Artimas kaimynas geriau nei tolimas giminaitis...

saugi kaimynysteVioleta SEREDŽIUVIENĖ  
 
Nuolat augant nusikalstamumui ir mažėjant policijos pareigūnų gretoms, šiandien daugiau atsakomybės tenka prisiimti ir pačiai bendruomenei. „Saugi kaimynystė“- tai viena sėkmingiausių nusikalstamumo prevencijos priemonių pasaulyje, pirmus žingsnius žengianti Lietuvoje bei mūsų rajone.
 
Nuotr. Seminaro dalyvius Šakių rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrio bendruomenės pareigūnė A. Mockevičiūtė bei viršininkas V.Skeirys patikino, kad policijos ir bendruomenės bendradarbiavimas gali duoti tikrai gerų rezultatų.
 
Šakių rajono policijos komisariate nuo šių metų vasario 1 dienos įsteigta nauja pareigybė - bendruomenės pareigūnas, kurio užduotis  ir yra suburti bendram prevenciniam darbui rajono bendruomenę, skatinti ją bendradarbiauti su policijos pareigūnais. Birželio 19 dieną rajono savivaldybės salėje surengtas seminaras „Bendruomenės pareigūnas – kas tai?“. Seminaro dalyvius su svarbiausiais „Saugios kaimynystės“ principais ir tikslais supažindino Šakių rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrio viršininkas Vidmantas Skeirys ir bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė. „ Saugios kaimynystės“ grupių sudarymas seniūnijose svarbus ne tik užkertant kelią nusikaltimams ir apsaugant savo ar kaimyno turtą. Tai padeda ugdyti ir bendruomeniškumo dvasią, sukurti saugią gyvenamąją aplinką. Jau ir šiandien sulaukiame nemažai šakiečių skambučių, kurie praneša apie vienokius ar kitokius viešosios tvarkos pažeidimus, kelyje pastebėtus girtus vairuotojus“,- sakė A. Mockevičiūtė, ragindama kuo aktyviau į šį judėjimą įsijungti seniūnijų darbuotojus ir bendruomenių centrų vadovus.  Pareigūnė apgailestavo, kad šįkart, nors visi buvo asmeniškai kviesti, iš rajone esančių keturiolikos seniūnijų salėje sėdėjo tik trys seniūnai,- Kudirkos Naumiesčio, Kriūkų bei Slavikų. Bendruomenių centrų atstovams, kurių susirinkime buvo taip pat tik keletas, visą svarbiausią informaciją pažadėjo perduoti Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos pirmininkė Grinutė Šnirpūnienė.
 
Nebūkite abejingi tam, kas vyksta šalia

Seminaro metu Prevencijos poskyrio viršininkas V. Skeirys pabrėžė, jog labai svarbu yra gyventojų pilietiškumas ir nepakantumas įstatymų pažeidimams. Beje, kiekvienam reikėtų pradėti nuo savęs. Geri kaimyniški santykiai dažnai gali padėti apsaugoti brangų turtą, užkirsti kelią rimtesniems nusikaltimams. „Jei jūs žinote, kad jūsų kaimynai išvykę atostogauti, dažniau žvilgtelėkite į kaimyno kiemą, o pastebėję įtartinus asmenis ar automobilius, praneškite policijai. Norėtume, kad žmonės nepakantesni būtų ir šešėlinei ekonomikai, informuotų mus apie kontrabandinių cigarečių ar alkoholio platintojus“,- būti pilietiškais ragino šakiečius  pareigūnas. Anot jo, neatsargiai elgiasi patys žmonės, sakykime, apie savo planuojamas atostogas pasiskelbiantys internetinėje erdvėje. Vagims tai labai naudinga ir patogi informacija.

Galės pasisemti patirties

„Saugios kaimynystės“ programa užsienyje yra itin populiari ir veiksminga.  Apie šios veiklos patirtį, sukauptą JAV, Didžiojoje Britanijoje, Austrijoje, Airijoje bei kaimyninėje Estijoje, kalbėjo bendruomenės pareigūnė A.Mockevičiūtė. Lietuvoje „Saugi kaimynystė“ kaip prevencinė priemonė pradėta propaguoti nuo 2007 metų, tačiau kol kas didelio populiarumo nesulaukė. Kaip rodo statistika, mūsų šalyje yra įregistruota 1500 „Saugios kaimynystės“ grupių, tačiau iš tiesų veiklios yra tik kelios dešimtys. Šakių rajone formaliai yra įkurta 16 „Saugios kaimynystės“ grupių, tačiau jokios konkrečios veiklos šios grupės kol kas nevykdo. Bendruomenės pareigūnė A. Mockevičiūtė viliasi, kad bendromis pastangomis pavyks atgaivinti grupių veiklą, įsteigti naujų. Pareigūnė pažadėjo, kad rajono bendruomenių nariams, norintiems iš arčiau susipažinti su „Saugios kaimynystės“ grupių steigimo tvarka ir veiklos principais, suorganizuos ekskursiją į Ežerėlio bendruomenės centrą. Čia yra įkurta itin stipri, jau ne vieną investicinį projektą įgyvendinusi „Saugios kaimynystės“ grupė. Pasak rajono bendruomenių centrų asociacijos pirmininkės G.Šnirpūnienės, kol kas kaimo žmonės policijos pareigūnams turi tam tikrų priekaištų, ypač pasigendama apylinkės inspektorių aktyvesnės veiklos. „Džiaugiuosi, kad bendruomenės pareigūnė turi tikrai daug gražių planų ir ketina nuoširdžiai dirbti. Kol kas kontaktai su policija nėra labai sėkmingi, tačiau jei Jūs atvyksite į vietą, kalbėsimės, spręsime iškylančias problemas, bendrą kalbą tikrai rasime ir bendradarbiausime“,- optimistiškai naujų prevencinių priemonių sklaidą rajone vertina G. Šnirpūnienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.