Sudargo seniūnija persikels į kitas patalpas?

sudargas pastatas
Nuotr. Ar pastatai bus tikrai nupirkti, kalbėti anksti.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Rajono taryba pritarė naujų patalpų įsigijimui savivaldybės poreikiams Sudarge, Kalno g. 1A. Tos patalpos ateityje turėtų būti naudojamos Sudargo seniūnijos administracijai įkurdinti.

Kol kas rajono taryba tik įgaliojo administracijos direktorių Dainių Grincevičių organizuoti minėto nekilnojamojo turto pirkimo procedūrą.

Ar pastatai bus tikrai nupirkti, kalbėti anksti. Čia savo žodį dar turi tarti turto vertintojai, kurie privatiems asmenims priklausantį pastatą turi įkainuoti, ir tik po to bus sprendžiama, ar pastatą verta pirkti ir t. t. Savivaldybė užsimojo tokiam žingsniui ne šiaip sau – Sudargo seniūnija (nuo 1995 m.) yra įsikūrusi paštui priklausančiame pastate, taip vadinamame alytnamyje, vos už poros metrų nuo to pastato, kurį ruošiamasi pirkti.

Kaip sako Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė, seniūnijoje žmonių dirba nedaug – tik trys, o pati seniūnė kas antrą dieną būna Slavikų seniūnijoje, kurią ji taip pat prižiūri. Tačiau esmė yra ta, kad dabartinės patalpos yra baisios – pastatas seniai neremontuotas, seni, kiauri langai, o kabinetai šildomi elektriniais radiatoriais. Naktį jie būna įjungti tik tiek, kad nenukentėtų visa kabinetuose esanti įranga, todėl ir dieną čia nelabai šilta. Būtent šildymo sąskaitos žiemą labai didelės, o apie geresnes patalpas seniūnė svajojanti jau seniai. Pasak R. Grigaitienės, seniūnija yra tas centras, kuriame sprendžiami patys svarbiausi gyventojų klausimai, todėl labai svarbu ir aplinka, kad gyventojams norėtųsi užsukti į seniūniją, kad ji būtų traukos centras. Tą dieną, kai lankėmės Sudarge, po pietų į seniūniją irgi rinkosi seniūnaičiai, bendruomenių centrų pirmininkai ir atstovai aptarti artėjančių Kalėdų renginius, darbus ir kt. Būtent tokiais momentais, sako seniūnė, supranti, kad žmonėms reikia seniūnijos, reikia to traukos centro, kaip ir žmonių, kurie tvarko, organizuoja kasdienius ir šventinius reikalus seniūnijose.

Anot seniūnės, dabar Sudarge pagrindiniu traukos centru yra patapusi viešoji biblioteka. Savivaldybė seniūnijai ir ketina pirkti patalpas šalia bibliotekos patalpų, kur taip pat yra įsikūręs ir medicinos punktas. To pastato dvi patalpos ir taip priklauso Šakių rajono savivaldybės administracijai – bibliotekos ir medicinos punkto, o šalia jų buvusios kavinės patalpose norima įkurdinti seniūniją. Tiesa, šios patalpos kol kas atrodo nepavydėtinai – joms taip pat reikėtų nemenko remonto, nes iš lauko pusės matosi išdaužyti langai, senos durys, o antrame aukšte, sako žmonės, dar nuo kavinės laikų likęs baras stovi. Taip pat planuojamose įsigyti patalpose nėra centrinio šildymo, todėl šį klausimą irgi reikėtų spręsti. Po bibliotekos patalpomis yra įrengtas rūsys, tačiau šioms patalpoms trūksta ventiliacijos. Žodžiu, bendrai pastato būklei pagerinti reikėtų nemažos finansinės injekcijos, nors pastatas paskutiniaisiais sovietmečio metais statytas, todėl bendra jo būklė yra dar gana gera. Seniūnė sako, kad ta investicija į šio pastato patalpas atsipirktų, nes žmonėms reikia vietos, kur galėtų telktis, kur turėtų galimybę pasibūti, pabendrauti jaukioje aplinkoje. Pati seniūnė retai būna savo kabinete, nes ji dažnai keliauja po seniūniją prižiūrėdama visus kampelius ir tvarkydama gyventojų reikalus.

„Kai patys gyventojai ateina į seniūniją arba kalba pakrypsta apie kultūrinius renginius, tada norėtųsi, kad žmonės burtųsi ir telktųsi į vieną miestelio centrą, kuris būtų šiltas, jaukus ir mielas patiems žmonėms“, – sako R. Grigaitienė.

Dar viena iš priežasčių, kodėl naujos patalpos būtų naudingos seniūnijai, –  žmonėms nereikėtų lipti senais mediniais laiptais, kaip yra dabar.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.