Valdininkų algos bus žinomos visiems

uleckasGintarė MARTINAITIENĖ

Sužinoti, kiek uždirba iš mokesčių mokėtojų išlaikomų savivaldybės įstaigų darbuotojai ir vadovai, atrodo, tuojau taps įmanoma. Nors kol kas tokie duomenys, nors ir turėtų būti viešinami, neskelbiami, situacija artimiausiu metus privalės pasikeisti.

Nuotr. P. Ulecko duomenimis (dešinėje), privalomas darbo užmokesčio viešinimas Šakių rajone yra prasčiausias apskrityje. Už tai, pasak jo, pirmiausiai atsakingas rajono vadovas.


Nors reikalavimas, kad visos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų išlaikomos įstaigos ar įmonės, kuriose dalį akcijų valdo valstybė ar savivaldybės, taip pat viešosios įstaigos, jei jų dalininkė yra savivaldybė, privalo turėti interneto svetainę ir joje viešai skelbti informaciją apie darbuotojų darbo užmokestį, galioja nuo 2003 metų, tačiau Šakių rajone situacija šiuo klausimu prasčiausia apskrityje. Vyriausybės atstovo Marijampolės apskrityje Pauliaus Ulecko duomenimis, iš 52 interneto svetainių rajone tik dvi atitiko reikalavimus. Taigi, problema ne tik ta, kad daugelis rajono įstaigų neturi interneto svetainių, bet jei ir turi, jos faktiškai bereikšmės.
 
Savivaldybė skelbia

Pasak P. Ulecko, už įstaigų ir įmonių veiklą bei tai, kaip įgyvendinami įstatymai, Vyriausybės ir savivaldybės tarybos sprendimai, turi atsakyti, kontroliuoti ir prižiūrėti rajono meras Juozas Bertašius. Jis įstaigoms ir organizacijoms išsiuntinėjo raštą, kuriame nurodoma artimiausiu metu pradėti vykdyti privalomas įstatymų ir nutarimų nuostatas bei svetainių neturinčioms organizacijoms skubiau jas susikurti. „Aišku, nereikia tikėtis, kad viskas vyks lazdelės mostelėjimu. Reikia žiūrėti ir į finansines galimybes. Vieni anksčiau, kiti vėliau, bet tai privalės įvykdyti visi“, - patikino rajono vadovas. Savivaldybėje dirbančiųjų valdininkų darbo užmokesčiai svetainėje yra skelbiami ne pavardėmis, o pareigybėmis. Meras patikino, kad darbo užmokesčio viešinimas jam jokių nepatogumų nesukelia. „Man asmeniškai viešinimas netrukdo. Ne dėl algos dirbu. Galiu pasakyti, kad į rankas gaunu apie 3 tūkst. litų ir faktiškai viską išdalinu paramoms, labdaroms“, - sakė J. Bertašius, pabrėždamas, kad savivaldybėje ne vienas valdininkas uždirba daugiau už jį. „Dirbu iš idėjos“,- patikslino meras.

Pateiks vidurkius

Iki šiol savo svetainės neturi Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centras (PASPC). Vyriausioji gydytoja Rima Laukaitienė patikino, kad paruošiamieji darbai jau vyksta, tačiau apgailestavo, kad įsakymas parašomas, o lėšos įgyvendinimui neskiriamos. „Aišku, bandysime savo jėgomis, bet gaila, kad tai turime daryti tik iš savo lėšų, o savivaldybė neskiria nieko. Galėjo bent informaciją leisti pasitalpinti“, - kalbėjo medikė. Kol kas ji negalėjo pasakyti, kiek tiksliai kainuos svetainės sukūrimas, nes kiek įmanoma, viską bandys daryti pačios įstaigos kompiuterininkas. „Mes pateiksime uždarbio vidurkius, o neskaidysime pavardėmis“, - sakė R. Laukaitienė, paklausta, kaip vertina patį darbo užmokesčio viešinimo faktą.

Pavyzdžiui, Šakių savivaldybės interneto svetainės išlaikymas per mėnesį atsieina apie 2 tūkst. 250 litų. Žinoma, mažesnių įstaigų bus mažesnės svetainės, tad ir išlaikymas pigesnis. Bet visgi, ar negalėtų, tarkim, ambulatorijos savo vyriausiųjų gydytojų darbo užmokesčius viešinti bendroje Šakių PASPC svetainėje, taip sutaupant lėšas? R. Laukaitienė mąstė, kad tikriausiai ne. Jos įsitikinimu, visi objektai turės turėti atskiras svetaines, nors mažesnėms ambulatorijoms, kaip ir kitoms nedidelėms įmonėms, ir keli šimtai litų yra nemaži pinigai.

Apie svetainę mąstė seniai  

UAB „Šakių vandenys“ taip pat yra viena iš daugelio savivaldybei priklausančių įmonių, kuri neturi interneto svetainės. Bendrovės vadovas Vaidas Litinskas patikino, kad svetainė tikrai reikalinga ir apie jos kūrimą mąstoma senokai. „Tikrai reikia. Pradinį jos variantą turėjome jau prieš dvejus metus. Pateiksime svarbiausią informaciją, tarifus, einamuosius klausimus. Prie jos kūrimo jau dirba Rimantas Vensas ir, manau, per keletą mėnesių viską pavyks įgyvendinti“, - teigė V. Litinskas. Jis pats tikino nematantis nieko blogo, kad jo darbo užmokestis bus skelbiamas viešai, tačiau kaip bus su pavaldiniais, neaišku. „Aš už visus negaliu garantuoti, tačiau kad būtų viešinamos jų algos, jie tai turėtų patvirtinti raštiškai, tai žiūrėsime“, - sakė UAB „Šakių vandenys“ direktorius. Šioje bendrovėje, kaip ir Šakių PASPC, kiek įmanoma, svetainę kurs ir prižiūrės bendrovės darbuotojas.

Mokyklos turi, bet neskelbia

Beveik visos rajono mokyklos turi savo internetinius puslapius, tačiau svetainių informatyvumas labai skirtingas. Vienos mokyklos nuolat atnaujina informaciją, skelbia apie mokykloje vykstančius renginius ir pan., kitų svetainės tiesiog merdi. Tad vien ją turėti, neužtenka. Tiesa, kalbant apie darbo užmokesčio viešinimą, tai mokyklų tinklalapiai kol kas šio kriterijaus neatitinka – ši informacija nepateikiama.

Kreipsis į teismą?

Pasak vyriausybės atstovo Marijampolės apskrityje, ne tik Šakių, bet ir kitos minėtų reikalavimų neatitinkančios ir nevykdančios savivaldybės tai turėtų susitvarkyti per keturis mėnesius. Jei per nurodytą laiką tuo nebus pasirūpinta, jis neatmeta galimybės kreiptis į teismą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.