Vokietis ramino žemės nuomotojus

drGiedrė PLEČKAITYTĖ

Birželio 15 dieną Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinėje mokykloje vyko specialus UAB „KTG Agrar“ direktoriaus ir bendrovės atsakingų darbuotojų susitikimas su žemės nuomotojais, jau kurį laiką nerimaujančiais dėl išnuomotų žemių.  

Nuotr. Pasak Dr. Dietmar Luz, ūkininkas V. Kunsta nuslėpė esamą situaciją.
Nepavyko ištesėti pažadų 
 
Apie Sudargo krašte ūkininkavusį Vilhelmą Kunstą kažkada vietos gyventojai kalbėjo tik gerai. Jis garsėjo puikiai prižiūrimais pasėlių laukais, iš kurių byrėjo geras derlius. Žemdirbys dirbo nemažus žemės plotus, kurių didžioji dalis buvo nuomojama iš pavienių to krašto žmonių. Tačiau, žmonių tikinimu, netrukus žemdirbys tapo nemokus, tiesiog prasiskolino žemės nuomotojams. Apie jo ir žemių nuomotojų problemas „Draugas“ rašė kiek daugiau nei prieš metus. Tuomet V. Kunsta pasakojo, jog jam finansinių sunkumų kelia 2009 metais padarytos investicijos į sandėlį - džiovyklą. Ūkininko finansinę padėtį pablogino ir didelės investicijos į trąšas. Beje, dėl šio žemdirbio laukų tręšimo Sudargo krašte sklando anekdotas, kad V. Kunstos dirbamuose laukuose net šernai nelaksto, mat juose perdaug pritręšta. Tuomet laikraščiui esamą situaciją komentavęs ūkininkas guodėsi mažu pelnu iš derliaus. Tačiau jis patikino, kad visiškai su žmonės nuomininkais atsiskaitys iki pavasario, kai gaus išmokas. „Aš tikiu, kad susitvarkysiu, ūkis pajėgus, prašviesėjimo laukiu po kito derliaus“,- dar pernai kalbėjo V. Kunsta.
 
Kaip parodė gyvenimas, kad išties pasirodytų taip lauktas prašviesėjimas, kaip gelbėjimosi šiaudo, V. Kunsta griebėsi bendradarbiavimo su vokiečių UAB „KTG Agrar“. Dar šių metų pradžioje ūkininkas ragino žemės nuomotojus pasirašyti sutartis su minėtąja bendrove. Taip jas pasirašė nemaža dalis nuomotojų. Tačiau su šiuo pasiūlymu sutiko ne visi. Pasak nenorėjusio prisistatyti sudargiečio, žmonės aklai pasirašė sutartis net neišsiaiškinę, kas jų laukia. Pasklidus kalboms, kad pasirašiusieji sutartis neteks žemių, nes jos liks vokiečiams, kilo žmonių nepasitenkinimas. Todėl buvo kviečiamas bendrovės direktoriaus ir žemės nuomotojų susitikimas akis į akį.

Posėdžiavo už uždarų durų

Praėjusio trečiadienio vakarą Sudarge įvyko UAB „KTG Agrar“ direktoriaus Dr. Dietmar Luz ir bendrovės administracijos susitikimas su sutartis su bendrove sudariusiais žmonėmis. Susitikimas vyko už uždarų durų, todėl „Draugo“ korespondentai nebuvo įleisti. Mums belaukiant susirinkimo pabaigos, gerokai pavėlavusi į jį atvyko sudargietė Marytė Sinkuvienė. Moteris pasakojo apie nuo ūkininko V. Kunstos nukentėjusį sūnų, kuriam jis iki šiol skolingas 7 tūkst. 600 litų už darbą. Kaip pasakojo M. Sinkuvienė, Jurbarke sutiktas V. Kunsta bėga nuo žmonių ir apie likusios skolos grąžinimą nekalba, nors ir pasirašė pasižadėjimą pinigus grąžinti.

Daugelio vietos gyventojų nuostabai, susirinkimas vyko sklandžiai, be didesnių emocijų. Iš karto jau po susitikimo pakalbinta jame dalyvavusi UAB „Žemvita“ direktorė Vitalija Petraitienė sakė, kad jos vadovaujama bendrovė irgi nukentėjo nuo ūkininko V. Kunstos ir reiškė nusistebėjimą, dėl „Metų ūkio“ rinkimo tvarkos, kai geriausiais ūkininkais tampa prasiskolinę žemdirbiai. V. Petraitienės paprašėme pasidalinti įspūdžiais, kas jai paaiškėjo šiame susirinkime. „Aš supratau, jog žmonės turi džiaugtis, kad vokietis perėmė visas V. Kunstos bėdas. Vokietis žmonėms yra naudingas. Šitie pasiėmė žemes, o V. Kunsta užstatė derlių“, - savo įspūdžiais po susirinkimo dalijosi V. Petraitienė. Susirinkime žmonės domėjosi, kas bus su jų žemėmis, kurios šiuo metu neprižiūrimos, ar jiems nereiks mokėti baudų už apleistus laukus. Tačiau į tai Dr. Dietmar Luz atsakydamas garantavo, kad jų bendrovė yra turtinga, todėl visos baudos bus apmokamos iš bendrovės sąskaitos.

Apgavo ir vokiečius?

Po už uždarų durų vykusio susirinkimo apie šio vizito tikslą ir esamą situaciją trumpai pakalbinome UAB „KTG Agrar“ direktorių Dr. Dietmar Luz.

- Koks šio vizito tikslas ir ko buvo siekiama?
- Tikslas buvo susitikti su žmonėmis, kurie mums nuomoja žemes, užmegzti artimą kontaktą, susidraugauti. Mūsų tikslas buvo toks ir mes jį pasiekėme.

- Ar galėtumėte pakomentuoti situaciją, kaip jūs susiję su V. Kunsta bei kodėl liko apgauti tiek žmonės, tiek ir jūsų vadovaujama bendrovė?
- V. Kunsta visą esamą situaciją, kuri dabar yra, tikrai nutylėjo. Jis norėjo mums parduoti žemę. Notaras turėjo paruošti sutartį, o kai viskas buvo tikrinama, išaiškėjo, kad jo nuosava žemė, jo šeimos narių žemė yra arba areštuota arba įkeista. Jis buvo mums pažadėjęs parduoti tam tikrą technikos dalį, bet išaiškėjo, kad ji irgi yra užstatyta bankams, įkeista. Žemės nuomotojai, kurie šiandien atėjo susitikti su mumis, jie yra sudarę nuomos sutartis. Ir tada jie buvo sudarę sutartis, tačiau išaiškėjo, kad yra įkeistas šių metų derlius, jis pažadėtas kitai įmonei. Mes neturime jokių teisių į šiųmetį derlių.

- Ar bus reikalaujama iš V. Kunstos kokios nors atsakomybės, nes jūs irgi esate apgauti?
- Ne. Jokios atsakomybės iš jo nereikalausime.   

Dr. Dietmar Luz mus patikino, jog bendradarbiauti su V. Kunsta pasitikėjimą suteikė tai, kad jis buvo išrinktas konkurso „Metų ūkis 2009“ antros vietos laimėtoju.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.