Pienas yra labai vertingas, iš jo gaminami įvairūs maisto produktai. Tačiau nesilaikant karvių melžimo, melžimo įrangos ir pačių melžėjų higienos reikalavimų, pienas tampa nekokybiškas ir net pavojingas žmonių sveikatai. Nes mikroorganizmai, kurių gausu ant pačios karvės ir jos aplinkoje (ant tešmens, odos, karvidžių ore, pakratuose, melžimo įrenginiuose) patenka į pieną. Piene jie gamina nuodus, sukelia apsinuodijus ir kitus susirgimus. Todėl prieš melžimą reikia ypač kruopščiai paruošti tešmenį ir jį tinkamai prižiūrėti pamelžus.
1-2 val. prieš melžimą karvės pašeriamos, tvartas išvalomas ir pakreikiamas geros kokybės pakratais. Taip pat prieš melžimą turi būti paruošta visa reikiama įranga, ji turi būti tinkamai išplauta, išdezinfekuota. Melžėja taipogi turi būti tinkamai pasiruošusi. Prieš melžimą turi apsirengti specialiai darbui skirtais rūbais, jie visada turi būti švarūs, dėvėti prijuostę. Švariai nusiplauti rankas, darbo metu dėvėti vienkartines pirštines, kad kuo mažiau platintų mastito sukėlėjus.
Karvės visada turi būti melžiamos tuo pačiu laiku, laikantis eiliškumo. Pradžioje melžiamos sveikos ir produktyviausios karvės, vėliau mažiau produktyvios, o pačioje pabaigoje atskirai melžiamos sergančios karvės.
Norint taisyklingai ir švariai pamelžti pieną karvę reikia pastatyti taip, kad būtų patogu prieiti prie tešmens. Jei melžimo metu reikia liesti gyvulį, tai galima daryti tik alkūne arba atvirkščia delno puse. Jeigu karvės užpakalinė koja trukdo patogiai prieiti prie tešmens, galima švelniai užminti jai virš nagos, tuomet karvė patrauks koją atgal. Tuomet galima ruošti tešmenį melžimui laikantis tokio eiliškumo:
2) Sausai nušluostomas tešmuo ir speniai. Tešmuo ir speniai nušluostomi individualia daugkartinio naudojimo kiekvienos karvės šluoste, vienkartine popierine servetėle arba vienkartine drėgna servetėle. Kad tešmuo mažiau užsiterštų ir būtų lengviau jį paruošti melžimui 3-4 kartus per metus galima nukirpti nuo jo plaukus.
3) Išmelžiamos pirmosios čiurkšlės. Pirmiausia priešingos pusės priekinio, vėliau priešingos pusės užpakalinio, savos pusės užpakalinio ir savos pusės priekinio spenių į specialų puodelį su tamsia plokštele kumštiniu būdu išmelžiamos pirmosios 2-3 pieno čiurkšlės. Jeigu jos nerodo jokių pieno spalvos ar konsistencijos pakitimų (gleivėtumo, tąsumo, kruopelių ir pan.) galima dėti melžiklius ir pradėti melžimą.
Pamelžus speniai antiseptinami pamirkant, apipurškiant arba patepami specialiais antiseptiniais (pvz. jodo ) preparatais. Kiekvienam melžimui tikslinga tirpalą paruošti naujai.
Po melžimo šluostės plaunamos karštame vandenyje su plovikliais (galima įsigyti ir specialiai melžimo šluostėms skalbti skirtų ploviklių) ir ne mažiau kaip du kartus perskalaujamos švariame vandenyje. Skalbiant skalbimo mašina parenkama kuo aukštesnės temperatūros programa. Tarp melžimų šluostės mirkomos dezinfekuojančiame tirpale (1 chloro tabletė 10- čiai litrų vandens). Visa melžimui naudojama įranga po melžimo praskalaujama vandeniu ir plaunama 60-65 °C temperatūros vandenyje su plovimo skysčiu, po to išskalaujama. Plovimui reikėtų naudoti šarmines priemones, kurios šalina pieno riebalus ir baltymus ir rūgštines, naikinančias pieno akmenį, kalkes ir rūdis. Šias priemones reikėtų naudoti pakaitomis, kas užtikrintų įrangos švarą ir geros kokybės pieno gavimą.