Tarp vaikų svajonių neliko žaislų ar vaikiškų norų

vaiku svajones
Gintarė MARTINAITIENĖ

Šiemet jau dešimtą kartą startavo savanoriškumo ir geranoriškumo principu paremtas projektas „Vaikų svajonės“, skirtas išpildyti sudėtingomis socialinėmis sąlygomis gyvenančių vaikų svajones. Tiesa, šiemet, projekto iniciatoriams pakeitus sąlygas, vaikų svajonėse nebeliko nė vieno žaislo, tik striukės, batai, sportinė ar kita apranga. Kodėl?

Ketvirtadienį „Vaikų svajonių“ projekte buvo užregistruota 7 tūkst. 792 svajonės. Skelbiama, kad 53 proc. svajonių jau išpildytos. Ketvirtadienį suskaičiavome 168 projekte dalyvaujančių šakiečių vaikų svajones. Tiesa, skaičius ne galutinis, nes ketvirtadienį dar nebuvo sukeltos visos svajonės. Be to, kaip patikino Šakių socialinių paslaugų centro socialinė darbuotoja Vita Kriaučiūnienė, koordinuojanti projekto įgyvendinimą, šiais metais rajone prie projekto prisijungė ir vaikų dienos centrai, juos lankančių vaikų svajones koordinuoja savivaldybės administracijos specialistė. Anot socialinės darbuotojos, tarpusavyje derinamasi, kad nesidubliuotų tos pačios šeimos ar vaikai, aptariamos ir šeimos, kurioms labiausiai reiktų paramos. Nupirktus daiktus, kaip ir kasmet, vaikams galima įteikti tiesiogiai ar per socialines darbuotojas, per kurias ir surenkamos vaikų svajonės.

Tiesa, viešojoje erdvėje šiųmetinės vaikų svajonės sulaukė dviprasmiškų vertinimų, nes tarp svajonių – jokių žaislų ar vaikams būdingų norų. Jei anksčiau vaikai trokšdavo lėlių, žaislinių mašinėlių, vyresni norėdavo ausinuko, plaukų džiovintuvo ir pan., tai šiemet tik rūbai ir avalynė. Tiesiog tokias sąlygas šiais metais nustatė projekto iniciatoriai. Norintys išpildyti užregistruotą vaiko svajonę, kaip ir anksčiau, svetainėje vaikusvajones.lt turi ją pasirinkti iš sąrašo.

„Aš svajoju turėti ilgaaulius žieminius batus su pašiltinimu, odinius, juodos spalvos. Mano dydis 38, o pėdos ilgis 26 cm“, – taip skamba dešimtmetės Emilijos svajonė.

„Noriu žieminio raudono kombinezono, kad žiemą būtų nešalta žaisti lauke. Mano ūgis 122/128 cm. Po pažastimis – 64 cm., ranka – 36 cm., kojos – 44 cm“, – pristatoma šešiametės mergaitės svajonė.

Panašaus turinio ir kitos svajonės, viešoje erdvėje sukėlusios nemažai diskusijų, esą net neverta projekto vadinti „Vaikų svajonėmis“, tai parama tėvams ir apskritai rūbai ar batai tas dalykas, kurį sunku nupirkti, gali neatitikti dydis, tad ir netikti. Kiti aiškina, kad prie striukės, batų niekas netrukdo pridėti ir žaislo, yra besipiktinančių, kad tai net ne tėvų, o pačių organizatorių norai. Yra besidžiaugiančių, nors mažuma, kad išpildę norą žinos, jog vaikas vaikščios nešaldamas kojų ar turės kokybišką striukę.

„Tai ir pavadinkit – vaikų poreikiai! Koks mažas vaikas apie striukę ar apie batus svajoja?! Galima, gi ir tą striukę, ir žaislą padovanot! Kažkaip tuos vaikų poreikius galėtumėt surašyt! Bet vaikų svajones palikit vaikams!“ – rašo vienas iš komentatorių.

Tiesa, Socialinių paslaugų centro socialinė darbuotoja V. Kriaučiūnienė patikino, kad ir rajone buvo keletas pavienių atvejų, kai tėvai, sužinoję, jog vaikai žaislų prašyti negali, atsisakė dalyvauti projekte.

„Tai tik pavieniai atvejai, bet buvo. Nes visgi Kalėdos yra Kalėdos“, – teigė socialinė darbuotoja.

Projekto iniciatoriai, reaguodami į priekaištų laviną, rašo: „Pirminis mūsų tikslas buvo suteikti galimybę gauti Kalėdų dovanas tiems vaikams, kurie dovanų negauna apskritai. Iš noro padovanoti žmogiškąjį dėmesį tokiems vaikams ir gimė „Vaikų svajonės“. Kiekvienais metais pasibaigus projektui, analizavome, kokio tipo svajonės buvo pasirenkamos vangiausiai. Matydami rezultatus, manome, jog pagrindinė projekto idėja šiek tiek pasimetė tarp labai specifinių, vardinių daiktų ar būtent tais metais madingų žaislų. Pamatinis mūsų tikslas, į kurį ir norime koncentruoti visų mūsų darbą, – išpildyti svajones tų, kurie neturi galimybių gauti net naują kokybišką striukę ar šiltus žieminius batus. Tikime, kad būtent šių vaikų svajonių išpildymas yra pats reikalingiausias ir visos mūsų komandos darbas turėtų būti skiriamas jiems. Mes stebime ir labai vertiname kiekvieno iš jūsų komentarus ir nuomonę ir į juos tikrai atsižvelgsime ateityje!“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.