Kelią išterliojo režimo simboliais

kelias simboliai
Penktadienį ant kelio Degutinės k. (Griškabūdžio sen.) raudonais dažais buvo užrašyta ne tik CCCR, bet ir išpiešta raidė Z, svastika, Wagner, M 16. (M. Puskunigio nuotr.)


Gintarė MARTINAITIENĖ

Penktadienio ryte pastebėta, kad ties Degutinės kaimu (Griškabūdžio sen.) kelio danga išpaišyta Rusijos sukeltą karą šlovinančiais ženklais. Dėl įvykio pradėtas tyrimas.
 
Ant kelio raudonais dažais buvo nupiešta ne tik svastika, bet ir tokie užrašai kaip raidė Z, kuri agresorei pradėjus karą Ukrainoje tapo agresyvumo bei kraugerystės simboliu, Wagner, M 16 ar CCCR su greta nupiešta penkiakampe žvaigžde. Viena pirmųjų šiuos užrašus pastebėjo į darbą važiuojanti Žvirgždaičių seniūnė Giedrė Snudaitienė. Ji atviravo iš pradžių pamaniusi, kad raudonai pažymėtos kelio vietos ar duobės, kurias numatę remontuoti kelininkai. Tad išties nustebo supratusi, kad visgi čia ne tai. Nedelsdama apie išpuolį ji informavo savivaldybės administraciją, Šakių meistriją, kurie pažadėjo pranešti policijai ir kelio savininkui – Lietuvos automobilių kelių direkcijai.

„Labai nustebino ir nuliūdino. Nežinau, su kokiu tikslu daryta, bet jeigu kažkas bandė pajuokauti, tai apmaudu ir nejuokinga“, – sakė G. Snudaitienė.

Nuotraukomis su redakcija pasidalinęs tarybos narys Mantas Puskunigis svarstė: „Kadangi buvo žinoma, kad savaitgalį karinės pratybos, tai iškilo dvi mintys – kad tai pratybų dalis ir norima pažiūrėti, kaip reaguoja visuomenė, arba vatnikai prieš pratybas norėjo pasirodyti, kad jie yra. Greičiausiai šis variantas, nes nuo karo pradžios yra, kas nepalaiko Ukrainos, <...> Būna iš lietuviškų numerių paskambina rusakalbiai... Tikrai ta dezinformacija sklinda ir hibridinis karas vyksta.“

Seniūnė irgi teigė iš gyventojų išgirdusi ir tokių pamąstymų, kad galbūt tai susiję su savaitgalį vykusiomis karinėmis pratybomis, esą taip bandoma stebėti, kaip reaguoja gyventojai ir institucijos, bet seniūnė svarsto – kažin, ar tokiu tikslu būtų gadinamas svetimas turtas.

Krašto apsaugos savanorių pajėgų viešųjų ryšių karininkė Lina Sindaraitė sako, kad kariuomenė tokių inscenizacijų nedaro ir dviprasmybes keliančiais elementais neužsiima, o jeigu į pratybas įtraukiami gyventojai, jie būna įspėjami atskirai, yra apmokomi, teritorijoje aiškiai matomi ir kariai, tad būna akivaizdu, kad vyksta pratybos.

Vilkaviškio kelių tarnybos vadovas Vidmantas Diržius informavo, kad penktadienio popietę kelias jau buvo sutvarkytas.

„Uždažėme dažais laikinai, vėliau paviršius bus apdirbtas specialiomis priemonėmis, specialia skaldele ir panaikinsim tuos užrašus“, – teigė meistrijos vadovas, pripažinęs, kad tokie išpuoliai reti, dažniausiai yra niokojami, terliojami kelio ženklai.

Policija skelbia, kad pranešimas apie išpuolį, jog ant važiuojamosios kelio dalies dažais nupiešti Rusijos sukeltą karą šlovinantys ženklai, gautas rugsėjo 15 d. apie 10 val. Pranešama, kad reaguojant į įvykį bus pradėta administracinio nusižengimo teisena pagal LR Adminsitracinių nusižengimų kodekso 524 str. (Nacistinių, komunistinių simbolių, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių platinimas ar demonstravimas). Toks pažeidimas užtraukia baudą asmenims nuo 300 iki 700 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 600 iki 1200 eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.