Zyplių dvare vėl šurmuliavo tautodailininkai

ziogai pleneras
Nuo pat plenero „Zyplių žiogai“ pradžios – sodų iš šiaudų rišėjos tautodailininkės Jūratė Šnipienė (kairėje) ir Saulena Valatkaitienė, kurių rankose net ir paprastas šiaudas tampa įspūdingu kūriniu. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Besibaigiant liepai į Zyplių dvarą, į kasmetinį plenerą „Zyplių žiogai“ suguža tautodailininkai, šiemet jau į 19-tą tokį susibūrimą. Trisdešimt menininkų Zyplių dvaro erdvėse kalė plieną, vėrė šiaudus, karpė, drožė, tapė, lipdė įmantriausius kūrinius ne tik iš molio, bet ir iš cemento. Keli sukurti darbai papuoš prie Lukšių ežero kuriamo „Gerų idėjų parko“ erdves.
 
Šios savaitės pradžioje į Zyplius suvažiavę Šakių tautodailininkų bendrijos „Dailius“ nariai bei kolegos menininkai iš Kauno, Marijampolės, Kalvarijos, Jurbarko, Alytaus, Druskininkų, Kaišiadorių, maloniai sutikti Lukšių kultūros centro darbuotojų, plačiai pasklido po dvaro erdves.

Užsukus trečiadienio popietę, pirmiausiai dėmesį patraukia grandininio pjūklo garsai, čia prie medžio palinkęs pluša jurbarkiškis Juozas Videika, jau matosi ir būsimo darbo fragmentai –  šauklys ant žirgo. Drožėjas atvirauja, nors laiko jam nuolat trūksta, tačiau į Zyplius su pjūklu drožti liepai besibaigiant užsuka kasmet.

„Pasibaigus vienam plenerui svarstau, kad gal jau užteks. Tačiau atėjus liepos pabaigai taip traukia į Zyplius, svarstau – būt gerai ir vėl pamatyti kūrybos draugus“, – nedaugžodžiauja jurbarkiškis.

Greta esančiame pastate prie molbertų palinkę tapytojai. Jau devinti metai į plenerą atvažiuoja Vytautas Kalinauskas iš Kalvarijos, šiemet  svečias pasirengęs nutapyti akvarelių ciklą „Tėviškė“.

Greta jo ant popieriaus galbūt pirmuosius tapybos štrichus savo gyvenime dėlioja Paulina ir Lukas, čia jie taip pat neatsitiktinai – jų močiutė Jūratė Šnipienė dvaro arklidėse veria šiaudinius sodus. Trys kartos kūrėjų užaugo „Zyplių žioguose“.

„Man čia tikros kūrybinės atostogos, mes jau negalime be dvaro ir „Zyplių žiogų“ plenero, laukiame visi susirinkti į 20-ąjį, jubiliejinį plenerą“, – kalbėjo tautodailininkė, sodų rišėja Saulena Valatkaitienė.

Negali neišgirsti ir kalvių kūjų garsų, kol kas prie žaizdro darbuojasi mūsiškiai Edvardas Mačaitis ir Valdas Paukštys, plenere dalyvaujantis devyniolikti metai. Pasiteiravus kalvio Valdo, ar nepristinga kūrybinių minčių, šis atsako, „tikrai ne“ ir rodo savo darbus – metalines saulutes bei praktiškesnius darbus – laikiklį vėliavai, pakabuką rakteliams. Kalvėje besidarbuojantis Edvardas šiemet „Gerų idėjų parkui“ kala žuvis švendrų apsuptyje.

Dar pasigirsta stiprus pjūklo, rėžiančio akmens gabalą, garsas kieme, kur palinkęs prie akmens darbuojasi skulptorius druskininkietis Gediminas Mažintas, kuriantis suoliuką. Jis sako, kad jį „į Zyplius traukia ir gamta, ir žmonės“.

Greta darbuojasi keramikė iš Kaišiadorių r. Aurelija Kurienė, plenere dalyvaujanti šešti metai. Tiesa, ne molį ji minko, bet jau antri metai – betoną, matosi ir angelo skulptūros fragmentai.

„Čia nuostabi aplinka ir sąlygos kurti, gali menininkas išbandyti save įvairiose tautodailės šakose. Čia kaip rojuj jaučiamės, gali kurti nuo ryto iki vakaro“, – džiaugsmo neslepia Aurelija.

Atskuba ir rajono tautodailininkų bendrijos „Dailius“ pirmininkas, ilgametis Lukšių seniūnas ir Zyplių dvaro atstatymo iniciatorius Vidas Cikana, taip pat jau kelinti metai savo asmeniniais resursais prisidedantis prie „Zyplių žiogų“ organizavimo. Vidas džiaugiasi, kad pleneras nenutrūksta, o šiemet su kitais kūrėjais kuria prieverpstę iš metalo ir akmens.

„Aš manau, pleneras yra neeilinis įvykis šitam kraštui, duodantis ypatingo savitumo. Darbus čia kuria tituluoti tautodailininkai, meno kūrėjai, jau daug metų šioje erdvėje sukuriantys nuostabių darbų“, – sako V. Cikana.

Išties trečiadienio popietė Zyplių dvare labai gyvybinga, čia užsukantys ekskursantai su didžiuliu susidomėjimu stebi menininkų kūrybos procesą, o Lukšių kultūros centro darbuotojos vos spėja suktis ir tik kvietimas pietų trumpam suburia visus draugėn.

Pleneras „Zyplių žiogai 19“ finansuojamas Kultūros rėmimo fondo bei Šakių savivaldybės lėšomis. Jau rytoj vyks sukurtų plenero dalyvių darbų parodos pristatymas, padėkų įteikimas, koncertuos jaunosios kartos džiazo būgnininkas, klarnetininkas, vokalistas Ąžuolas Paulauskas. Plenero organizatoriai dėkoja Lukšių pieninei, Lukšių seniūnijai, ūkininkui Antanui Blockiui bei kitiems, prisidėjusiems prie plenero organizavimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.