Policijos rėmėjų pagalba pareigūnams – neįkainojama

Šakių policijos komisariate savanorystės pagrindais dirba septyni policijos rėmėjai, kurie padeda ne tik prevencines veiklas vykdyti, bet, reikalui esant, dirba viename ekipaže su pareigūnais, padeda užtikrinti kelių eismo ar viešosios tvarkos saugumą. Šakių bendruomenės pareigūnės nuotr.

Šiandien savanorystės svarbą suvokia vis daugiau žmonių, o ir savanoriai vis dažniau įsilieja į vienokią ar kitokią veiklą. Šakių bendruomenės pareigūnei Aušrai Mockevičiūtei vykdant įvairias prevencines veiklas neatlygintinai talkina jaunieji ir suaugę policijos rėmėjai, kuriuos galima drąsiai vadinti jos dešiniąja ranka.

Jaunaisiais policijos rėmėjais gali tapti vaikai arba jaunuoliai nuo 12 iki 18 metų. Visgi ne visi, o tik turintys nepriekaištingą reputaciją, kurią bendruomenės pareigūnė visada gali patikrinti.

„Šiuo metu policijos komisariate jaunųjų policijos rėmėjų yra apie 10 ir jų pilnai užtenka, tačiau, jeigu ateitų tikrai motyvuoti jauni žmonės, kurie galvoja apie stojimą į policijos mokyklą ir nori tapti kolegomis, mielai priimtume, kad jie iš arčiau pamatytų policijos virtuvę“, – tvirtino A. Mockevičiūtė.

Šakių policijos komisariato viršininko Aušrio Kvederevičiaus teigimu, policijos mokyklos studentai net yra išreiškę pageidavimą praktiką policijos komisariatuose atlikti studijų pradžioje, kad susidarytų bendrą policijos pareigūnų darbo vaizdą, o jaunieji policijos rėmėjai realiai jau būna šią praktiką praėję. Tad tai jiems ir didelis pliusas, ir praktinė nauda, nes jaunasis policijos rėmėjas stojant į policijos mokyklą gauna papildomą balą.

Šakių bendruomenės pareigūnės teigimu, šiuo metu rajone dirba septyni suaugę policijos rėmėjai, tačiau jų nepakanka, reikėtų daugiau, tad laukiami norintys prisijungti prie komandos. Jais gali tapti nepriekaištingą reputaciją ir ne žemesnį nei vidurinį išsilavinimą turintys asmenys nuo 18 metų. Tačiau vienas iš svarbesnių reikalavimų – negali būti teisti. Pasak A. Kvederevičiaus, policijos rėmėjai pareigūnui turi kelti visišką pasitikėjimą, nes tai yra jo partneris, kuris gali ekipaže pavaduoti susirgusį porininką.

Tiesa, ir mokslai suaugusiems policijos rėmėjams rimtesni. Kaip ir policijos pareigūnus, taktikos, sulaikymo ir kitų svarbių dalykų juos moko tie patys instruktoriai, jie turi išsilaikyti tam tikras įskaitas, kad galėtų kartu su pareigūnais dirbti viename ekipaže, reaguoti į 112 pranešimus, teikti socialinę pagalbą, užtikrinti kelių eismo ar viešosios tvarkos saugumą. Per metus kartu su policijos pareigūnais jie turi išdirbti ne mažiau kaip 36 val. Be to, dar  privaloma ir 12 val. savarankiško prevencinio darbo.

Visą policijos rėmėjų veiklą ir net aprangą, kaip jie turėtų atrodyti, reglamentuoja Lietuvos policijos rėmėjų įstatymas ir jų veiklos nuostatai. A. Mockevičiūtė džiaugėsi, kad dvejus metus iš eilės iš rajono savivaldybės sulaukė po 1 tūkst. eurų paramos. Už šiuos pinigus Šakių policijos komisariato policijos rėmėjai pirmieji apskrityje ir vieni iš nedaugelio šalyje buvo aprengti nauja skiriamąja apranga.

Ji priminė, kad karantino laikotarpiu policijos pareigūnams buvo ypač neįkainojama policijos rėmėjų pagalba, o užtikrinant judėjimo kontrolę postuose, savanoriai talkino pareigūnams nuo pat pradžių. Todėl, pasak bendruomenės pareigūnės, norėtųsi, kad atsirastų galimybių rėmėjus paskatinti ir finansiškai, nes žmonės šį darbą dirba negaudami jokio atlygio. Tiesa, pasak Šakių bendruomenės pareigūnės, atsirado galimybė bent padengti kelionės išlaidas.

A. Kvederevičiaus teigimu, remiantis Skandinavijos šalių pavyzdžiu, ateityje reikalavimai policijos rėmėjams bus dar aukštesni. Jis išreiškė tikėjimą, kad už jų darbą taip pat bus atlyginama, kaip šiuo metu yra savanoriškoje krašto apsaugoje, priešgaisrinėje tarnyboje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.