Trys sekundės, kurias Modestas Paulauskas prisimena iki šiol

3sekundes
Nuotr. Krepšinio legenda Modestas Paulauskas (dešinėje) negailėjo komplimentų jį suvaidinusiam  Žilvinui Tratui.

Praėjusio trečiadienio vakarą sostinės kino centre „Forum Cinemas Vingis“ įvyko išskirtinė sportinės dramos „3 sekundės“ premjera. Filmas nukelia į 1972-ųjų Miuncheno olimpines žaidynes, kur įvyko istorinė JAV ir Sovietų Sąjungos rinktinių dvikova. Vakaro metu vėl susitiko šios dvikovos dalyvis, krepšinio legenda Modestas Paulauskas ir jo personažą suvaidinęs aktorius Žilvinas Tratas.
 
Filmas „3 sekundės“ nukelia į 1972-ųjų Miuncheno olimpines žaidynes, kur įvyko istorinė JAV ir Sovietų Sąjungos rinktinių dvikova. Joje vienu pirmųjų smuikų griežė Lietuvos krepšinio legenda M.Paulauskas. Sovietų Sąjungos rinktinė įveikė JAV krepšininkus ir tapo olimpine čempione.

Į premjerą atvykęs septynis kartus geriausiu Lietuvos sportininku rinktas olimpinis čempionas M. Paulauskas negailėjo komplimentų jį suvaidinusiam aktoriui Ž. Tratui, o lemtingą akimirką prisimena tarsi vakar.

„Emocijos dar tikrai gyvos. Tos trys sekundės niekada neišsitrins man iš atminties, – pasakojo legendinis krepšininkas. – Tai buvo tiesiog stebuklingas kamuolio perdavimas per visą salę.“ Baigiantis rungtynėms komandos draugų išmestą kamuolį pagavo Sergejus Belovas ir netikėtai nuskambėjo sirena. Tačiau, pasirodo, kad laikrodžio teisėjas suklydo, todėl buvo suteikta teisė pakartoti 3 sekundžių atkarpą.

Tuomet Ivano Jedeškos per visą aikštelę nusviestą kamuolį prie varžovų krepšio pagavo Aleksandras Belovas. Jis įveikė dviejų JAV krepšininkų gynybą ir įmetė kamuolį iš po krepšio. Po šio trijų sekundžių manevro Sovietų Sąjungos krepšinio rinktinė vienu tašku nugalėjo amerikiečius. Nusikėlęs į praeitį M. Paulauskas prisiminė, kad visas rungtynes pavyko pirmauti. Visgi paskutines tris minutes komandos tempas sulėtėjo, tam turėjo reikšmės nuovargis – rungtynės vyko 12-tą valandą nakties.

„Amerikiečiai sumokėjo didelius pinigus, kad galėtų rodyti tiesioginę transliaciją, tad turėjome žaisti nenormaliai vėlai. Diena buvo labai sunki, nesinorėjo su niekuo kalbėtis, nieko veikti. Olimpinių žaidynių miestelyje šurmulys, visi šypsosi, nori fotografuotis, o tu kone visą dieną vartaisi lovoje. Tas laukimas buvo labai sunkus“, – prisimena olimpinis čempionas.

Komandai daug jaudulio sukėlė ir rungtynių rezultatas. Buvęs Sovietų Sąjungos krepšinio rinktinės kapitonas M. Paulauskas tarsi šiandien prisimena po pergalės kilusį šurmulį, kurį lydėjo protestas. „Po rungtynių treneris atėjo į rūbinę ir įspėjo, kad galbūt kitą dieną teks žaisti iš naujo. Buvo surinkta komisija, kuri vertino tas tris sekundes. Visgi priėmė sprendimą, kad pergalė atitenka Sovietų Sąjungai“, – pasakojo legendinis krepšininkas, savo konsultacijomis ir asmeninėmis žiniomis prisidėjęs prie filmo kūrimo.

Pasiūlymą vaidinti krepšinio legendą Ž. Tratas priėmė tik asmeniškai susipažinęs su M. Paulausku.

Beje, net keliose užsienio valstybėse filmavęsis Ž. Tratas į Lietuvą grįžęs ilgam – aktorius ketina ne tik vaidinti, bet ir pats kurti filmus. Vieną scenarijų jis jau yra pabaigęs, beliko vos keli štrichai.

„Mes turime tikrai daug žmonių, kuriais verta didžiuotis, – sako Ž. Tratas, savo projektais bandysiantis įkvėpti žmones. – Lietuvos kino rinka yra įvairi, tik gaila, kad projektai, kurie neturėtų sulaukti tiek dėmesio, žiba šalies kino padangėje, o skatinantys lietuvybę domina mažiau. Mums reikėtų kreipti dėmesį ne į antipropagandą, o į tautiškumo ugdymą nuo mažų dienų. To labai trūksta visose srityse: švietime, kultūroje, mene, sporte.“

Aktorius pabrėžė esąs kosmopolitas. „Ateityje tikrai neapsiribosiu vien Lietuva, Londonu ar Rusija. Man svarbiausia, jog projektai būtų įdomūs, siųstų svarbią žinią žmonėms“, – sakė aktorius. – Bet kurioje šalyje galite pasiekti viską, ko tik norite, tereikia tikėti ir labai daug dirbti. Mano pavyzdys, manau, tą įrodo.“

Filme „3 sekundės“ vaidina ir rinktinės trenerį įkūnija Vladimiras Maškovas, Andrejus Smoliakovas, Sergejus Garmašas, taip pat du aktoriai iš Lietuvos – Andrius Paulavičius ir Edgaras Bechteris. Filmas Lietuvos kino teatruose bus rodomas nuo sausio 12 d.

Parengta pagal 15 min.lt

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.