Lėšos keliams ir vėl Kontrolės komiteto akiratyje

Sulaukęs klausimų apie Kelių priežiūros programos lėšų įsisavinimą, naujasis Ūkio ir investicijų skyriaus vedėjas Martynas Remeikis (centre) sakė, kad pirmiausiai yra kokybė, o ne aklas bėgimas paskui pinigus, tad, jo nuomone, kartais geriau įsisavinti mažiau lėšų, bet jas panaudoti racionaliai. D. Pavalkio nuotr.

Keliai bei su keliais susiję klausimai yra neišsemiami, nuolat atsiduriantys po padidinamuoju stiklu ir neretai keliantys nepasitenkinimą. Būtent apie Kelių priežiūros programos (KPP) lėšas, jų įsisavinimą ir skaudulius kalbėta ir praėjusį penktadienį vykusio Kontrolės komiteto posėdžio metu.

Pirmiausiai komiteto pirmininkas Artūras Varankevičius naujojo Ūkio ir investicijų skyriaus vedėjo Martyno Remeikio teiravosi nuomonės apie KPP vykdymo efektyvumą, kur vedėjas įžvelgia silpnąsias, o kur stipriąsias programos vietas.

Anot M. Remeikio, objektų sąrašas sudarytas labai gerai, daug lėšų numatyta turtui įsigyti, tad jis norėtų, kad tvarka tokia ir išliktų, dėkojo tarybos nariams, kad šie domisi ir kelia klausimus, prašė visų bendro suinteresuotumo ir pagalbos.

Visgi diskusijos įgavo pagreitį, kai prasidėjo kalbos apie konkrečias lėšas ir konkrečius objektus. Opozicijos lyderis Edgaras Pilypaitis dar prieš posėdį teigė važiavęs Kaštonų gatve Pervazninkuose ir siūlė tai padaryti kitiems, mat teigė vos ratų ir buferio nepametęs. Jis kėlė klausimą, ar pinigai ne į balą išmesti ir ar tikrai čia buvo pažiūrėta ūkiškai ir racionaliai, o ne tik norėta žūtbūt įsisavinti lėšas, juolab kad praėjusiais metais, anot E. Pilypaičio, darbų minėtame objekte buvo suplanuota tik už 3 tūkst. eurų, o viskas turėjo vykti tik 2024-aisiais.

„Lapkričio 21 d. pasirašoma darbų sutartis, visa darbų vertė 62 tūkst. eurų, o jau gruodžio 7 d. paraiškoje užaktuota darbų beveik už 50 tūkst.“, – teigė E. Pilypaitis ir sakė pasigendantis elementarios komunikacijos, nes esą nei gyventojams kažkas kažką aiškino, nei tarybos nariai buvo informuoti, kokie darbai atliekami.

M. Remeikis susitikimo metu nekart pabrėžė komunikacijai ir skaidrumui skirsiantis didesnį dėmesį ir sutiko, kad tai itin svarbu, tačiau nesutiko, kad minėtame objekte pinigai išmesti į balą.

„Kad pinigai ne į balą, garantuoju 100 proc. Ar jie dabar panaudoti efektyviai, aš atsakyti negaliu, tuo keliu nepravažiavau, bet tas kelias turės būti padarytas pagal visus reikalavimus. <...> Darbų priėmimo perdavimo aktas dar nepasirašytas“, – patikino Ūkio ir investicijų skyriaus vedėjas ir pridūrė, kad skundų dėl kelio Pervazninkuose nėra gauta.

Tačiau tarybos narys Ričardas Lekavičius abejojo, ar rangovą pavyks paspausti.

„Nemanau, kad jie (rangovas – red. past.) prisiims atsakomybę, jeigu savivaldybė jų prašė ar maldavo, kad būtų padaryta svarbu šiemet (žiūrint iš šiandienos – pernai – red. past.), nes degė padai. Bus matyt pavasarį, bet aš manau, kad jie iš savo pusės viską padarė, bet ne tas laikas tokiems darbams daryti“, – mintimis dalijosi tarybos narys.

A. Varankevičius dėmesį atkreipė ir į Nemuno gatvės darbus Gelgaudiškyje, kurių vertė nuo preliminarios išaugo maždaug 48 proc.

„Vertė pakilo nuo preliminarios, kuri buvo numatyta 597 tūkst., iki beveik 882 tūkst., kas yra 48 proc. brangesnis objektas nei buvo manyta“, – teigė Kontrolės komiteto pirmininkas ir klausė, ar tada nenukenčia kiti objektai ir ar bent tokiais atvejais neturėtų apie pokyčius būti informuoti ir tarybos nariai.

Į diskusiją įsiterpęs vicemeras Darius Jakavičius sakė, kad kai kovą buvo priimami sprendimai, nė vieno iš tų trijų žmonių nebuvo – nei vedėjo M. Remeikio, nei vicemero Egidijaus Peleckio, nei administracijos direktoriaus Vytauto Ižganaičio.

„Reiškia tą viltį (turėti tam tikrus išasfaltuotus kelius – red. past.) žmonėms paliko senoji taryba ir senieji vadovai“, – sakė D. Jakavičius, tačiau jo pasisakymas nepraslydo pro buvusio mero E. Pilypaičio ausis, kuris teigė, kad toje senojoje valdžioje D. Jakavičius irgi buvo, nors pastarasis guodėsi, kad buvo nušalintas nuo sprendimų priėmimo ir jokių darbų grafikų jam niekas nerodė.

„Koks vargšas šis vicemeras – keturis metus sėdėjo be sprendimo teisės“, – sarkazmo neslėpė E. Pilypaitis.

Visgi paliekant politines nuoskaudas nuošaly ir grįžtant prie Nemuno gatvės, jau kitas vicemeras E. Peleckis kalbėjo: „Projektas pirktas ar 2021 m., ar 2022 m. Atvėrus dangas ir paaiškėjus, kad dangos neatitinka, pagrindai neatitinka kelio reikalavimų, STR (statybos techninio reglamento – red. past.) normų, suma ir išaugo dėl neatitikimo techniniam projektui. Jį reikėjo perdaryti, kad rangovas galėtų daryti to kelio remontą. Tai ženkliai išaugino sąmatą.“

Jis atkreipė dėmesį ir į tai, kad trimetėje programoje kai kurie objektai dar yra nuo 2020-ųjų.

Visgi bendras lėšų įsisavinimas, kaip kalbėjo M. Remeikis, yra geras, nepanaudotų lėšų liko apie 71 tūkst. eurų.

„Ar tiek bagotas kraštas asfaltais, kad galime leisti nuslysti tokiems pinigams? Kas gali atsakyti?“ – apie nepanaudotas lėšas teiravosi R. Lekavičius.

E. Peleckis aiškino, kad tiesiog prasidėjo šalčiai ir nebuvo spėta atlikti suplanuotų darbų. Tai, anot vicemero, „mažesnė blogybė negu būdavo praeitais ar užpraeitais metais, kada buvo nepanaudota 120 tūkst. ir seniau dar daugiau“.

Ūkio ir investicijų skyriaus vedėjas išsakė ir tokią nuomonę, kad lėšas įsisavinti bet kokia kaina irgi nėra gerai, nes pirmoje vietoje, jo žodžiais, turi būti kokybė.

„Įsivaizduokit, įsisavinam kokius pusę milijono eurų pinigų ir mums kelias skyla per pusę. Gerai, kad jums taip nebuvo, o mano praktikoje yra buvę. <...> O kas tada apmokės lūžimo atvejus, kas prisiims atsakomybę? Reikia žiūrėti į kokybę. Nesvarbu, ar įsisavinsim ar ne, bet kelias turės būti pagal visus reikalavimus ir bandymus“, – sakė M. Remeikis, vaizdžiai palyginęs, kad reikia neskubėti bėgti pagal minią, nes tai gali būti laidojimo procesija.

Galiausiai sutarta, kad susitikimai tarp skyriaus darbuotojų ir Kontrolės komiteto narių galėtų vykti kas ketvirtį, vedėjas teigė, kad prie sutarčių yra būtini darbų atlikimo grafikai, tada lengviau kontroliuoti ir rangovą, sutiko, kad kai kuriuos darbus sunkina, kad skyrius dar nėra visiškai suformuotas, tad darbo krūviai esą didžiuliai. Tad laikas parodys, ar komunikacija bus aiškesnė ir ar išvis bus, ir kiek geresnių kelių sulauks paprasti rajono gyventojai, kuriems svarbu ne politinės nuoskaudos, o tai, ar keliai neišvažiuojami, ar realiai asfaltuoti.

Beje, apie lėšas keliams ir su jomis susijusius klausimus tiek opozicija, tiek Kontrolės komitetas kėlė dar rugsėjo pabaigoje, apie tai kalbėjo ir vasarą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.