Šventėms pinigines atvėrėme neskaičiuodami

bumasAsta GVILDIENĖ

Sausakimšų parduotuvių šurmulys, ištuštėjusios prekių lentynos, nuolatinis skubėjimas ir dovanų paieškų karštinė – toks įprastas vaizdelis prieškalėdiniu laikotarpiu, kai įkišti nosį į parduotuves ir ramiai apsipirkti įmanoma, galbūt, tik paskutinėmis parduotuvės darbo valandomis. Nors prieš šventes vis daugiau kalbama apie dvasinius dalykus, tačiau vis dar nugali materiali kasdienybė.

Nuotr. Šakių „Senukuose“ žaislų buvo išpirkta daugiau nei rinkos pakilimo laikais.

Tiesa, parduotuvėse prekės jau „nešluojamos aklai“ – šiandieninis pirkėjas ieško praktiškų ir naudingų dovanų, kurios tiesiog būtinos kiekvienuose namuose. Dažnas dovanas vis dar perka spontaniškai, nes kalėdinį apsipirkimą planuoja ne kiekvienas. Taigi, kokios buvo perkamiausios dovanos ir prekės, ar nesumažėjo prekyba, palyginus su praėjusiais metais? Norėdami tai sužinoti, pasidairėme po Šakių  parduotuves.
 
Prekiavo kaip praėjusiais metais

UAB „Gulbelė“ direktorius Arūnas Tarnauskas sako, kad jų parduotuvės prekiavo taip, kaip praeitais metais, skyrėsi tik prekių krepšelis. Mažiau nei įprastai buvo parduota stipriųjų alkoholinių gėrimų, daugiau vyno, kūčiukų, duonos produktų. Mėsos ir žuvies pardavimai neviršijo pernykščių. Tačiau, pasak A.Tarnausko, kadangi šiemet Kūčios buvo nedarbo diena – Kalėdos prasidėjo žymiai anksčiau. Žmonės neskubėdami galėjo apsipirkinėti. Pernelyg didelis iškritusio sniego kiekis šiek tiek apsunkino važiavimus į parduotuves, todėl pasiruošimas šventėms kai kam irgi nebuvo toks paprastas.

Dingusi elektra pridarė nuostolių    

UAB „Gulbelė“ direktoriaus manymu, Kūčių dieną dviems valandoms dingusi elektra, padarė daug nuostolių parduotuvėms ir apsunkino žmonių apsipirkimą. „Ir keista, kad jokios informacijos apie elektros tinklų sutrikimus iš monopolinės kompanijos gauti neįmanoma. Nėra nei kam paskambinti, nei ko paklausti: arba niekas neatsiliepia, arba rodomas pastovus užėmimas. Buvo iškirstas visas tinklas: sustojo bankiniai atsiskaitymai, kortelės, tarptinklinis ryšys su kitomis parduotuvėmis“, - piktinosi A.Tarnauskas. – „Nebuvo jokių kataklizmų, stichinių nelaimių, tai, jei elektrą pajungti užtrunka dvi valandas, vadinasi, bėda įmonės sistemoje.“ Iš tiesų, atrodo, kad „VST“ dar gyvena be telefoninio ryšio ir klientų informavimo centro.

Žaislų išpirkta daugiausiai

„Jau tradiciškai ir šiais metais Šakių „Senukuose“ pirkėjai ieškojo ne tik dovanų artimiesiems smulkios buitinės technikos skyriuje: virdulių, laidynių, plaukų priežiūros prietaisų, bet ir  neskriaudė savęs įsigydami muzikinį centrą, namų kiną ar televizorių“, - pasakojo UAB „Gulbelės prekyba direktorius Artūras Streleckis. Pasak jo, žmonės netaupė ir namų bei kalėdinių eglučių papuošimui, pirkdami kalėdinius žaisliukus bei elektrines girliandas, naudojamas tiek namuose, tiek lauke. Tačiau daugiausiai pirko dovanėlių mažiesiems. Žaislų buvo išpirkta daugiau nei rinkos pakilimo laikais. Juos pirko darželiai, organizacijos, Kalėdų Seneliai.

Pirkėjų skaičius didesnis

„Ir apyvartos, ir pirkėjų skaičius, palyginus su pernai metais, buvo didesnis“, - sakė Šakių „Maximos“ direktorė Laimutė Kazlauskienė. Pasak jos, daugiausiai žmonės pirko daržoves, gėrimus, kalakutus, kurių net neužteko, pirko  brangesnes prekes. Pats žaislų pirkimo bumas prasidėjo tą dieną, kai buvo padarytos akcijinės nuolaidos. Nuo pačio ryto pardavėjos nespėjo vežti vežimais – toks buvo pirkimas. L.Kazlauskienė sako, kad pirko viską, dažnas net nežiūrėjo į kainas.

„Kalėdinius papuošimus: žaisliukus, eglutes, elektrines girliandas jau visai baigia išpirkti. Iki Naujųjų metų jiems buvo padarytos didelės nuolaidos“, - pastebėjo L.Kazlauskienė. – „Taip pat šiais metais buvo didelė kalėdinių dovanų paklausa, jų neužteko, pirkėjai pageidavo daugiau.“

Kūčių dieną Šakių „Maxima“ dirbo iki 19 valandos, -  tačiau pasak direktorės, nėjo tuo laiku užsidaryti, reikėjo prašyti žmonių, kad ateitų kitą dieną, nes parduotuvės darbuotojams irgi šventė, jie irgi skuba į savo namus, į savo šeimas.

Per Šv. Kalėdų dienas dirbo tik viena „Maxima“ parduotuvė, todėl pirkėjų netrūko.  Ne vienas po Šv.Mišių bažnyčioje ir toliau tęsė kalėdinį apsipirkimą.

Populiarūs ne tik triušiukai

Šiemet Triušio metai tiesiog atliuoksi ir tiesiogine, ir perkeltine prasme, nes vienintelėje gyvūnų parduotuvėje Šakiuose „Zoo gama“ iki Šv.Kalėdų pastebimai ištuštėjo gyvūnų narveliai. Šiemet prekyba nebuvo mažesnė nei pernai. Pirko ne tik dekoratyvinius triušiukus, bet ir kitus nebrangius ir nedidelius žvėriukus: degučius, jūrų kiaulytes, žiurkėniukus ir paukščiukus: banguotąsias papūgėles, amadinus. Taip pat daug parduota įvairiausių dydžių ir kainų žuvyčių. Liko du senbuviai šeškai, kurių niekas nepanoro nusipirkti. Gal, kad  jie labiau kandžiojasi, o gal, kad kaina jų aukštoka.

Knyga – perkamiausia dovana

Knygynų tinklo „Pegasas“ rinkodaros vadovė Lina Konovalovė sako, kad knyga –  perkamiausia dovana, todėl prieššventinis sezonas yra vienas iš tų laikotarpių, kai knygynuose apsilanko didžiausias srautas žmonių. Netrūko jų ir Šakių „Pegaso“ knygyne, nes lankytojams buvo pasiūlyta išsirinkti knygų su –20, -40 procentų nuolaida iš daugiau nei  šešiasdešimties  knygų asortimento. Vis daugiau žmonių įsigyja dovanų korteles, kurios gelbsti tais atvejais, kai nežinome, kokia knyga pradžiugintų mažiau pažįstamą draugą ar bendradarbį.

Šiemet, pasak L. Konovalovės, pastebėta tendencija, kad žmonės ieško jiems jau pažįstamų, gerai žinomų arba visai naujų knygų. Nesvarbu ar tai būtų užsienio, ar lietuvių autoriai. Šakių knygyne „Pegasas“ labiausiai perkama vaikų ir suaugusiųjų grožinė literatūra, įvairūs didesnio formato, gausiai iliustruoti albumai, žinynai bei enciklopedijos. Taip pat tokie autoriai, kaip J.Picoult, S.Brown, H.Wassmo, I.Allende, A. Čekuolis, visuomet sulaukia didesnio skaitytojų susidomėjimo.

Gana populiarios ir įvairios receptų bei rankdarbių knygos, nes vis labiau grįžta senoji tradicija – pradžiuginti pažįstamus, draugus ir artimuosius savo rankų darbo dovanėlėmis. Iš perkamiausių knygų sąrašų jau ilgokai nesitraukia Beatos Nicholson receptų knyga.

Nepasigyrė padidėjusia prekyba

Šakių „Eurokos“ parduotuvės pardavėjos sakė, kad šiemet kalėdinė prekyba vyko kukliai. Vietiniai gyventojai rinkosi pigesnę, praktiškesnę ir kasdien naudojamą kosmetiką, atostogoms sugrįžę iš užsienio emigrantai rinkosi brangias prekes: kvepalus, kremus, dušo priemonių rinkinius. Paklausios buvo ir gražiai įpakuotos kosmetikos rinkinių dovanėlės, greitai išgraibstytos žvakės.

Pasak pardavėjų, nuotaiką ir prekybą sugadino Kūčių dieną dingusi elektra, kai XXI technologijų amžiuje neįmanoma prisiskambinti į dispečerinę. „Interpretuokite kaip norite, bet „VST“ visai be ryšio“, sakė pardavėjos. Pasipiktinę pirkėjai nenorėjo laukti, kol ranka bus surašytos prekių kainos, ir tiesiog išėjo, palikę pilnas pirkinių pintinėles.

Šventinės nuotaikos nesugadino

„Rausvosios lelijos“ savininkė Zita Sutkuvienė, atstovaujanti „Omnitel“, šiemet nesitikėjo tokios kalėdinės prekybos - labai pasijautė sumažėjęs klientų srautas. „Jei pernai visą gruodį nesibaigė žmonių antplūdis ir klientų gausa, tai šiemet planus ir telefonus dovanoms pirko ne kiekvienas užsukęs į saloną. Šventinės nuotaikos sumažėjusi prekyba nesugadino“, - šypsojosi Z.Sutkuvienė, primindama, kad laimė - tai ne materialios dovanos. Didžiausia vertybė - šeima.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.