Griškabūdį sukrėtė šiurpi drama

gaisravieteMindaugas ŠIMKŪNAS

Praėjusį sekmadienį Griškabūdį sukrėtė šiurpi žinia – apie pietus šios seniūnijos Sparvinių kaime 32-ejų metų vyriškis padegė savo namą, o po to, nuėjęs į ūkinį pastatą, pasikorė.

Liepos mėnesį rajono teisėtvarkos pareigūnai ir kitos tarnybos gavo informacijos, kad Darius M. galimai tvirkino septynerių ir dvylikos metų mergaites. Dėl mažamečių tvirkinimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Nuotr. Nusipirkęs sodybą vyriškis ją savo rankomis suremontavo, savo rankomis ir sudegino.
 
Vyko du kartus

Apie Sparvinių kaime degantį gyvenamąjį namą ugniagesiams pranešė keliu važiuojantys vairuotojai. Ši sodyba – vienkiemyje, privažiavimas iki jos, ypač rudenį, labai sudėtingas.

Atvykę ugniagesiai užgesino liepsnose skendintį namą. Apžiūrėję namą pareigūnai išnešė dar likusius sveikus daiktus, baldus.

Dariaus M. lavonas  buvo rastas ūkiniame pastate.

Tačiau kitos dienos ryte vietos ugniagesiams teko dar kartą vykti į Sparvinių kaimą. Per naktį ugnis dar kartą „įsisuko“ ir visiškai sunaikino dar likusius namo griuvėsius.

Apibūdino teigiamai

Griškabūdžio seniūnijos darbuotojai Darių M. apibūdino tik iš gerosios pusės. Vyras buvo ramaus būdo, dirbo pavienius darbus,  o prieš kurį laiką nusipirko sodybą Sparviniuose. Ją vyriškis savo rankomis susitvarkė, nusipirko baldų, kompiuterį. Sodyboje jis gyveno su žmona bei trimis jos vaikais – dviem mergaitėmis ir berniuku - iš pirmosios santuokos. Su dabartine sutuoktine savo vaikų jie neturėjo.

Kai prieš kurį laiką  seniūnijos darbuotojai gavo žinių apie galimus Dariaus M. nusikalstamus veiksmus, jo žmonai su vaikais buvo surastos kitos gyvenamosios patalpos Paluobiuose. Pastaruosius mėnesius vyriškis atokioje sodyboje gyveno vienas.

Kaltę neigė

Pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl mažamečių tvirkinimo Darius M. pareigūnams savo kaltės nepripažino. Tačiau teisėtvarkininkai surinko pakankamai įrodymų – Sparvinių kaimo gyventojui buvo pareikštas įtarimas. Po dar vienos ekspertizės, baudžiamoji byla jau turėjo būti perduota teismui.

Tačiau dabar, įtariamajam mirus, ikiteisminis tyrimas dėl tvirkinimo bus nutrauktas.

Beje, pareigūnai buvo apriboję įtariamajam nuosavybės teises į gyvenamąjį namą.

Apsirengė kostiumu

„Namą jau užkūriau, dabar teliko kopėčias išsispirti“,- maždaug tokiais žodžiais apie planuojamą savižudybę sekmadienį, paskambinęs artimiesiems, pranešė Darius M.

Vyriškis apsirengė baltus marškinius, juodą kostiumą ir, padegęs namą, namą pasikorė ūkiniame pastate, kur jį ir rado atvykę ugniagesiai bei artimieji.

Beje, savižudybė Sparviniuose – jau ne pirmoji. Vietos gyventojai kalbėjo, kad 1996 metais šiame kaime esančioje sodybje pasikorė nepilnametė.

Depresijų daugėja

Gydytojo psichiatro Audriaus Starkausko nuomone, pastaruoju metu pastebima, kad depresijų daugėja visoje Vakarų Europoje. „O savižudybės dažniausiai ir siejamos su depresija“,- kalbėjo gydytojas.

A.Starkauskas apgailestavo, kad valstybė skiria labai menką finansavimą psichoterapijai. Jeigu didžiuosiuose miestuose šią problemą dar kiek sprendžia privatūs kabinetai, tai kaimuose padėtis visiškai sudėtinga. Kita bėda – supratingumo lygis, ypač tarp kaimo vyrų. „Kuo žemesnio lygio aplinka supa žmogų, tuo rečiau jis apsilanko pas psichiatrą ar psichologą.  Nustatyta, kad pas psichiatrus besilankantys žmonės savižudybei ryžtasi labai retai“,- teigė gydytojas.

Kaip dar vieną problemą A. Starkauskas minėjo tą faktą, jog Lietuvoje bendrosios praktikos gydytojai vengia gydyti depresija sergančius ligonius, skirti jiems tinkamus vaistus. „Šiuo metu psichikos sveikatos centrai „užversti“ ligoniais. O dėl didelio psichiatrų užimtumo, čia besigydantys ligoniai ne visada gauna pilną pagalbą“,- kalbėjo gydytojas psichiatras A. Starkauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.