Didesnis stažas – didesnė pensija

Nuo šių metų rugpjūčio „Sodra“ pradeda mokėti didesnes senatvės pensijas tiems senjorams, kurie yra sukaupę daugiau kaip 30 metų stažą.

Didesnes pensijas gaus trys iš keturių senjorų. Didės tik tos senatvės pensijos, kurios yra paskirtos iki 2018 m. sausio, ir tik tiems gyventojams, kurie sukaupė daugiau nei 30 metų stažą. Netekto darbingumo (neįgalumo), našlių, našlaičių pensijos, taip pat senatvės pensijos, paskirtos šiais metais, nebus perskaičiuojamos ir nesikeis.
 
Pensijų didėjimas nesusijęs su būtinuoju stažu. Yra gyventojų, kurie pagal anuomet galiojusius teisės aktus išėjo į pensiją turėdami 28 metų stažą, kai būtinasis stažas siekė 25 metus. Tokiu atveju pensija nesikeis. Senatvės pensija turintiems daugiau nei 30 metų stažo didės kiekvienam skirtingai. Tai priklauso nuo to, kiek stažo žmogus sukaupė. Pensija gali padidėti ir 12 eurų, jeigu žmogus turi 45 metus stažo, o gali padidėti 0,8 euro, jeigu žmogus turi 31 metus stažo. Perskaičiuojant bus įvertinta kiekviena stažo diena. Apskaičiuota, kad vidutiniškai pensijos padidės 9 eurais.

Be to, kadangi įstatymas įsigaliojo nuo metų pradžios, o perskaičiuotos pensijos pradedamos mokėti rugpjūtį ar rugsėjį, už pirmus šių metų mėnesius bus išmokėta nepriemoka. Pavyzdžiui, vidutinę 300 eurų senatvės pensiją gaunančio ir 40 metų stažo turinčio senjoro perskaičiuota pensija padidėja 8 eurais iki 308 eurų. Tokiu atveju, jei didesnę pensiją jis pradės gauti nuo rugpjūčio, tą mėnesį senjoras jau gaus 308 eurų periodinę pensiją ir dar 56 eurų susikaupusią nepriemoką, t. y. iš viso 364 eurus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.