Šakių rotušėje – kalvystės darbai

grekaviciusPenktadienį Šakių rotušėje pristatyta kalvio iš Kauno Ričardo Grekavičiaus paroda.
 
Nuotr. „Visada norėjau, kad žmonės pasidžiaugtų mūsų lietuviškomis, senoviškomis tradicijomis, nes kryžius – mūsų kultūros apraiška“,- teigė R. Grekavičius.
 
„Tokioje oficialioje vietoje savo darbus eksponuoju pirmąkart, tačiau mes, kalviai, ir nemėgstame per daug viešumos, gyvename mes požemiuose ir kalame. Tegul kiti grožisi mūsų darbais. Daugiau kuriu uždaroms erdvėms, tačiau man lemta parodyti savo darbus ir viešai, neskaičiuoju valandų, kurias skiriu kryždirbystei. Visada norėjau, kad žmonės pasidžiaugtų mūsų lietuviškomis, senoviškomis tradicijomis, nes kryžius – mūsų kultūros apraiška. Noriu, kad džiaugtųsi žmonės tais darbais, kuriuos darau ne tik aš, bet ir kiti“,- šypsojosi R. Grekavičius. Jis labai daug prisideda prie kalvystės puoselėjimo Zyplių dvare.

R. Grekavičiaus rankose iš metalo gimsta patys įvairiausi dalykai – nuo saulučių, kryžių iki buities atributų – šviestuvų, ažūrinių lovos rėmų, įmantrių turėklų, vartų, židinių aksesuarų.

1965m. gimęs vyriškis kalviu tapo būdamas virš dvidešimties, tam jį paakino draugai. Per tą laiką jis surengė ne vieną parodą, dalyvavo ne viename plenere. 2012 metais R. Grekavičius tapo konkursinės parodos „Aukso vainikas“ prizininku. Be to, kaunietis yra nuolatinis plenero „Zyplių žiogai“ dalyvis. Kalvis buvo kalbintas ir Zitos Kelmickaitės laidoje „Ryto suktinis“.

Nuo 2001m. R. Grekavičius yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys, 2004m. buvo priimtas į Lietuvos kalvių sąjungą.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px