Individualiems nuotekų valymo įrenginiams – kompensacija

nuotekos privatus
Apsispręsti įsirengti individualius nuotekų valymo įrenginius savo kiemuose savivaldybė skatins kompensuodama dalį patirtų išlaidų – gyventojams žadama skirti netgi iki 600 eurų paramos.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Dalis rajono namų ūkių neturi jokios nuotekų tvarkymo sistemos ir nuotekas leidžia į individualius prie namų iškastus šulinukus. Savininkams kartais tenka per metus net kelis kartus samdyti nuotekų išvežimo paslaugas teikiančias įmones ištuštinti nuotekų šulinukų turinį, o ši paslauga gyventojams atsieina ne taip jau pigiai. Tad nieko nuostabaus, kad šiandien gyventojai ir patys stengiasi įsirengti  nuotekų kaupimo rezervuarus, o savivaldybė tokius įrenginius žada dar ir kompensuoti.

Šakių rajono savivaldybė, remdamasi kitų savivaldybių jau pradėta taikyti tokia praktika, taip pat nusprendė paskatinti rajono gyventojus, kurie savo kieme patys nuspręs įsirengti individualius nuotekų valymo įrenginius (toliau – INVĮ) tais atvejais, kur nėra galimybių prisijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų.

Svarstant šį klausimą prieš tarybos posėdį Ūkio ir verslo komitete, savivaldybės administracijos direktoriaus Dainius Grincevičius pabrėžė, kad taip norima prisidėti prie aplinkos taršos mažinimo ir ši kompensacija turėtų paskatinti pačius gyventojus imtis iniciatyvos įsirengiant valymo įrenginius. Tiesa, kompensacija skiriama bus toli gražu ne visiems, o tik tiems, kurie gyvena Šakių rajono aglomeracijos teritorijoje, kurioje gyvena mažiau nei 2 tūkst. gyventojų ir nėra galimybės prisijungti prie centralizuotų buitinių nuotekų surinkimo tinklų. Planuojama kompensuoti 25 proc. INVĮ įsirengimo išlaidų, bet ne daugiau kaip 600 eurų. Šiai kompensacijai bus naudojamos rajono savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos lėšos, o jei prašymų bus daug, planuojama prisidėti ir savivaldybės biudžeto lėšomis.

Kvietimą prašymams kompensacijai iš dalies gauti ketinama skelbti jau šių metų rugpjūčio 1 dieną. Prašymus bus galima teikti du mėnesius – iki rugsėjo 30 dienos. Atsižvelgiant į gautų prašymų kiekį, bus tikslinama savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialioji programa, numatant reikiamą lėšų poreikį. Prašymus gali teikti gyventojai, turintys nuosavybės teise įregistruotą gyvenamosios paskirties pastatą ir žemės sklypą arba teisę į žemės sklypo nuomą bei savo gyvenamąją vietą deklaravę rajone. Tvarkoje numatoma, kad bus kompensuojamos išlaidos ne tik naujai įsirengiantiems šiuos įrenginius, bet ir tiems, kurie juos jau pasidarė praėjusiais metais, t.y. per 12 pastarųjų mėnesių.

Anot savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo Arvydo Šlėderio, pastaruoju metu poreikis iš gyventojų yra didelis. Kompensavimo tvarką ir kompensacijos dydį savivaldybė nustatė remdamasi kitų savivaldybių patirtimi, tačiau pačią tvarką smarkiai supaprastino, kad žmonės nebūtų suklaidinti ar išgąsdinti bereikalingo popierizmo. Gyventojams įsirengti individualius nuotekų rezervuarus kainuoja maždaug apie 2 tūkst. eurų.

„Prie kai kurių gyventojų nutiesti centralizuotus nuotekų tinklus kainuotų labai daug, nes jie gyvena atokiose vietose, todėl kompensacija būtų tik maža dalis, kiek būtų patiriama išlaidų tokiais atvejais įvedant centralizuotus tinklus jiems. Yra komisija, kuri spręs ir vertins kiekvieną atvejį, žiūrės, ar tikrai žmogus negali jungtis prie centralizuotų nuotekų tinklų, ar tikrai jam galima skirti kompensaciją“, – aiškino A. Šlėderis.

Anot savivaldybės administracijos direktoriaus D. Grincevičiaus, labai svarbu, kad pati kompensavimo tvarka žmogui būtų labai aiški, paprasta ir suprantama, todėl nuo daug formalumų, kurie yra kitose savivaldybėse skiriant tokias paramas, yra susilaikyta.

„Ši kompensacija parodys gyventojams, kad savivaldybė skatina įsirengti tokius įrenginius, nors ir nedaug, bet prisideda prie jų, bet tegul tai būna kaip moralinis paskatinimas. Dėl pačios tvarkos galėsim vėliau diskutuoti, tikslinti, jeigu reikės“, – sako D. Grincevičius.

Kompensavimo tvarką, kurią nusistatė rajono savivaldybė, komiteto posėdžio metu pagyrė ir Ūkio ir verslo komiteto pirmininkas Artūras Varankevičius sakydamas, kad tvarka, palyginus su kitų savivaldybių variantais, tikrai aiški ir suprantama, mano, kad ji neatbaidys gyventojų nuo noro ja pasinaudoti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.