Žolės degintojai bus viešai skelbiami ir baudžiami piniginėmis baudomis

dega_zoleVeiksmingiausias būdas kovoti su žolės degintojais - rengti reidus ir viešinti pažeidėjų pavardes. Prevencinėse akcijose aktyviau turi dalyvauti ir savivaldybės.

Tokios nuostatos pareikštos Aplinkos ministerijos Aplinkos apsaugos agentūros, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ir Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovų surengtame pasitarime.

Nacionalinei mokėjimų agentūrai yra teikiami duomenys apie žemės, kur deginama žolė, savininkus ir jiems bus taikomos numatytos sankcijos.

Aplinkos apsaugos agentūra įsipareigojo teikti duomenis apie visoje šalyje surengtus reidus, nustatytus pažeidėjus ir skirtas baudas, o Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas - informuoti apie žolės gaisrų skaičių ir išdegintus plotus.
 
Šį pavasarį ugniagesiams jau apie šešis šimtus kartų teko vykti gesinti žolės gaisrų, kurių metu sudegė per tūkstantį hektarų pievų. Deginant pernykštę žolę liepsnose šiemet jau supleškėjo ir aštuoni pastatai. Kaip rodo daugiametė patirtis, per žolės gaisrus ugnis neretai persimeta ir į miškus bei durpynus.

Pernai išdegusiose pievose buvo rasti ir trys žuvę žmonės. Iš viso 2009 metais šalies atvirose teritorijose kilo 7233 gaisrai, išdegė daugiau kaip 13 tūkst. ha pievų.

ELTA ir „Draugo“ inf.

 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.