Sode ne pavasarinės gėlės žydi, bet antys plaukioja

skesta_mociuteGiedrė PLEČKAITYTĖ

Daugelis žmonių saulėtų sausų dienų laukia kaip išganymo. Visiems iki gyvo kaulo įgriso vandeniu pažliugusios pievos ir kiemai. Šiemet kaip niekada iš sodybą užtvindžiusio vandens neišbrenda ir šakietė Birutė Misevičienė, kuri nežino, kur ir beieškoti pagalbos.  

Nuotr. Šakietė B. Misevičienė išgyvena dėl jos sklypą semiančio vandens.

Lietaus laukia su siaubu 
 
Šakių miesto centre, Aušros gatvėje, gyvenanti B. Misevičienė apniukusį dangų ir pavasarinį lietų pasitinka su dideliu nerimu širdyje. Mat, šįkart, kaip niekada anksčiau, garbaus amžiaus šakietės sodybą užtvindė pavasarinis potvynis dėl užsikimšusio lietaus vandens nuotekų drenažo. „Anksčiau šiame griovyje buvo pravesti vamzdžiai, kad ir silpniau, bet  vanduo nubėgdavo. Dabar čia yra kažkur užsikimšę ir visiškai nenubėga vanduo“, - kalbėjo moteris. Taigi, tvinkstantis sklypas yra kasmetinė moters problema, tačiau šiųmetis potvynis pranoko visus nuogastavimus. „Ankstesniais metais būdavo patvinsta, bet per porą dienų ir nuslūgdavo. O dabar niekur nenubėga ir viskas kaupiasi čia“, - teigė B. Misevičienė. Vieniša močiutė jau anksčiau kreipėsi ieškodama pagalbos į visas atsakingas institucijas, tačiau iki šiol problema liko neišspręsta. „Nežinau, nė kur dingti. Dar praneša lietaus, tai aš čia skęsiu ir kieme“,- susirūpinusi kalbėjo B. Misevičienė.
 
Nežino, kaip padėti

Norėdami išsiaiškinti, kaip būtų galima išspręsti B. Misevičienės problemą, kreipėmės į Šakių seniūniją. Situaciją komentavo seniūno pavaduotojas Alvydas Balaševičius, kuris patikino, jog seniūnijai B. Misevičienės problema jau seniai žinoma. Jo teigimu, moteriai priklausantis sklypas nuo vandens pertekliaus jau seniai kenčia. „Jos sklypo riba eina atviras griovys, kuris vasarą buvo prižėlęs žolių. Tada seniūnija pagelbėjo ir visas žoles išvalė iki pat Aušros gatvės“,- aplinkybes aiškino pavaduotojas. Jis patikino, kad Aušros gatvėje, ties įvažiavimu į B. Misevičienės kiemą yra pralaida, kuri šiuo metu užsikimšusi, todėl neprateka paviršinis lietaus vanduo. „Už paviršinio vandens tvarkymą yra atsakingi UAB „Šakių vandenys“, kurie ir turi padėti. Bendrovės darbuotojai turi rasti vietą, kur yra užsikimšimas ir sutaisyti pralaidą. Ji skęsta ne pirmi metai“,- pridūrė A. Balaševičius. Pasiteiravus, gal patys gyventojai privalo pasirūpinti, kad drenažai neužsikimštų, pavaduotojas atsakė: „Šioje vietoje, pagal Aušros gatvę, yra valstybinė žemė ir čia Šakių vandenys turi padaryti šį darbą“. Pavaduotojas pabrėžė, kad kiek galėdama seniūnija jau pagelbėjo B. Misevičienei, o apie galimybę – iškelti B. Misevičienės sklypą, tai jokių kalbų nėra ir apie tai nereikia net galvoti.

UAB „Šakių vandenys“ direktorius Vaidas Litinskas teigė: „Kai visą gyvenimą mes prižiūrėjome drenažus, tai visi galvoja, kad turime ir toliau prižiūrėti. Mes tiekiame vandenį ir valome nuotekas. Reiškia ir kūdros, ir ežerai, Baltijos jūra irgi gal mums priklauso?“. Direktoriaus teigimu, tokiems darbams atlikti finansavimas eilę metų mažėjo. Ankstesniais metais iš savivaldybės biudžeto būdavo skiriama 200 tūkst. litų, kitais - 100 tūkst., dar kitais metais - 25 tūkst. litų. „Iš tikrųjų net neatsakysiu į šį klausimą, gal melioratoriai turi prižiūrėti. Turi į merą kreiptis ir jis nurodys, kas turi sutvarkyti“,- sakė V.  Litinskas.

Prieš pasirodant šiam straipsniui, tvarkymo darbai buvo pradėti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.