Rinkimų dėlionė vis labiau aiškėja

vieningi zanavykai rinkimai
M. Būblaitytės nuotr.: Pirmose tik įsteigto komiteto „Vieningi zanavykai“ gretose dabartinės Zanavykų frakcijos taryboje nariai (iš dešinės) Mindaugas Tarnauskas, Rima Rauktienė, Juozas Puodžiukaitis, Arūnas Tarnauskas, Aušrelė Pukinskienė. Tačiau bent kol kas neįvardijama, ar komitetas kels kandidatą į merus.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Artėjantys savivaldos rinkimai atskleidžia vis daugiau politinės kampanijos dalyvių. Jau aišku, kad, be partijų ir jų keliamų kandidatų kovo 3-iąją vyksiančiuose rinkimuose dalyvaus ir du visuomeniniai komitetai. Dar vasarą susikūrė buvusio mero Juozo Bertašiaus inicijuotas komitetas „Už Šakių rajono gyventojų ateitį“, o štai sekmadienį įvyko steigiamasis komiteto „Vieningi zanavykai“ susirinkimas.

Tiesa, bent kol kas, kaip sako komiteto „Vieningi zanavykai“ koordinatorius bei atstovas Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) Mindaugas Tarnauskas, kalba eina apie dalyvavimą rinkimuose į savivaldybės tarybą, bet ne į merus. Pretenduoti į rajono vadovus sako tikslo neturintis. Ar savo kandidatą kels komitetas, dar neaišku.

„Nei patvirtinsiu, nei paneigsiu jūsų gandų. Diskusijų labai daug, bet tikrų sprendimų nėra“, –komentavo Zanavykų frakcijos seniūnė Rima Rauktienė.

Būtent Zanavykų frakcija taryboje bei asociacijos „Vieningi zanavykai“ nariai, pasak M. Tarnausko, ir yra komiteto branduolys. Tačiau visa kita, kaip sako R. Rauktienė, eigoje.

„Kol kas dar nieko neįvyko. Kai užsiregistruosime rinkiminės kampanijos dalyviu, tada bus kiti veiksmai ir kiti etapai“, – sakė pašnekovė, patikslinusi, kad galimas kandidatas galėtų paaiškėti pirmadienį.

Bus dėliojamas ir galutinis sąrašas bei narių eiliškumas jame.

„Neforsuojame to dalyko. Susirinkome pažiūrėti, kiek mūsų būtų“, – sako M. Tarnauskas.

Jo žodžiais, 60–70 žmonių komitetą tikrai sudarys. M. Tarnauskas akcentavo, kad komitetui priklauso gana platus spektras žmonių.

„Jaunimo nemažai, keletas senjorų, ūkininkų, verslininkų“, – sakė pašnekovas.

Štai bent jau viešai išplatintose visuotinio susirinkimo nuotraukose pirmame plane būtent dabartiniai tarybos nariai: M. Tarnauskas, R. Rauktienė, Arūnas Tarnauskas, Aušrelė Pukinskienė, Juozas Puodžiukaitis.

Jungtis prie komiteto M. Tarnauskas ragino ir savo socialinėje paskyroje „Facebook“.

„Jeigu esi iniciatyvus ir tau ne tas pats, kas vyksta tavo mieste ar kaimelyje, pildyk anketą ir prisijunk prie tokių pačių kaip tu. Tik kartu galime atnešti daugiau pokyčių“, – ragino tarybos narys, pripažinęs, kad komitetas nepriklausant jokiai politinei partijai yra vienintelė forma bei galimybė dalyvauti savivaldos rinkimuose. Tad šis kelias ir pasirinktas. Nors, pasak R. Rauktienės, kai buvo kuriama asociacija „Vieningi zanavykai“, nebuvo keliamas tikslas dalyvauti rinkimuose.

Beje, M. Tarnauskas nuomonės, ar jam apskritai toliau dalyvauti rajono politiniame gyvenime, irgi klausė „Facebook“, nes bent jau lapkričio 18d. tikino nuomonės neturėjęs ir pridūrė, kad ši apklausa lietė tik jį asmeniškai.

„Prieš priimant sprendimą, noriu jūsų paklausti, kiek iš jūsų norėtų mane matyti dar 4 metus dirbant savivaldybės taryboje? Ar dalyvauti ateinančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose, ar to kažkam reikia? O gal geriau daryti gerus darbus kitaip?“ – teiravosi M. Tarnauskas, pridūręs, kad ši veikla reikalauja daug laiko, paliečia ir asmeninį gyvenimą, įgyjama ir priešų, o „nuomonė bei pasiūlymai negirdimi ir ignoruojami vien dėl to, kad „ne tie“ juos pateikė“.

Be to, pasak tarybos nario, šiuo metu jis ypač užsiėmęs, aktyviai dalyvauja ir rengiantis prezidento rinkimams su Gitanu Nausėda – tapo jo komandos Lietuvos tinklo vadovu.

Visgi M. Tarnauskas labiausiai norėtų aktyvaus, o ne pasyvaus rinkėjo, ką jis besirinktų. Kad nebūtų taip, kaip per rinkimus į Seimą, kai sprendimą priėmė trečdalis visų rinkėjų.

„Rinkėjai nuspręs, kokios politikos rajone nori. Ar kaip dabar, kai viena nuomonė, ar kitokios, dažniau paskaičiavimais, racionaliu požiūriu paremtos. Aišku, tai tik mano nuomonė“, – sakė M. Tarnauskas.  

Be jau minėtų komitetų, rinkimuose dalyvaus bei mero posto sieks dabartinis rajono vadovas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas Edgaras Pilypaitis, Lietuvos socialdemokratų kandidatas pedagogas Darius Jakavičius. Nuo Darbo partijos iškelta ir Dinaros Gudaitienės kandidatūra, bet ji pati tikina dar nenusprendusi, kaip elgsis.

„Nei taip, nei ne. Iškelta esu, bet sprendimo nepriėmusi“, – sakė D. Gudaitienė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Šakių skyrius mero rinkimuose norėtų matyti skyriaus pirmininką Raimondą Januševičių. Tiesa, jo kandidatūra dar nepatvirtinta partijos tarybos, tačiau R. Januševičius sako, kad jaučia pareigą kaip skyriaus pirmininkas ir, jei taryba pritars, o tikėtina, taip ir bus, jis mero rinkimuose dalyvaus.

Antradienį vakare į susirinkimą rinkosi, ateinančių rinkimų gaires dėliojosi, sąrašą sudarinėjo ir komitetas „Už Šakių rajono gyventojų ateitį“. Jie meru rinkimuose kels buvusį rajono vadovą J. Bertašių, o ir priekinėse komiteto linijose taip pat gana gerai žinomi veidai, ne vienas buvęs „valstiečių“ partijos narys.  Pavyzdžiui, buvę savivaldybės administracijos skyrių vedėjai Kęstutis Kuncaitis ir Vitas Girdauskas, J. Bertašiaus marti Giedrė Bertašienė, taip pat tokie piliečiai kaip Algimantas Glikas, Andrius Remeza, Albertas Navarskas, Juozas Žemaitis ir daugelis kitų.  Pirmajame susirinkime dalyvavo ir į visuomeninį komitetą susibūrė 94 rajono gyventojai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.