Nepriklausomybės atkūrimo diena rajone: padėkos kraštą puoselėjantiems žmonėms

Šakiuose Kovo 11-oji jau trečius metus minima šokant, tad ir šiais metais jaunieji kraštiečiai šoko laisvę. D. Pavalkio nuotr.

Pirmadienį visa Lietuva minėjo Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Renginių gausa nuvilnijo ir rajone, kur įteikta daugybė nominacijų žmonėms, atsidavusiems savo kraštui. Juk kas kitas, jei ne žmogus kuria valstybę ir yra jos pamatas. Nekart renginių metu nuskambėjo raginimai vertinti ir puoselėti tai, ką mūsų šalis turi – laisvę ir nepriklausomybę.

Net keturios rajono bendruomenės, minėdamos 34-ąsias Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metines, savo krašto žmones pagerbė nominacijomis. Kovo 11-osios rytą paluobiečiai rinkosi melstis į Šv. Angelų Sargų bažnyčią, kur mišias aukojęs šios parapijos klebonas Andrius Vaitkūnas kvietė melstis už taiką visame pasaulyje. Vėliau visi skubėjo į Paluobių laisvalaikio salę, nes Paluobių bendruomenė jau antrus metus tęsia tradiciją pagerbti ilgaamžius paluobiečius, veikusius ir savo laiką skyrusius bendruomenės labui. Įteiktos „Paluobių Ąžuolo“ nominacijos šiems kraštiečiams: mokytojoms Viktorijai Aštrauskienei, Kazimierai Baltramonaitei, Romai Bavarskienei, gydytojai Zitai Langienei ir paluobiečiui Jonui Zokaičiui.  

kovo11 barzdai„Paluobių Ąžuolo“ nominacijos šiemet iškeliavo į kraštiečių Jono Zokaičio, Romos Bavarskienės, Gintaro Lango, kuris nominaciją atsiėmė už mamą Zitą, bei Viktorijos Aštrauskienės rankas. Nominacijas įteikė parapijos klebonas Andrius Vaitkūnas bei Paluobių bendruomenės centro pirmininkė Irena Kerušauskienė (dešinėje). L. Kerušauskaitės nuotr.

„Per 34-erius laisvos Lietuvos metus pasiekėme daug. Gražu buvo stebėti šio krašto vaikų meninį pasirodymą, žiūrėdamas tiek į juos, tiek į nominantus suprantu, kad mes kartu dirbdami dar labai daug ką galime pasiekti. Tikiu, kad Paluobiuose žmonių skaičius nemažės, o tik daugės. O kad galima čia gyventi, jūs tai parodėte ir įrodėte. Manau, kad esame tauta, verta būti laisva ir nepriklausoma“, – kalbėjo renginyje dalyvavęs savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius. 

Šią šventinę dieną Barzdų krašte jau trečius metus teikiami ,,Varpo“ apdovanojimai – kaip ypatinga padėka žmogui, jo geriems darbams, iniciatyvai, kūrybai, dainai. Už nuopelnus medicinos srityje tobulinant inovatyvius vėžio gydymo metodus žmogaus sveikatos labui apdovanojimas buvo įteiktas biofizikui, mokslų daktarui Baltramiejui Jakščiui, o Eugenija Urbanavičienė apdovanota už ilgametę sceninę veiklą, nuoširdų darbą, savanorystę Barzdų Kristaus Karaliaus bažnyčioje. Renginyje koncertą dovanojo ne tik Barzdų laisvalaikio salės kolektyvai, bet ir Šakių kultūros centro Griškabūdžio padalinio kolektyvai: pučiamųjų orkestras (vad. Valdas Sinkevičius) bei Saulenos Valatkaitienės vadovaujamas šokių kolektyvas ,,Paluobietis“.

kovo11 barzdai„Varpo“ apdovanojimai įteikti ir Barzdų kraštą mylintiems, gražinantiems bei garsinantiems kraštiečiams Eugenijai Urbanavičienei (trečia iš kairės) bei Baltramiejui Jakščiui. J. Žukauskaitės nuotr.

Net dviejose Kriūkų seniūnijos bendruomenėse taip pat padėkota aktyviems, kūrybingiems, besirūpinantiems savo krašto gerove žmonėms. Kovo 11-osios vidudienį Gerdžiūnų laisvalaikio salėje vykusios šventės „Vieni dėl kitų“ metu „Auksinės varpos“ apdovanojimais padėkota šiems bendruomeniečiams: Aldonai Kibildienei – už aktyvų dalyvavimą ir jaunosios kartos skatinimą bei įtraukimą į bendruomenines veiklas, už norą dalintis gyvenimiškomis patirtimis; Daivai Puidokienei – už ilgametį nenuilstamą, atsakingą buhalterės darbą bendruomenėje, atsidavimą visuomeninei veiklai, už geranorišką pagalbą ir patarimus, už supratimą, kad gražesnio kaimo įvaizdžio kūrimas yra tik bendrų pastangų rezultatas; Daivai Stanaitienei – už ilgametį nenuilstamą darbą bendruomenėje, atsidavimą visuomeninei veiklai, už priemonių paieškas vykdant projektus, už švenčių rėmimą, už nuolatinę pagalbą technikos priemonėmis, už suvokimą, kad visi darbai buria žmones gražiam tikslui, siekiui ir bendrystei. 

Pasveikinti gerdžiūniškių atvykęs savivaldybės meras Raimondas Januševičius pasidžiaugė Gerdžiūnuose atnaujinta krepšinio aikštele ir aktyviam jaunimui įteikė krepšinio kamuolius, taip pat padėką skyrė Onutei Rakauskienei. Buvo padėkota ir Dainiui Kibildai – už savanorišką ir įvairiapusę pagalbą bendruomeniečiams, vykdant projektines veiklas.

Jau penktąjį kartą Kovo 11-oji į šventę ,,Savi. Saviems. Su savais“ draugėn sukviečia ir kriūkiečius. Juos pasveikinęs savivaldybės meras linkėjo būti atsakingiems už savo šalį, laisvę bei įteikė padėkos raštus Virginijai Sutkuvienei ir Daliai Sutkaitienei. Na, o labiausiai nusipelniusiems bendruomenės nariams tradiciškai įteikti ,,Auksinio kankorėžio“ apdovanojimai. Pirmasis buvo skirtas poetei Nijolei Arštikaitienei, tiesa, nominaciją atsėmė jos sūnus Saulius. 

kovo11 kriukaiŠiemet ,,Auksinio kankorėžio“ nominacija apdovanoti trys Kriūkų kraštui nusipelnę žmonės: Dovilė Ramanauskienė (kairėje), Daiva Naujokaitienė, o apdovanojimą, skirtą krašto poetei Nijolei Arštikaitienei, atsiėmė sūnus Saulius. D. Pavalkio nuotr.

Šakių rajono Panemunių mokyklos-daugiafunkcio centro Kriūkų skyriaus direktorės pavaduotoją ugdymui Daivą Naujokaitienę pristačiusi ir apdovanojimą įteikusi įstaigos vadovė Lilija Liutvinienė pasidžiaugė nominantės iniciatyvomis rengiant šventinius renginius, meno ir amatų dienas, pilietines iniciatyvas, bendruomeniško dienas ir kita. 

„Be abejo, be žmonių, palaikančių mano mintis, idėjas, be jūsų aš viena nieko nepadaryčiau. O kad yra klausytojų, deklamuotojų – aš tik labai džiaugiuosi ir dar džiaugiuosi, kad šitame krašte gyvena šilti ir mieli žmonės“, – dėkodama už įvertinimą kalbėjo D. Naujokaitienė.

Dar viena nominantė – Žeimio kaimo gyventoja Dovilė Ramanauskienė. Į jos rankas „Auksinio kankorėžio“ nominacija iškeliavo už iniciatyvumą, kūrybiškumą ir savanorystę gražinant miestelio erdves bei bendruomenės projektų įgyvendinimą. Kaip taikliai nominantę apibūdino Kriūkų BC pirmininkė Ingrida Pranskaitienė, „Dovilė deda tiek pastangų, kad savo gyvenvietėje gyvenimas gerėtų – ir buria žmones, ir kelius barsto, kad nedulkėtų, ir kad ženklai atsirastų, kad gatvėse šviesu būtų“. O Dovilė tik kukliai atsakė, kad kažką darydama niekada nesitiki, kad bus dėkojama ar atsilyginama, jai šios veiklos tapo tarsi hobis.

„Aš tikrai myliu Lietuvą! Ar mylit ją jūs?..“ – dažnai skambėjo iš šventinį koncertą dovanojusių Kriūkų moksleivių lūpų, šventę papuošė ir svečiai – solistė Aistė Venskutonienė, moterų ansamblis ,,Dorė“ (vad. Aušra Ubartaitė) bei Šakių cirko mokyklos artistų pasirodymai (vad. Itana Januševičienė). 

kovo11 soku laisve2Šakiuose jau trečius metus Kovo 11-oji minima šokant, tad ir šiais metais jaunieji kraštiečiai pagal choreografių Justės Lukauskienės, Aušros Sederevičienės ir Lauros Saunorienės sukurtas choreografijas šoko laisvę. D. Pavalkio nuotr.

Šakiuose jau trečius metus Kovo 11-oji minima šokant, tad ir šiais metais jaunieji kraštiečiai pagal choreografių Justės Lukauskienės, Aušros Sederevičienės ir Lauros Saunorienės sukurtas choreografijas šoko laisvę. Prie Šakių kultūros centro susirinkusius sveikinęs Seimo narys Giedrius Surplys ragino džiaugtis tuo, ką esame pasiekę, nes įrodėme, kad nors maži, bet galime daug. 

„Tai ne tik profesoriaus Lansbergio, ne tik prezidento Brazausko pasiekimas, bet kiekvieno iš mūsų – dirbančio, mylinčio, kuriančio, besidžiaugiančio Lietuva, kurią mes visi iškovojome“, – sakė Seimo narys ir kvietė šiais metais vyksiančiuose net trejuose rinkimuose išreikšti pilietinę valią balsavimo teisę turintiems, nes gyvenant laisvoje šalyje rinkimai nėra fiktyvūs, kaip, pavyzdžiui, iki šiol yra Rusijoje, bet išties lemiantys, kaip mes gyvensime artimiausius keletą metų. 

Meras R. Januševičius linkėjo vienybės ir tokio susitelkimo, koks buvo pademonstruotas prieš 34-erius metus.

„Lai neblėsta ryžtas kurti Lietuvą, kurioje augtų drąsi tauta!“ – teigė meras.

Jau taip pat tapo tradicija, kad švenčiant Nepriklausomybės atkūrimo dieną nominacijas už įvairias iniciatyvas išdalina Jaunimo reikalų taryba. Šiais metais skirtos septynios nominacijos, kurios įteiktos devyniems nominantams, jiems skirtos piniginės 200 eurų išmokos.

kovo11 sakiaiNet dvi nominacijas – „Jaunimo lyderio“ ir „Jaunimo renginio“ atsiėmė Gytis Matusevičius (dešinėje). D. Pavalkio nuotr.

„Jaunimo lyderiu“ už puikų vadovavimą komandai, idėjų realizavimą ir bendraamžių pritraukimą paskelbtas neformalios jaunimo grupės „Trys su puse vožtuvo“ vadovas Gytis Matusevičius. Beje, būtent jo vadovaujamos organizacijos suorganizuotas naktinis automobilių slalomas Šakiuose pripažintas „Jaunimo renginiu“. Beje, pats Gytis yra ir Jaunimo reikalų tarybos, kuri teikė apdovanojimus, narys, tiksliau pirmininkės pavaduotojas, tad užkulisiuose svarstyta, ar viskas čia gerai su etika.

Nominacija „Jaunimo iniciatyva“ skirta Šilgalių kaimo jaunimui (vad. Renata Baltrušaitienė) už pačių jaunuolių pastangomis bendruomenės patalpose, kur vyksta jaunų žmonių veiklos, atliktą remontą. Tiesa, jie apdovanojimo sulaukė ir pernai. 

„Jaunimo organizacija“ už idėjas, siekiant motyvuoti ir užimti jaunimą prasmingomis veiklomis, atiteko vaikų ir jaunimo klubui „Ledlaužis“ (pirm. Monika Matulaitienė).

kovo11 sakiai2Vieną iš nominacijų „Jaunimo indėlis Šakių rajonui“ pelnė Jaunųjų policijos rėmėjų grupė (vad. Aušra Mockevičiūtė) – už aktyvų dalyvavimą prevenciniuose renginiuose, stiprinant eismo saugumą bendruomenėse, o Miglė Marchertaitė (kairėje) apdovanota ir kaip „Jaunimo savanorė“. D. Pavalkio nuotr.

Nominacijos „Jaunimo indėlis Šakių rajonui“ šiemet įteiktos dviem kolektyvams: Jaunųjų policijos rėmėjų grupei (vad. Aušra Mockevičiūtė) – už aktyvų dalyvavimą prevenciniuose renginiuose, stiprinant eismo saugumą bendruomenėse, ir asociacijai „Šaltmiros gyvenimo mokykla“ (prezidentė Eglė Tamulytė) – už jaunųjų menininkų sutelkimą gatvės meno dirbtuvėse Šakiuose, kurių metu išpiešta prie buvusio policijos pastato esanti tvora.

Viena iš „Jaunimo savanorio“ nominacijų įteikta Austėjai Litvinaitei, dukros įvertinimu džiaugiasi ir jos tėvai Edita ir Nerijus. D. Pavalkio nuotr.Viena iš „Jaunimo savanorio“ nominacijų įteikta Austėjai Litvinaitei, dukros įvertinimu džiaugiasi ir jos tėvai Edita ir Nerijus. D. Pavalkio nuotr.

Nominacija „Jaunimo savanoris“ taip pat įteikta dviem moksleivėms – Griškabūdžio gimnazijos mokinei, Žvirgždaičių bibliotekos vaikų ir jaunimo klubo prezidentei, mobilaus darbo su jaunimu dalyvei Miglei Marchertaitei ir Šakių „Žiburio“ gimnazijos mokinei, Šakių rajono mokinių tarybos pirmininkei Austėjai Litvinaitei. 

Šiais metais įvertinimo sulaukė ir laikraščio „Draugas“ kolektyvas. Redakcijai skirta „Jaunimo partnerio“ nominacija už ilgametį bendradarbiavimą su jaunimo organizacijomis, už jaunimo veiklų, inciatyvų, projektų viešinimą, jaunųjų rajono talentų aprašymą spaudoje.

Po renginio dalies lauke visi norintys jau kultūros centro salėje galėjo stebėti šiuolaikinio šokio spektaklį „Aš esu Kovo 11“ (Šeiko šokio teatras).

 

Gintarė MARTINAITIENĖ
Lina POŠKEVIČIŪTĖ

01
02
03
04
05

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.