Kraštietė Ispanijoje liko ir per karantiną

zickute
Dvejus metus Ispanijoje gyvenanti Živilė Žičkutė sako net nesvarsčiusi grįžti į Lietuvą, nes tai prilygtų bėgimui nuo problemų, be to, ji neįsivaizduoja, kaip grįžimas pagerintų situaciją. Asmeninio archyvo nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Ispanija pagal užsikrėtusiųjų koronavirusu ir mirštančiųjų skaičius Europoje yra antra po Italijos. Dvejus metus šioje šalyje gyvena ir šakietė Živilė Žičkutė, tad teiraujamės kraštietės, o kaipgi jai sekasi svečioje šalyje ir ar nekilo minčių šiuo ypatingu laikotarpiu grįžti gimtinėn.
 
Prieš dvejus metus į Ispaniją išvykusi Ž. Žičkutė ten dirba pagal savo specialybę – grafikos dizainere. Mergina pripažįsta, kad šiuo sudėtingu metu jai pasisekė, nes jos specialybė lanksti ir ji gali dirbti iš namų, kadangi daugelis įvairių verslų uždaryti, žmonės nedirba.

Visgi su nepatogumais ir Živilei tenka susidurti kiekvieną dieną, bet ji sako į situaciją žiūrinti ramiai.

„Klausau valdžios nurodymų ir informaciją priimu tik iš patikimų, patvirtintų šaltinių. Neklausau, kas ką pasakoja, kas ką nugirdo, nes visi puikiai žinom, kaip veikia sugedusio telefono žaidimas“, – sako kraštietė.

Tad klausydama valdžios nurodymų ji jau kone tris savaites sėdi užsidariusi namuose.

„Sėdžiu tikrame karantine. Buvau tik išėjus išnešti šiukšles, kur kas keli metrai gatvėse pastatyti konteineriai, kad tik būtų mažiau kontakto su žmonėmis ir žmonės mažiau vaikščiotų“, – pasakoja mergina, o paprašyta pasidalinti kokia nors nuotrauka iš gatvės sako, jog nieko neturi, nes kasdien matomas vaizdas per langą – pastatų stogai.

Ji teigia, kad į gatves be leidimo griežtai draudžia išeiti, o apie pasivaikščiojimus viešose vietose išvis nėra jokios kalbos.

„Galima išeiti, tik jeigu turi leidimą dirbti, eini į parduotuvę arba vaistinę. Taip pat galimi trumpi augintinio išvedimai į lauką. Visa kita yra draudžiama ir jeigu pagaus tave policija, greičiausiai gausi nemenką baudą, kai kuriais atvejais netgi areštą“, – apie galiojančią tvarką pasakoja Živilė.

Todėl ji apsipirkinėja internetu, stengiasi sudaryti kuo smulkesnį pirkinių sąrašą pagalvodama kelias savaites į priekį, produktus užsisako į namus kartą per mėnesį.

„Mano manymu, tai yra optimalus  sprendimas žinant, kad į prekybos centrus įleidžiami tik 10 asmenų apsipirkti vienu metu. Tad mažiems apsipirkimams vietos nėra. Tačiau neperku produktų dideliais kiekiais, tik tiek, kiek man reikia iki kito apsipirkimo. Labai svarbu žmonėms suvokti, kad šioje situacijoje esame visi kartu ir kad tų pačių produktų reikia ir kitiems. Tad pradėti kaupti atsargas sandėliukuose ar rūsiuose galbūt ne pats geriausias momentas“, – mano pašnekovė.

Kalbėdama apie bendrą situaciją dėl koronaviruso šalyje, ji pripažįsta, kad viskas keblu, užsikrėtusiųjų skaičiai sparčiai auga.

„Iš pradžių jautėsi daug sumaišties ir panikos tarp žmonių. Daugiausiai dėl to, kad niekas tinkamai neinformavo visuomenės apie esamą situaciją ir niekas nežinojo, ko griebtis ir ką daryti. Labiausiai neramu buvo tiems, kurie priklauso didesnei rizikos grupei, turi astmą ar serga diabetu“, – tikina pašnekovė ir priduria, kad paskelbus karantiną situacija keitėsi žaibiškai, per kelias dienas kone viskas buvo uždarinėta.

Visgi ir prasidėjus karantinui, kuris, beje, Ispanijoje paskelbtas tuo pačiu metu kaip ir Lietuvoje (kovo 16 d.), pašnekovė planų grįžti į Lietuvą neturėjo ir nesupranta, kaip grįžimas į Lietuvą šią situaciją galėtų pakeisti į gerąją pusę.

„Tokio svarstymo grįžti į Lietuvą net nebuvo. Aš čia gyvenu ir toliau gyvensiu, kol jausiu, kad tai mano vieta. Jeigu kada nors nuspręsiu grįžti, tai tikrai nebus dėl tokių priežasčių. Čia prilygtų bėgimui nuo problemų ir aš nelakstau kiekvieną kartą, kai pasidaro sunku. Problemas reikia spręsti ne nuo jų slėptis“, – argumentus, kodėl pasilieka svetimoje šalyje, dėsto kraštietė, su artimaisiais ryšį palaikanti nuotoliniu būdu.

Tiesa, prasidėjus karantinui jai teko atšaukti kelias keliones, bet šiuo metu, pasak pašnekovės, tai nėra svarbu.

„Svarbiausia, kad tik pavyktų sulaikyti šį virusą su kuo mažiau žalos žmonėms. Privalome saugoti ne tik save, bet ir aplinkinius. Dabar solidarumas yra kaip niekad svarbus“,  – sako Ž. Žičkutė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.