Gyvena įkurtuvių laukimu

kulturos centras apzvalga
Nuotr. Nors ne visi darbai baigti, tačiau jau aišku, kad Šakių kultūros centras gyventojams duris atvers rugsėjo 28 d. Moderniausia Lietuvoje žiūrovų salė talpins beveik keturis šimtus žiūrovų.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugpjūčio 28 d. rajono vadovai, statybos darbus atliekančios UAB „Rūdupis“ atstovai apžiūrėjo baigiamą rekonstruoti Šakių kultūros centrą. Likus mėnesiui iki kultūros centro atidarymo, aptarti darbų perdavimo ir priėmimo reikalai, apie pasiruošimą iškilmingam atidarymui mintimis pasidalino centro direktorius Raimondas Januševičius.

Antradienį apsilankius Šakių kultūros centre paskutines detales dėliojo statybininkai.

Susirinkusieji apžiūrėjo visas rekonstruojamo pastato patalpas. Pirmiausia žiūrovų salę, kurioje, pasak R. Januševičiaus, įrengtos moderniausios technologijos Lietuvoje. Vicemeras Bernardinas Petras Vainius domėjosi, kaip veikia ventiliacijos sistema, teiravosi, kokie dar liko salėje neužbaigti darbai. UAB „Rūdupis“ statybos darbų vadovas Romas Petrulionis patikslino, kad tik smulkmenos: pastatyti salėje laiptelius, pritvirtinti tvorelėje plokšteles. Tiesa, R. Januševičius pasakė pastabą dėl stiklo konstrukcijų balkone, kurios, anot jo, vis tiek įrengtos ne taip, kaip jis prašė. Rangovas žadėjo šią problemą artimiausiu metu išspręsti.

R. Januševičius kalbėjo, kad pastate, tiek žiūrovų salėje, tiek repeticijų patalpose, labai svarbi akustika. UAB „Rūdupis“ direktoriaus pavaduotojas statybai Romualdas Vasiliauskas žadėjo, kad kitą savaitę žiūrovų salės ir repeticijų patalpose bus atlikti akustiniai matavimai. R. Januševičiaus įsitikinimu, labai svarbu, kad salėje akustika būtų subalansuota taip, kad ji užtikrintų kokybišką galimybę scenoje pasirodyti įvairių žanrų atlikėjams. O orkestro repeticijų ar choreografijos salėje akustinės medžiagos neleistų triukšmui sklisti į aplinką.

„Pastato eksploatuotojai tikriausiai tik pravedę kelis renginius galės pasakyti, kas yra negerai“, – juokavo R. Vasiliauskas.

Apžiūrėtas ir pastato fasadas, iš tolo akį traukiantis šviesiomis – rusvomis, gelsvomis, rausvomis – spalvomis, bei stogo konstrukcija. Šiuo metu intensyviai tvarkoma ir pastato aplinka.

Kaip informavo rangovai, jau šią savaitę pakoreguotas techninis projektas bus perduotas peržiūrėti užsakovams ir paskelbtas IS „Infostatyba“ bei Statybų užbaigimo komisija bus kviečiama įvertinti objektą.

Priminsime, kad Šakių kultūros centro rekonstrukcijos darbų pradžia buvo 2015 m., per tuos kelerius metus strigo finansavimas, todėl darbai atlikti vėliau negu planuota iš pradžių.

R. Januševičius savo galvoje viziją, kaip turėtų atrodyti pastatas, nešiojosi ne vienerius metus. „Tikslas yra visų bendras – turėti modernų kultūros centrą. Šiandien esminiai dalykai padaryti, o jei kažkur durys neužsidaro, už tai atsakingas rangovas. Centro atidarymą jau suplanavome prieš metus, šiandien jau žengiame į finišo tiesiąją“, – sakė R. Januševičius.

Anot jo, šiuo metu vykdomi viešieji pirkimai baldų įsigijimui, dalį jų atsigabens iš „Jaunystės“.

„Iš seno pastato padarėme maksimaliai, neturėdami didelės galimybės jo plėsti. Siekėm, kad būtų patenkinti kolektyvų ir gyventojų poreikiai, kad žiūrovų salė, kitos patalpos būtų funkcionalios. Bus įrengtas vaikų žaidimų kambarys, mini baras, diskotekų salė“, – pasakojo centro direktorius ir pridūrė, kad tokia žiūrovų salė yra vienintelė Lietuvoje. Specialus mechanizmas leis ją transformuoti į amfiteatrą arba horizontalią erdvę. R. Januševičius pasakojo, kad statybininkams tikras išbandymas buvo paruošti įrengimą, kuris dalį salės grindų beveik metrą nuleis žemyn ir taip susiformuos vadinama orkestro duobė.

Iškilmingas Šakių kultūros centro atidarymas planuojamas rugsėjo 28 d. Anot R. Januševičiaus, pakviesta daug svečių, Lietuvos žiniasklaida, laukiama ir Kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson. Atidarymo programą režisuoja Rasa Micachienė, anot direktoriaus, svarstoma, kaip pavyks sutalpinti visus, norinčius patekti į atidarymo ceremoniją.

„Visas režisūrinis pastatymas bus ant mūsų kolektyvų pečių. Planuojam keturiasdešimties minučių pasirodymą, kuriame pasirodys mūsiškiai galbūt kitu amplua“, – visų atidarymo ceremonijos paslapčių neišdavė R. Januševičius ir pridūrė, kad vienam pasirodymui prireiks ir ledo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.