Populiariausi Mato ir Emilijos vardai

vaikoGiedrė PLEČKAITYTĖ

Sakoma, ne vardas žmogų puošia, o žmogus vardą. Tačiau visada, ką tik atžalos susilaukusiems tėveliams, ypač svarbu savo mažyliui suteikti išskirtinį, retai girdimą arba itin populiarų vardą. Tad kokie vardai buvo dažniausiai suteikiami 2010 metais gimusiems mažyliams?

Berniukų vardai

Vardas žmogų lydi visą gyvenimą. Tad tėveliai, norėdami išrinkti tik savo mažyliui tinkamą vardą,  kartais išties nemažai turi pasukti galvą.

Šakių rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriuje tarp pernai gimusių berniukų populiariausias hebraiškos kilmės vardas Matas – tai Motiejaus trumpinys,  reiškiantis „Dievo dovana“. Šiuo vardu rajone pavadinti net septyni berniukai. Populiariausias 2009 metais buvo lotyniškos kilmės Luko vardas. Pernai šiuo vardu buvo pavadinti tik du berniukai. Antras pagal populiarumą antrus metus iš eilės buvo lotyniškos kilmės Augusto vardas, reiškiantis ,,didžiai garbingas, didingas”. Jis suteiktas penkiems vaikams, du pavadinti sutrumpintu Gusto vardu. Trečias pagal populiarumą buvo lotyniškas Kajaus vardas, reiškiantis „džiaugsmingas“. Po tris vaikus Civilinės metrikacijos skyriuje įregistruota Justo (lot. „teisingas“), Jokūbo (hebr. „jis seka paskui Jahva (dievą)“), Emilio (lot. „veržlus, nepralenkiamas“), Domanto (liet. davimas + sumanus), Šarūno (lietuviškas vardas, reiškiantis „greitas“) vardais. Po du vaikus pavadinta Dominyko, Deimanto, Miko, Pijaus, Igno, Airido, Gyčio, Simo, Luko, Dovydo, Jorio, Vakario, Nojaus, Eligijo, Armando vardais. Rajono Civilinės metrikacijos skyriuje praėjusiais metais įregistruoti ir lietuviški vardai: Ugnius, Naglis, Gytis, Einoras ir jo trumpinys Einius, Šarūnas, Domantas, Ąžuolas, Joris, Deimantas, Vakaris, Tautvydas, Mantas, Marius, Arminas, Džiugas, Saulius, Gustas, Aidas, Audrius, Klaidas, Normantas, Žygimantas. Vienam berniukui suteiktas garsusis hebrajiškas vardas Jonas, reiškiantis Jahvės (Dievo) ,,išklausytas, palaimintas”.
 
Mergaičių vardai

Populiariausias moteriškas vardas rajone praėjusiais metais buvo Emilija (lot. „veržlus, nepralenkiamas“), 2009 metais pagal populiarumą šis vardas buvo antras. Emilijos vardas suteiktas net devynioms mergaitėms. Septynios mergaitės pavadintos lietuvišku Miglės („migla, rūkas“) vardu. Kiek mažiau populiarus buvo lietuvių pagonių ugnies deivės Gabijos ir Urtės (graik. „Dievo dovana“), vardai kuriais pavadintos net po šešias rajone registruotas mergaites. Penkioms mergaitėms suteiktas Austėjos vardas, kuriuo buvo vadinama senovės lietuvių deivė - bičių globėja. Po keturias mergaites pavadinta Ugnės - „energinga, ugninė”-  ir Godos - „turinti nuojautą, nutuokianti“ - vardu. Po tris įregistruoti Smiltės, Marijos, Rugilės, Andrėjos, Kotrynos vardai. Po du suteikti Auksės, Rusnės, Robertos, Rūtos, Eglės, Paulinos, Akvilės, Augustės, Viktorijos vardai.

Renkant vardą tarp mergaičių, kaip ir tarp berniukų, taip pat dominuoja lietuviški vardai: Viltė, Gustė, Rugilė, Skirmantė, Vytautė, Miglė, Dovilė, Neringa, Aušra, Auksė, Rasa, Smiltė, Luknė, Meilė, Liepa, Rusnė, Austėja, Skaistė, Ugnė, Goda, Gaivilė, Rūta, Eglė, Vakarė, Ainė, Irmantė, Mėta, Živilė.

Rečiau ausiai girdimi vardai rajono Civilinės metrikacijos skyriuje įregistruoti šie: Patricija, Igneta, Heilė, Vanesa, Edilija, Luka, Dija, Benita, Tėja, Rebeka, Elzė, Saida.

Dažnėja tokių atvejų, kad už užsieniečių ištekėjusios lietuvaitės savo vaikams suteikia užsienietiškus vardus. Praėjusiais metais tarp įdomesnių ne lietuviškais vardais užregistruotų vaikų yra Layen Ben, Viktor, Ben, BouzianeMuhammad.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.