Biblioteka išlieka kūrybinga ir karantino metu

viktorina bib
Sudalyvauti bibliotekos kurtose viktorinose gali kiekvienas, turintis interneto prieigą. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šakių viešoji biblioteka skaitytojų nepalieka ir karantino metu. Sukūrė virtualią viktoriną apie kalbininką Joną Jablonskį, Šakių krašto žymius žmones ir kiekvieną penktadienį kvies vis į naujas viktorinas. Biblioteka jungiasi ir į kitas akcijas.

Šakių viešosios bibliotekos socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje kviečiama geriau pažinti mūsų kraštietį, lietuvių kalbos normintoją J. Jablonskį, čia reikia atsakyti į 13 klausimų. Klausiama, kur kalbininkas gimė, kas jį sieja su varpininku Vincu Kudirka, kokiu slapyvardžiu jis pasirašė 1901 m. Tilžėje išleistą „Lietuvių kalbos gramatiką“, kokį terminą siūlė vietoj žodžio „raštuomenė“, koks šių dienų garsus lietuvis su J. Jablonskiu susijęs giminystės ryšiais ir t.t.

Šios viktorinos sumanytoja, Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė pasakojo, kad naršydama internete rado panašią viktoriną apie lietuvių literatūrą. Kadangi lapkritį minimos J. Jablonskio 160-osios gimimo metinės, todėl ir pabandė sukurti viktoriną, skirtą žymiam kalbininkui.

Praėjusią savaitę startavo jau kita viktorina – „Šakių krašto žymieji“. Šioje viktorinoje klausiama, kas pasirašinėjo slapyvardžiu „Pranciškus Sekupasaka“, koks žymus Užnemunės rašytojas, švietėjas, 15 metų praleido Lukšiuose, kas Vytauto Didžiojo, Vinco Kudirkos, „Žemaičio“ paminklų autorius ir kiti klausimai.

„Dar pavasarį, pirmosios Covid-19 bangos metu, savo skaitytojams siūlėme vitaminą S(kaitymas), dabar siūlom vitaminą Ž(aidimas). O jau šį penktadienį kviesime žaidžiant pažinti užsienio literatūrą“, – mintimis dalijosi įstaigos vadovė.

Nuo lapkričio mėnesio Lietuvos viešųjų bibliotekų duris puošia išskirtinis ženklas – spalvota dėlionė „Biblioteka visiems“, kuri parodo bibliotekų norą didinti siūlomų paslaugų prieinamumą būtent negalią turintiems žmonėms.

„Biblioteka visiems“ – drąsiai sako ir Šakių bibliotekininkai, prisidedantys prie ypatingo projekto Lietuvoje. Dauguma asmenų, turinčių autizmo spektro sutrikimų, informaciją geriau supranta ne tada, kai ją girdi, o kai mato, be to, jie nemėgsta nekonkretumo ir nežinomos aplinkos. Todėl visos Lietuvos viešosios bibliotekos nuo šiol turi parengtas vizualines socialines istorijas ir plakatus, kurie padeda šiems lankytojams pasiruošti vizitui į biblioteką. Socialinė istorija ir plakatas, kuriuos lankytojai ras bibliotekų interneto svetainėse, leidžia dar prieš atvykstant susipažinti su bibliotekos erdvėmis, taisyklėmis, darbuotojais, kurie čia pasitiks.

Kaip pasakojo K. Lebedžinskienė, Šeimos santykių instituto kvietimu lapkričio 25–gruodžio 10 dienomis Šakių viešoji biblioteka jungiasi prie dar vienos iniciatyvos – „16 aktyvumo dienų prieš smurtą“.

„Kasdien savo „Facebook“ paskyroje skelbsime po informaciją ir kviesime priimti tos dienos iššūkį. Trečiadienį kvietėme atpažinti savo jausmus, jais dalintis, komentuoti po įrašais“, – pasakojo pašnekovė.

Šakių viešoji biblioteka ir filialai ir karantino metu kviečia nenustoti skaityti. Tiesa, leidinius galima užsakyti telefonu ar el.paštu, knygos išduodamos bekontakčiu būdu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.