Būtiniausios išlaidos lietuviams neleidžia būti turtingesniems

pinigaiLietuviška tikrovė - maistas, būstas ir transportas neleidžia mums būti turtingesniems. Išgyvenusios krizinius 2009 metus, šalies įmonės šių metų pradžioje galėjo lengviau atsikvėpti – pradėjusi augti eksporto apimtis pagreitį įgavo pavasarį, o vasaros viduryje eksporto prieaugis sudarė apie 50 proc.

Nuotr. Lietuviai komunaliniams mokesčiams išleidžia net iki 50 proc. savo pajamų.


Tuo metu vidaus rinkoje krizė vis dar tęsėsi. Pirmąjį šių metų pusmetį buvo vis dar fiksuojamas mažmeninės prekybos nuosmukis. Padėtis šiek tiek pakito liepos mėnesį: kai kuriose prekybos srityse užfiksuotas nežymus prieaugis. Vargu ar tai galima vadinti vartojimo atsigavimu, veikiau – nuosmukio stabilizacija. Bet ir ši gali būti laikina, mat pasibaigus vasarai ir atėjus šaltesniam sezonui, komunalinėms išlaidoms teks skirti didesnę pajamų dalį. Pagal dydį komunaliniai mokesčiai lietuvio vartojimo krepšelyje užima antrą vietą. Kiti du dalykai, kuriems išleidžiame daugiausiai pinigų, yra maisto produktai ir transportas.
 
Išlaidų karpymas valstybiniame ir dar didesnis taupymo režimas privačiame sektoriuje sumažino žmonių pajamas ir perkamąją galią, pakirto vartojimą. Smukęs vartojimas, mažėjantys valstybės užsakymai toliau smukdė įmonių pajamas, o šios atitinkamai mokėjo mažiau mokesčių ir mažesnius atlyginimus. Užsienio rinkos šiuo atžvilgiu iš tiesų atrodo kaip išsigelbėjimas. Tačiau persiorientuoti į eksportą didesnei daliai šalies įmonių yra sudėtingas uždavinys.

Netiesioginio verslo skatinimo, vykdomo remiant vartojimą, trūko ir trūksta iki šiol. Galbūt Vyriausybei buvo sunku galvoti apie pinigų dalijimą žmonėms, kai reikėjo užlopyti milijardinę biudžeto skylę. Kai kurie Vyriausybės sprendimai dar labiau sumenkino vartojimą. Žingsniai, galėję suteikti daugiau galimybių vartojimui augti, taip ir liko neįgyvendinti. Jei biudžeto deficito problemą Vyriausybė ir toliau spręs mažindama biudžeto išlaidas ir socialines išmokas, pinigų vartojimui liks dar mažiau.

Skatinti vartojimą galima dviem būdais: didinti bendras žmonių pajamas ir vartojimo krepšelį arba mažinti tam tikros rūšies išlaidas, pavyzdžiui, komunalinius mokėjimus. Kai kurių gyventojų apklausų duomenimis, lietuviai komunaliniams mokesčiams išleidžia net iki 50 proc. savo pajamų. Jei tai tiesa, tuomet trečdaliu sumažinti komunalinių paslaugų įkainiai padėtų sutaupyti nemažai pinigų ir galėtų teigiamai paveikti vartojimą.

Vyriausybė akivaizdžiai vėlavo sutelkti dėmesį į nedarbą. Tiesa, Lietuvoje vienas automatinis stabilizatorius - emigracija tikrai suveikė. Ji šiuo metu duoda teigiamą rezultatą – yra mažiau bedarbių, nei galėtų būti. Vadinasi, jiems mokama mažiau kompensacijų, išvykę žmonės nekelia socialinių neramumų ir dar atsiunčia pinigų giminaičiams.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.