuose rinkėjai taip pat labiau palaikė B. P. Vainių, savo balsą už jį atidavė 63,24 proc. rinkėjų, o už J. Bertašių - 36,76 proc. Antrojo rinkimų turo metu mieliau B. P. Vainių palaikė ir Gelgaudiškio, Slavikų, Išdagų bei Kudirkos Naumiesčio apylinkių rinkėjai.
 
Iš trijų didžiausių apylinkių - dvi už J. Bertašių

Pagal balsavimo teisę turinčių piliečių skaičių, rajone didžiausios rinkimų apylinkės yra „Varpo“ (2037 rinkėjai, pagal galiojančių biuletenių skaičių balsavo 869), Gelgaudiškio (2306 rinkėjai, pagal galiojančių biuletenių skaičių balsavo 648) ir Lukšių (1584 rinkėjai, pagal galiojančių biuletenių skaičių balsavo 486). Kaip ir buvo minėta, didžiausioje – Gelgaudiškio apylinkėje rinkėjai labiau palaikė B. P. Vainių, čia už jį savo balsus atidavė 55,56 proc. (360) rinkėjų, už J. Bertašių – 44,44 proc. (288). Antroje pagal didumą – „Varpo“ rinkimų apylinkėje, nors ir nedideliu skirtumu, tačiau didesnio rinkėjų palaikymo sulaukė J. Bertašius, už kurį balsavo 51,55 proc. rinkėjų, o už B. P. Vainių – 48,45 proc. Trečioje pagal didumą, Lukšių apylinkėje, rinkėjai aktyviau palaikė taip pat J. Bertašių, už kurį savo balsą atidavė 51,58 proc. rinkėjų, o už B. P. Vainių – 48,15 proc.

Pokyčių bus

Rinkimus laimėjusio J. Bertašiaus paklausus, ar šis tikėjosi ir tikėjo, jog laimės rinkimus, meras atsakė, jog šiuos dalykus nusprendė žmonės. „Manau, kad kaip žmonės nusprendė, toks ir yra tas rezultatas, o šiaip manau, kad žmonės yra pagrindinis teisėjas visuose reikaluose ir jie pasirinko tokį sprendimą ir aš jį labai gerbiu bei esu dėkingas“,- kalbėjo meras. J. Bertašius yra viešai pasakęs, jog savivaldybėje bus pokyčių – keisis administracijos direktorius ir galimai kiti darbuotojai, tačiau pavardžių atskleisti dar nenorėjo. „Po šio mėnesio 23 dienos, kai patvirtins rinkimų rezultatus, tada bus galima konkrečiai kalbėti. Tikrai keisis administracijos direktorius, čia nėra jokios paslapties“,- kalbėjo meras.
 
12 metų statytos pilies neįveikė

B. P. Vainius teigė, jog yra patenkintas rezultatais ir dėkoja visiems rinkėjams, kurie norėjo pokyčių. „Visų pirma esu labai dėkingas visiems rinkėjams, ypač tiems, kurie buvo naujovių ir pokyčių šalininkai. Asmeniškai aš pats esu patenkintas rezultatais dėl to, kad kai kurios apylinkės mane maloniai nustebino, netgi nesitikėjau tokio gražaus ir tvirto palaikymo. O šiaip, šiuos dalykus reikia vertinti realiai – yra 12 metų statyta pilis, turinti 14 gynybinių bokštelių, per pusę metų norint kažką įveikti net ir teoriškai beveik neįmanoma, o praktiškai juo labiau“,- atvirai kalbėjo B. P. Vainius.

Pašnekovas taip pat minėjo, jog rinkimuose buvo pasiekta viskas, ko ir buvo norėta. „Svarbiausia, jog ką planavome, tą ir pasiekėme – planavome patekti į antrąjį turą – patekome, planavome gauti 6 mandatus taryboje – gavome, o kaip dėliosis tolimesnė situacija, viskas priklauso nuo mero, jo pasirinkimų. Paklausus B. P. Vainiaus ar galima po ketverių metų vėl tikėtis jo kandidatūros į merus, šis atsakė, jog „retkarčiais dėmesį reikia atkreipti ir į pasą“.
 
Antrajame ture – 8,65 proc. mažiau rinkėjų

Iš viso rinkimuose dalyvavo 10307 rinkėjai, negaliojančiais pripažinta 205 biuleteniai. Rinkėjų aktyvumas - 37,27 proc., lyginant su kovo 1-ąją, kai balsavo 45,92 proc. rinkėjų, aktyvumas sumažėjo 8,65 proc. Aktyviausiai balsavo Baltrušių - 41,76 proc., Degutinės - 40,08 proc., Girėnų - 37,27 proc. rinkimų apylinkės. Pasak Šakių apygardos rinkimų komisijos pirmininkės Lilijos Sniečkuvienės, rinkimai vyko ramiai, stebėtojai apsilankė vienoje kitoje apylinkėje. Šiek tiek strigo internetas, tačiau iki rinkimų pabaigos visos apylinkės turėjo ryšį. Savivaldybės komisija protokolą pasirašė 23.04 val.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.