Stabdomi kirtimai „Natura 2000“ teritorijose: kiek tai palies rajoną?

kirtimai
Praeitų metų gruodį Valstybinė miškų urėdija (VMU) pranešė apie šalies „Natura 2000“ teritorijose stabdomus pagrindinius miško kirtimus. Nuo šiol vykdant veiklą „Natura 2000“ teritorijose reikės gauti poveikio aplinkai reikšmingumo išvadas.

Valstybinę miškų urėdiją stabdyti kirtimus privertė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo priimta nutartis.
 
Kaip aiškino VĮ Valstybinių miškų urėdijos Šakių regioninio padalinio vadovas Povilas Steponavičius, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išplėstinė teisėjų kolegija 2023 m. gruodžio 6 d. nutartimi išaiškino, kad „Natura 2000“ teritorijose prieš vykdant ūkinę veiklą turi būti atliktas planų ar programų ir planuojamos ūkinės veiklos įgyvendinimo poveikio reikšmingumo įsteigtoms ir potencialioms „Natura 2000“ teritorijoms vertinimas. Vertinimo metu bus nustatyta, ar natūralių buveinių ar rūšių, randamų įsteigtose ar potencialiose „Natura 2000“ teritorijose, įgyvendinus planą, programą ar planuojamą ūkinę veiklą, apsaugos būklė nepablogės. Atsižvelgiant į šią teismo nutartį, VMU priėmė sprendimą stabdyti pagrindinius kirtimus ne tik Ignalinos regione, dėl kurio pasisakė teismas, bet visos šalies Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijose.

„VMU Šakių regioninio padalinio teritorijoje „Natura 2000“ teritorijų pagrindą sudaro Novaraisčio ornitologinis draustinis, t. y. apie 800 ha – čia ir iki šiol kirtimai nebuvo vykdomi ir buvo taikomos tik gamtotvarkinės priemonės. Likusi „Natura 2000“ teritorijų dalis sudaro labai menką Šakių regioninio padalinio teritorijos dalį, nes padalinyje vyrauja IV grupės miškai, kuriuose visa ūkinė veikla galima, todėl minėtas sprendimas reikšmingos įtakos padalinio vykdomai veiklai neturėtų“, – informavo P. Steponavičius.

Kalbintas Dzūkijos–Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos Biologinės įvairovės apsaugos skyriaus vedėjas Regimantas Vabuolas priminė, kad Europos Sąjungos saugomų teritorijų tinklas „Natura 2000“ sukurtas siekiant išsaugoti vertingiausias Europos natūralias gamtines buveines. Lietuvoje į „Natura 2000“ tinklą įtraukta Labanoro, Žalioji girios, Kuršių nerija, Aukštaitijos ir Žemaitijos nacionaliniai parkai, kitos teritorijos. Pasak R. Vabuolo, Šakių regione didžiausia „Natura 2000“ teritorija persidengia su Novaraisčio ornitologiniu draustiniu, ją sudaro paukščių apsaugai svarbi teritorija – Novaraistis ir buveinių apsaugai svarbi teritorija.

Teiraujamės dėl Gelgaudiškio dvaro miške atliekamų sanitarinių kirtimų, užpuolus mišką žievėgraužiui tipografui, ar nestos darbai?  

„Situacija dėl kirtimų ten nesikeis, nes artimiausia „Natura 2000“ teritorija yra gerokai toliau nei Gelgaudiškio gyvenvietė ir ji vadinasi „Nemuno slėnio skroblynai nuo Kriūkų iki Gelgaudiškio“, – informavo R. Vabuolas.

Pastaruoju metu į Valstybinę miškų tarnybą kreipiasi daug miškų savininkų, norėdami sužinoti, ar jų miškas ar jo dalis nepatenka į „Natura 2000“ teritoriją. Valstybinė miškų tarnyba pateikia informaciją apie viešai prieinamus išteklius, kuriuose miško savininkai gali sužinoti juos dominančią informaciją. Viešai prieinami valstybės informaciniai ištekliai, kuriuose pateikiama informacija apie miškus, yra šie: Lietuvos erdvinės informacijos portalas www.geoportal.lt, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Biologinės įvairovės duomenų bazė www.biomon.lt, Saugomų teritorijų valstybės kadastro žemėlapis https://stvk.lt/map.

„Draugo“inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.