Sąskaitos už šiukšles – po keturių mėnesių

siukslesGiedrė PLEČKAITYTĖ

Rajone įsibėgėjęs naujos sistemos komunalinių atliekų surinkimo vajus vis dar neduoda ramybės tiek gyventojams, tiek rajono valdžiai. Sąskaitų už šiukšlių išvežimą iki šiol negavo ne tik sudariusieji sutartį su paslaugų teikėju, bet ir pasirinkę mokėti pagal gyvenamojo būsto plotą.

Nuotr. Gyventojai sąskaitas už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą gaus ne anksčiau nei gruodžio 15 dieną.

Sudarė sutartis

Nuo rugsėjo 1 dienos Šakių rajone įsigaliojo nauji komunalinių atliekų surinkimo tarifai, kurie rajono tarybos sprendimu buvo patvirtinti liepos 29 dieną. Taigi pirmosiomis rudens dienomis rajone buvo pradėta diegti regioninė atliekų tvarkymo sistema, kurią įgyvendina UAB „Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras“ (MAATC). Jau kuris laikas už šiukšlių surinkimo paslaugas šakiečiai ir kitų apskrities rajonų gyventojai atskaitingi šiai bendrovei. Rajone pasikeitus komunalinių atliekų surinkimo paslaugos teikėjui, gyventojams buvo išsiuntinėti pranešimai apie naująją mokesčių surinkimo tvarką. Nekilnojamojo turto savininkai gavo asmeninius pranešimus, kad rajone įdiegiama regioninė atliekų tvarkymo sistema ir už atliekų tvarkymą galima mokėti sudarius sutartį pagal būste registruotų asmenų skaičių arba pasirinkus rinkliavą, taikomą pagal būsto plotą. Priminsime, kad pagal plotą numatyta rinkti 23 ct už kvadratinį metrą, o sudarius sutartį, mokestis vienam asmeniui su PVM yra 7,26 Lt. Beje, rugsėjo pradžioje rajono gyventojams buvo išsiųsti pranešimai, kad gyventojai, kurie pasirenka rinkliavą, neprivalo kreiptis į UAB MAATC’ą ir rinkliava jiems bus taikoma automatiškai. Taigi sutartis sudarė tie gyventojai, kurie nusprendė mokėti pagal būste registruotų asmenų skaičių. Per tris mėnesius su  UAB MAATC’u, savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjo Kęstučio Kuncaičio pateiktais duomenimis, rajone buvo sudaryta 4470 sutarčių.
 
Sąskaitas gaus gruodžio mėnesį?

Naujojoje atliekų tvarkymo sistemoje nesusipratimų išties netrūksta. Spalio mėnesį kai kuriuos rajono gyventojus pasiekė sąskaitos už šiukšles, ir dėl sąskaitose pateikto mokesčio dydžio daugelis jų neteko žado. Tačiau šiandien didžioji dalis gyventojų  laukia, bet nesulaukia sąskaitų. Kodėl taip yra? Apie tai pasiteiravome UAB MAATC‘o direktoriaus A. Mieliausko, kuris sakė: „Savivaldybės administracijos prašymu iki gruodžio penktos dienos pasižadėjome nesiųsti sąskaitų, nors dalis gyventojų tuo stebisi“. Ketvirtadienį vykusio rajono seniūnų posėdžio metu Ūkio skyriaus vedėjas K. Kuncaitis pareiškė, kad sąskaitos už atliekas gyventojus pasieks ne anksčiau nei gruodžio 15 dieną. Belieka tik įsivaizduoti, kokio dydžio sąskaitos apskritai prieš šventes pasieks rajono gyventojus, o taip norisi Šv. Kalėdas ir Naujuosius sutikti be skolų. Pasiteiravome mero J. Bertašiaus nuomonės, kaip jis vertina tokią situaciją, kad trys mėnesiai nėra sąskaitų: „Todėl jų nėra, kad mes to neleidome. Sąskaitos buvo pradėjusios plaukti. Mes norime, kad MAAC‘o darbuotojai susitiktų su kiekvienu piliečiu, kaip mūsų tarybos sprendimu tai yra užfiksuota. Pirmoje vietoje yra sutartiniai santykiai tarp paslaugos teikėjo ir piliečio, o ne taip, kad tik rinkliava ir viso gero. Mums pirmoje vietoje yra ne rinkliava, o sutartiniai santykiai žmogaus su paslaugos teikėju, tik tada žmogus už darbą, kuris jam bus padarytas, turėtų sumokėti“. Rajono vadovas patikino, kad vienintelė Šakių rajono savivaldybė, kuri priklauso MAATC‘ui, ieško sprendimų, kad būtų geriau ne bendrovei, o rajono žmonėms.
Lapkričio 25 dienos tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas įpareigoti UAB MAATC‘o darbuotojus apklausti visus atliekų turėtojus ir gauti jų raštišką apsisprendimą dėl sutarties sudarymo arba atsisakymo. Žodžiu, žmonės, kurie gaišdami savo brangų laiką, jau buvo nuėję į atliekų tvarkymo tarnybą ar seniūniją, dar kartą turės atlikti šį žygį. Reikia, kad žmogus oficialiai pareikštų norą mokėti pagal sutartį (pagal registruotų asmenų skaičių ) arba oficialiai pasakytų, kad mokės pagal plotą (tai prilygsta rinkliavai). Kaip teigė tarybos narys Zenonas Ulkė, nepareiškę savo nuomonės, vis tiek turės mokėti rinkliavos mokestį, apskaičiuotą pagal plotą. Taigi, už atliekų išvežimą ir sutvarkymą turės mokėti visi rajono gyventojai.

Dera prisiminti, kad dar prieš įdiegiant naująją sistemą, sąžiningi mokesčių mokėtojai seniai piktinosi, kad už atliekas moka ne visi vienodai. Būta ir tokių atvejų, kai nesąžiningi rajono gyventojai savo atliekas veždavo, pavyzdžiui, į daugiabučių namų ar kapinių konteinerius. Beje, iki rugsėjo 1 dienos net 50 proc. rajono gyventojų apskritai neturėjo sutarčių su atliekų surinkimo teikėjais ir nemokėjo už šiukšlių išvežimą. Tikimasi, kad naujoji atliekų surinkimo sistema privers atsakingiau žiūrėti į šiukšlinimą. Kai išmoksime atsakingai rūšiuoti atliekas, žinoma, kai tam bus sudarytos tinkamos sąlygos, mažės ir mokesčiai ir šiukšlių kiekis.

Keis taisykles

Tačiau, ar nebūtų buvę geriau tiek MAATC‘ui, tiek rajono gyventojams, jeigu šie sprendimai, kurie priimti šiomis dienomis, būtų padaryti vasarą, kai buvo tvirtinamos naujos atliekų surinkimo kainos. Tai meras pakomentavo taip: „Kiek tų tarybos sprendimų priėmėme. Jūs tik pažiūrėkite. Ne taip viskas paprastai pasidaro, kai atsiranda kažkoks naujas darinys. Jeigu tai būtų paprasta, sąvartynas būtų mūsų nuosavybė, tai mes būtume priėmę iš karto tas taisykles, kokios jos turėtų būti mūsų nuomone“.

Savivaldybėje atliekų tvarkymo taisyklės patvirtintos prieš dvejus metus, tačiau jos neatitinka šiandieninės situacijos, nes yra pasenusios. Regioninės plėtros komiteto posėdyje buvo nutarta, steigti darbo grupę, kuri pakoreguotų rajono atliekų tvarkymo taisykles. Manoma, jog jose bus numatyta, kokiu atstumu turi būti išdėstyti konteineriai, kas kiek laiko turi būti išvežamos šiukšlės ir daugelis kitų niuansų. Tarybos nariai įsitikinę, jog jie turi teisę rajone nusistatyti savo tvarką, o ne paklusti MAATC‘ui. Reikia tikėtis, kad priėmus naująsias taisykles, įsivyraus tvarka konteineriai bus išdėstyti arčiau gyventojų sodybų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.