Privalu laikytis aplinkosauginių reikalavimų

dega pievaAtėjus pavasariui ir pradžiūvus pievoms bei dirvoms, kasmet pradeda liepsnoti laukai. Aplinkos apsaugos departamentas įspėja, kad deginant žolę ne tik negrįžtamai niokojama aplinka, žūsta reti laukiniai augalai ir gyvūnai, bet ir dūmais  teršiamas aplinkos oras.
 
Dėl žolės deginimo padidėja dirvožemio erozija. Aplinkos apsaugos pareigūnai ragina prisiminti, jog žolės deginimas kelia pavojų ir pačių žmonių saugumui, - degančios žolės liepsnos gali lengvai persimesti į miškus, durpynus, kitas atviras lauko vietas, pastatus, techniką ar kitą žmonių turtą.

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir aplinkosaugos pareigūnai gyventojams primena, kad yra draudžiama sugrėbtas žolės, nendrių, nukritusių medžių lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės augalinės kilmės atliekų krūvas deginti miestuose ir miesteliuose, miške, aukštapelkėse, durpingose vietose ar vietovėse, esančiose arčiau kaip 100 metrų nuo miško. Draudžiama deginti nenupjautą žolę ir ražienas, nes liepsnos gali persimesti į miškus, gyventojų sodybas, o tokių gaisrų pasekmės dažnai būna neprognozuojamos ir skaudžios. Su ugnimi reikia elgtis atsargiai: nemėtyti degančių degtukų ir neužgesintų nuorūkų. Augalinės kilmės atliekas deginkite tik sugrėbtas (surinktas) į krūvas ir ne arčiau kaip 30 metrų nuo pastatų. Tačiau atminkite, jog pats draugiškiausias aplinkai šių atliekų tvarkymo būdas yra kompostavimas.
 
Už pažeidimus gresia solidžios baudos

Pareigūnai pabrėžia, kad už nustatytos tvarkos nesilaikymą ir užfiksuotus pažeidimus bei žalą gamtai numatytos gana solidžios baudos. Sausos žolės, nendrių, nukritusių medžių lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės atliekų deginimas, pažeidžiant aplinkos apsaugos reikalavimus, užtraukia baudą piliečiams nuo 28 iki 231 euro, o pareigūnams – nuo 57 iki 289 eurų.

Ražienų, taip pat nenupjautų ir nesugrėbtų žolių, nendrių, javų ir kitų žemės ūkio kultūrų deginimas gyventojams gali kainuoti taip pat labai brangiai,- gyventojams numatyta bauda nuo 57 iki 289 eurų, o pareigūnams – nuo 115 iki 347 eurų. Durpynų ir durpingų pievų deginimas užtraukia baudą nuo 86 iki 231 euro. Už atliekų deginimą, nesilaikant įstatymuose ar kituose teisės aktuose nustatytų atmosferos apsaugos reikalavimų, gyventojams numatyta bauda nuo 28 iki 57 eurų, o pareigūnams – nuo 57 iki 115 eurų. Kartu su administracine bauda skaičiuojama ir gamtai padaryta žala, kuri deginant ražienas yra nuo 5 eurų, o deginant pievas - nuo 8 eurų už arą. Beje, ūkininkai, degindami pavasarinę žolę, rizikuoja netekti Europos Sąjungos išmokų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ko tikitės iš perrinkto šalies Prezidento?

klausimelis 05 28Vilma iš Šakių:

Be abejo, kad dalyvavau rinkimuose. Rezultatus žinau. Iš antrai kadencijai perrinkto šalies vadovo tikiuosi stabilumo. Gal mažiau reikėtų pyktis su kaimynais. Ne viskas Prezidento galiose, jei žmonės tikisi, kad jis pensijas gali pakelti. Visgi nemanau, kad čia daug kas pasikeis. Tas pats bus. Plauks pasroviui ir viskas. 

klausimelis 05 28 2

Alma iš Šakių:

Aš manau, kad Gitanas Nausėda priims svarbių sprendimų. Ypač reikia švietimo, sveikatos srityje. Iki šiol švietimo ministro neturime. Sveikatos srityje labai daug ko trūksta. Šitokios eilės patekti pas gydytojus. Čia taip tiek Šakiuose, tiek Kauno klinikose. Per tą laiką, kol prieini pas gydytoją, ir numirti galima. Dabartinis Prezidentas, manau, tinkamai atstovavo mūsų šaliai. O dėl santykių su Rusija sunku ką nors komentuoti.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.