Kada dviračių takas bus paruoštas naujam sezonui?

dviraciu_takasAsta GVILDIENĖ

Vis labiau Lietuvoje ir mūsų rajone populiarėja dviračių žygiai. Apie dviračių takus vis dažniau kalba ne tik Šakių turizmo informacijos centras, sudarinėdamas naujus maršrutus ir kviesdamas į žygius, bet ir kiekvienas, sportui neabejingas, norintis atsigauti ar šiaip kojas pamiklinti po ilgo žiemos sąstingio.

Nuotr. Dviračių takas, padengtas ne tik apledėjusiu sniegu bei malkautojų paliktomis šiukšlėmis, bet ir „užminuotas“ šuniukų išmatomis,  laukia naujojo sezono.

Visai nereikia toli dairytis – turim dviračių taką Šakių panosėje, kuris driekiasi iki Šilgalių sodų bendrijos. Atšilus orui ir pradėjus busti gamtai, žmonės vakarais eina pasivaikščioti ar su dviračiu kilometrą kitą pralėkti, medžio šakelę pasiskinti ar ankstyvos žibuoklės pasidairyti.

Tačiau visos kelionės pasibaigia pradėjus žingsniuoti mišku - būtent ta atkarpa dar laukia naujojo šių metų sezono. Ne tik apledėjusiu sniegu padengtas, bet ir malkautojų paliktomis šiukšlėmis bei šuniukų išmatomis „užminuotas“ dviračių takas laukia geresnių dienų. O kol laukia, žmonės važiuojamąja dalimi pėsti ir su dviračiais juda. Čia vairuotojai turi būti ypač kantrūs ir atsargūs, kad aplenkdami vienus, kita puse einančio būrelio žmonių neužkabintų.
 
Šį dviračių taką prižiūri VĮ Marijampolės regiono keliai, Šakių kelių tarnyba. Apie naująjį sezoną pasiteiravome viršininko Antano Pauliukevičiaus. Jis informavo, kad ši situacija jam gerai žinoma, tačiau sezono pradžios dar reikės palaukti, nes tik labiau orams atšilus, saulutė pati pajėgs ištirpinti susidariusią ledo dangą.

Pasak Šakių kelių tarnybos viršininko, Šakių miškų urėdijos darbuotojai nesirūpina malkautojų paliktomis medžių šakomis ir šiukšlėmis. Jų nušluoti su technika nepavyks anksčiau, nei ištirps apledėjęs sniegas, kuris tokiose miškingose vietose išsilaikys gana ilgai, nes žiema šiemet buvo tikrai kaip niekad snieginga.

„Be to, vis daugėjant dviračių takams, niekas nepagalvoja apie specialios technikos jų priežiūrai įsigijimą, - sako A.Pauliukevičius. – Mūsų didelės sunkiasvorės mašinos gali padaryti daugiau žalos nei naudos, sugadindamos dviračių tako dangą. Tačiau niekas dviračių takų priežiūros technikai įsigyti papildomai pinigų neskiria, tvarkom su tokiomis mašinomis, kurias turim.“

Šakių kelių tarnybos viršininkas mano, kad yra du variantai: vienas pabarstyti ledą druska, kad šis greičiau ištirptų, o kitas palikti taip, kaip yra, kol nutirps pats. Taigi, pasirinkus antrąjį variantą – dar turėsime palūkėti, nes orų prognozės nedžiugina, žadami permainingi orai: jei vieną dieną vyraus pavasariškai šilti orai, tai naktimis  vėl žadamas atšalimas, vadinasi vėl padvelks žiema.

Norėtųsi kreiptis ir į šuniukų augintojus. Jau ne tik svečiose šalyse, bet ir pas mus garsiai kalbama, kad reikia susirinkti savo augintinių „kakučius“ nuo takučių ir neleisti jo vaizdo gadinti, nes gamta norite pasigrožėti ne tik jūs ir jūsų keturkojai, bet ir kiti žmonės, kuriems labai nuotaika sugenda ir visas gamtos grožis nublanksta, įlipus į kokią vieną kitą krūvelę.

Šakių seniūnijos seniūnas Alfonsas Jakas sako, kad dviračių takai darosi vis populiaresni ne tik norintiems pasportuoti, bet ir šiais sunkiais laikais sutaupyti  kuro, važiuojant dviračiu, o ne automobiliu. Seniūno planuose ateityje įrengti daugiau dviračių takų: nuo Šakių iki Išdagų, Girėnų krašte, labai reikėtų pratęsti atkarpą nuo aplinkkelio iki naujųjų kapų.

Iš tiesų, ar gali susisiekimas dviračiais tapti reikšminga trumpų nuotolių susisiekimo sistemos dalimi? Susisiekimo dviračiais gyvybingumą demonstruoja daugelis užsienio šalių, tai parodo Danijos, Olandijos, Švedijos, Suomijos, Japonijos, Kanados bei Rytų Azijos šalių patirtis. Tačiau sukurti atskirą dviračių takų tinklą pas mus Lietuvoje yra pakankamai sudėtinga ir brangu.

Kol kas dviračių takai tiesiami vaizdingose rajono vietovėse, ne kaip susisiekimo, bet poilsinis ar aktyvaus sporto kelias. Vienas iš ilgiausių mūsų rajone - iš Europos Sąjungos PHARE programos nutiestas 23 kilometrų ilgio dviračių takas vaizdinga Nemuno pakrante tarp Kidulių ir Ilguvos miestelių. Nors daugelis tikėjosi, kad jis taps itin patraukliu turistų traukos objektu, tačiau šiandien jis teprimena sunkiai išvažiuojamą lauko keliuką. Mūsų dviračių takai dar laukia naujojo sezono ir savojo atgimimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.