Projekto įgyvendinimui koją pakišo pinigai

tvenkinysGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Paskutiniame rajono tarybos posėdyje politiko Kęstučio Gudelevičiaus savivaldybės administracijai išsakyta griežta kritika sulaukė atsako. Savivaldos aukščiausiems asmenims atsisakius tai išsamiau komentuoti, padėtį aiškinti ėmėsi Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas, tvirtinantis, jog tarybos narys neįsigilinęs prabilo apie projektą „Voverių tvenkinio būklės gerinimas“.  
 
Nuotr. Ar bus išvalytas Voverių tvenkinys, pasak tarybos nario K. Gudelevičiaus, priklausys nuo pačių vietos gyventojų.
 
Ėmėsi aiškinti padėtį
 
Paskutiniame tarybos posėdyje K. Gudelevičiaus išsakyta griežta kritika dėl visuomenės interesų neatstovavimo įgyvendinant projektą „Voverių tvenkinio būklės gerinimas“ pribloškė ne vieną savivaldybės administracijos darbuotoją. Po viešumoje pasirodžiusios informacijos Regioninės plėtros skyriaus vedėjas V. Girdauskas suskubo aiškinti, kad minėtas projektas neišbrauktas iš Šakių rajono savivaldybės 2011 – 2017 metų strateginio plėtros plano, kaip tai tvirtino tarybos narys. Pasak V. Girdausko, apskritai tokio projekto nebuvo, parengta tik jo priemonė. „Projekto paties nebuvo, buvo parengtas tarybos sprendimas. Kadangi nebuvo pinigų, taryba net komitete nesvarstė. Projekto juodraštis buvo pas mane“,- sakė V. Girdauskas.

Tuo tarpu K. Gudelevičius už savivaldos darbuotojams išsakytus kritikos žodžius atsako šimtu procentų. „Kalbėjau remdamasis visais turimais dokumentais. Pernai lapkričio mėnesį turėjo baigtis paraiškų tvirtinimas, o gruodžio 3 dieną savivaldybės administracija priėmė protokolą dėl pinigų stokos atsisakyti projekto. Visuomenė nebuvo informuota“, - teigė K. Gudelevičius. Kaip patikino V. Girdauskas, Šakių rajono savivaldybės administracija iš tiesų pernai gruodžio 3 dieną Regioninės plėtros departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Marijampolės apskrities skyriui išsiuntė pranešimą apie atsisakymą įgyvendinti Zyplių dvaro sodybos ir Voverių tvenkinių valymo darbus dėl lėšų stokos. „Apskritis įtraukė į rezervinį sąrašą kaip galimą projektą. Regioninės plėtros taryba įtraukia į pagrindinį arba rezervinį sąrašą“, - teigė V. Girdauskas.

Pasigendama bendravimo

Specialistų paskaičiavimu, Voverių tvenkinio išvalymui reikėtų net 2,5 mln.litų. Regioninės plėtros departamento Marijampolės skyriuje nuo visų savivaldybių yra atlikę 700 tūkst.litų. „Aš suprantu, projektas kainuoja 2,5 mln. litų., o lėšų liko 700 tūkst. litų. Sprendimas galėjo būti toks: galbūt būtų galima išvalyti vieną, kitą galą ir taip būtų panaudojamos lėšos“, - svarstė K. Gudelevičius. Tačiau V. Girdauskas tai vertina skeptiškai. Pasak jo, tvenkinio valyti po truputį negalima, nes nėra jokios prasmės. „Jeigu valyti, tai būtina išvalyti visą iš karto“, - teigė V. Girdauskas, akcentuodamas, kad taryba dėl šio projekto įgyvendinimo ir pinigų paieškos suklusti galėjo dar vasario mėnesį, kai vyko biudžeto svarstymas.

Tuo tarpu K. Gudelevičius tvirtino pasigendąs betarpiško bendravimo tarp tarybos narių ir savivaldybės administracijos atstovų. „Esmė ta, kad V. Girdauskas žino, o daugiau niekas nežino. Ir administracijos direktorius neinformuoja. Tarybos nariai palikti tik rankas pakilnoti. Na, mes nesame tokie žmonės“, - kalbėjo politikas. Anot jo, visa bėda, kad iš savivaldybės skyrių nereikalaujama ataskaitų už veiklos rezultatus. „Jie ką nori, tą daro, o tarybos nariai paliekami post factum“, - pridūrė K. Gudelevičius.  

Tvenkinio ateitis voveriečių rankose

Voverių krašto gyventojų interesams atstovaujantis K. Gudelevičius patikino, jeigu iki birželio mėnesio būtų paruoštas techninis projektas, dar eitų pradėti tvenkinio valymo darbus. „Matau, dabar niekas nenori – per daug ambicijų. Žinote, aš irgi negaliu ministrą aukščiausiu lygiu trukdyti, kai dar patys gyventojai neapsisprendę. Vienam kaimynui pavydas ima, o Voverių bendruomenės pirmininkė tvirtina, kad nieko apie tai negirdėjo, nors jos vyras dalyvavo posėdžiuose. Tai kokia čia tvarka?“, -  klausė tarybos narys, pridurdamas, jog nereikia kitų kvailiais laikyti ir atpirkimo ožiais daryti. Pasiteiravus, ar jo rūpinimasis Voverių tvenkiniu nėra kaimo turizmo sodybos „Dobilas“ verslininkų interesų gynimas, K. Gudelevičius atsakė: „Ne. Neturiu jokių interesų, man visi vienodi: ar Dobilas, ar Motiejus. Galiu pasakyti viena, jeigu voveriečiai nesusitars, ilgai galvos – tai bus taip kaip su Nopaičio tvenkiniu, kuris apaugęs žolėmis. Mano interesas tik toks, kad visi tvenkiniai būtų gražūs ir per tai būtų galima plėsti turizmą“,- tvirtino politikas.

Beje, Šakių rajono 2011 – 2017 metų strateginiame plėtros plane įtraukti šeši tvenkiniai. Iš jų europinės paramos lėšomis prisidedant savivaldybei išvalyti tik Šakių, Lukšių tvenkiniai.  

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.