Ginčas dėl nuotekų valymo įrengimų tęsiasi

gelgaudiskisAsta GVILDIENĖ

Liepos 29 d. Gelgaudiškio kultūros centre rajono meras  J.Bertašius surengė susitikimą su miestelio gyventojais, kuriame pabrėžė, kad kviečia pasikalbėti „apie situaciją, susijusią su naujų valymo įrenginių statyba Gelgaudiškyje, bei apie UAB „A.Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ tolesnius veiksmus, trukdančius Šakių rajono savivaldybei spręsti valymo įrenginių problemą Gelgaudiškyje“. Rajono savivaldybės ginčas su verslininku Edmundu Rinkevičiumi, atstovaujančiu „A.Rinkevičiaus valymo įrenginiams“, dėl Europos Sąjungos lėšų panaudojimo ir galimų privačių investicijų šiame miestelyje vis dar tęsiasi.  

Nuotr. Mero J.Bertašiaus (dešinėje) ir verslininko E.Rinkevičiaus ginčas dėl nuotekų valymo įrenginių tęsiasi.
  
Miestelio bendruomenė susiskaldžiusi į dvi dalis. Vieni labiau palaiko Šakių rajono savivaldybės sprendimą - statyti naujus valymo įrenginius, nes esamų renovacija jiems nekelia pasitikėjimo. Bijomasi, kad bus neįvykdyti verslininkų pažadai: nutiesti papildomas nuotekų trasas ir ateityje nedidinti kainų už nuotekų valymą. Be to, žmonės nori, kad šią paslaugą jiems teiktų ne privati, o valstybinė įmonė. Kiti - Edmundo Rinkevičiaus pusėje, nes šis yra „laiko patikrintas, aktyvus gelgaudiškietis“, gyvena tame pačiame miestelyje, todėl geriausiai mato problemas ir jų sprendimo būdus. Žmonės mano, kad didesnis vartotojų skaičius leis nedidinti įkainių už nuotekų nuvedimą ir valymą. Šiuo metu kanalizacija nuteka saviteka, o jei, įrengus naujus valymo įrenginius, bus pastatytos aštuonios siurblinės - kokius pinigus reikės mokėti už jų darbą? Be to, šių metų potvynis parodė, kad valymo įrenginiai pastatyti būtent toje vietoje, kur ir turi būti, o ne ten, kur šiuo metu numatyta statyti naujus.

Pasak mero, „šie valymo įrenginiai yra atgyvenę ir pasenę“, nes „pradėti eksploatuoti apie 1974 metus“, todėl Šakių rajono savivaldybė „priėmė  sprendimą Gelgaudiškyje pastatyti naujus ir ekonomiškus nuotekų valymo įrenginius“, tačiau „dėl bendrovės inicijuotų teismo procesų, Šakių rajono savivaldybė negali vykdyti jokių statybos darbų“ ir taip gali netekti milijoninės Europos Sąjungos paramos projekto įgyvendinimui.  

2009.04.17 d. LR aplinkos ministras pasirašė įsakymą Nr. D1-172 ir patvirtino sąrašą priemonių, kurias numatoma įgyvendinti. Šio sąrašo 64 punktu patvirtintas projektas ,,Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovavimas ir plėtra Šakių rajone“ ir nurodyti šio projekto siektini rezultatai Gelgaudiškyje: nauji  nuotekų valymo įrenginiai, nauji 7 km nuotekų tinklai, nauji 2 km vandentiekio tinklai.

Pasak Edmundo Rinkevičiaus daug naudingiau būtų privačiomis ir ES lėšomis  renovuoti esamus vandens valymo įrenginius, plėsti magistralinius nuotekų tinklus: papildomai pakloti 15,7 km naujų nuotekų tinklų, papildomai prijungti 1500 vartotojų Gelgaudiškyje, Skaistakaimyje, Daukantiškiuose, o ne statyti naujus valymo įrenginius ir pakloti tik 7 km nuotekų tinklų. „Tik tokiu būdu galima ne teoriškai, bet praktiškai sumažinti taršą, t.y. papildomai surinkti ir išvalyti per metus apie 120.000 kub. m. nuotekų, kurios šiandien nevalytos teka į Nemuno upę“, - mano UAB „A.Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ atstovas.

Edmundo Rinkevičiaus manymu „Lietuvoje, o kartu ir Europos Sąjungoje  racionalūs  sprendimai tinkslingai naudoti Europos Sąjungos lėšas bei skatinti privačias investicijas yra  suprantami dalykai. Europos Sąjungos lėšos negali būti naudojamos esamo verslo žlugdymui, konkurencijos iškraipymui, o turi siekti ilgalaikių tikslų, kurių šalis narė negali atlikti savo pastangomis.“

Ar statyti naujus valymo įrenginius, ar renovuoti senuosius? Kuris sprendimas geresnis? Laikas parodys. Šiandien dar yra laiko priimti racionalius bei šiandienos lūkesčius atitinkančius sprendimus. Laukiame skaitytojų nuomonės šia tema.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.