Pagalbos smurto aukoms yra daug, bet ar žinoma, kur jos ieškoti?

saraiteSandra JUŠKAITĖ

Praėjus beveik dviem mėnesiams Šakių rajono savivaldybės salėje vėl vyko Moterų krizių centro organizuojamas projektas „Mes galime gyventi kitaip“. Rugpjūčio 10-ąją susirinkusiųjų tikslas buvo ne tik suteikti pagalbą nuo smurto nukentėjusioms moterims, mažinti smurtą artimoje aplinkoje, vykdyti prevencinę programą, bet ir bendradarbiauti su įvairiomis institucijomis, palaikyti ryšius ne tik su Šakiuose, bet ir su kituose Lietuvos miestuose esančiomis organizacijomis ir įstaigomis.

Nuotr. Iš Vilniaus atvykusi Marija Šaraitė pristatė „Pagalba daiktais“ internetinį tinklą, kuris yra atviras visiems Lietuvos žmonėms.

Pagalba daiktais


Projektas „Mes galime gyventi kitaip“ bus vykdomas iki šių metų gruodžio mėnesio pabaigos. Jį finansuoja LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Šakių rajono savivaldybė ir Bendruomenės sveikatos centras. Susitikimo pradžioje Moterų krizių centro prezidentė Daiva Dovydė trumpai pristatė projektą, kuriuo siekiama suteikti pagalbą nuo smurto nukentėjusioms moterims. Buvo džiaugiamasi, kad šį kartą salėje susirinko gerokai daugiau dalyvių nei į birželio pabaigoje vykusį susitikimą.
 
Iš Vilniaus atvykusi Marija Šaraitė pristatė „Pagalba daiktais“ internetinį tinklą, kuris yra atviras visiems Lietuvos žmonėms. Šis tinklas jungia tuos, kurie gali suteikti paramą daiktais ar paslaugomis ir tuos, kuriems ši parama yra reikalinga. Šiame tinkle dirba apie 160 savanorių. Su jų ir kitų gerų žmonių pagalba jau yra padovanota virš 2 tūkst. daiktų. Nuolat stokojančiųjų taip pat yra nemažai – apie 800. Mergina pasakojo, kad kartais žmonės išmeta dar veikiančius, tačiau jiems nebereikalingus prietaisus ir kitus daiktus, kuriuos būtų galima atiduoti tiems, kuriems jų labai trūksta. Pagrindinė misija – informuoti apie šį projektą ne tik didžiųjų, bet ir mažesnių miestų gyventojus.

Pagalbą teikiančiųjų yra

Pristatyti ir informuoti apie įstaigą – Specializuotas pagalbos centras (SPC) – atvyko Kauno moterų draugijos direktorė Daiva Baranauskienė. Šio , jau aštuonerius metus veikiančio, centro tikslas – suteikti specializuotą pagalbą nuo smurto nukentėjusioms moterims, informuoti, kur galima kreiptis smurto atvejais. Policija visada praneša SPC apie kiekvieną smurto atvejį, tada ši įstaiga skambina smurto aukai ir siūlo pagalbą. Kiekviena auka gali arba priimti arba atsisakyti pagalbos. Jei pagalbos atsisakoma, tuomet po kiek laiko SPC vėl skambina ir klausia, ar tikrai jos nereikia. SPC taip pat nori sukurti kuo daugiau vietų, kuriose galėtų prisiglausti iš namų išbėgusios moterys. „Tikimasi, kad laikui bėgant bus sukurti pagalbos centrai kiekvienoje savivaldybėje“, − apie norimo tikslo įgyvendinimą kalbėjo D. Baranauskienė.

Susitikime dalyvavo ir VšĮ „Moters pagalba moteriai“ projektų vadovė ir socialinė darbuotoja Ernesta Butkuvienė. Šios, kaip ir daugelio kitų panašių įstaigų tikslas – suteikti nuo smurto nukentėjusiai moteriai socialinę, psichologinę, teisinę pagalbą. Be šių kompleksinių paslaugų, įstaiga taip pat gali pasirūpinti ir laikinu prieglobsčiu moterims ir jų vaikams. Daugiausiai paslaugų suteikta ir dažniausiai  prašymų padėti sulaukiama iš moterų, kurioms daugiau nei keturiasdešimt metų. Mažesnę dalį besikreipiančiųjų sudaro moterys, kurioms daugiau nei trisdešimt. E. Butkuvienė pasakojo, kad 80 proc. moterų pačios kreipiasi į šią įstaigą.

Kartu su E. Butkuviene atvyko ir tos pačios įstaigos projektų vadovė ir psichologė Aušrinė Krikščionaitienė. Ji pasakojo, kad įstaigoje veikia savanoriška tarnyba, teikianti moterims visoje Lietuvoje nemokamą emocinę pagalbą telefonu. Prie „Pagalbos moterims linijos“ budi savanorės konsultantės, kurios gali išklausyti, padėti susigaudyti esamoje situacijoje, ieškoti sprendimo, suteikti informaciją apie kitas, pagalbą teikiančias, tarnybas.  A. Krikščionaitienė pasakojo, kad per metus sulaukiama  apie 13-16 tūkst. skambučių. Moterys raginamos netylėti ir nelaukti. Skambinant garantuojamas anonimiškumas ir konfidencialumas. Nuo sausio mėnesio pagalba yra teikiama ir internetu. Parašius laišką, taip pat galima sulaukti pagalbos.

Šakių policijos komisariato (PK) duomenimis, yra pradėti 38 su smurtu susiję ikiteisminiai tyrimai. Deja, bet užbaigti yra gal vienas arba du, o visi kiti – nutraukti ir toliau nenagrinėjami. Šakių rajone nuteistųjų dėl smurto nėra, o kituose rajonuose tokių atvejų pasitaiko daug.

Jurbarko rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Baranauskas informavo, kad dėl smurto atvejų gauti 226 pranešimai. Yra pradėtas 41 ikiteisminis tyrimas, nutraukta 19 bylų, 133 bylos registruotos kaip teisės pažeidimo atvejai.

8 800 66 366
Specializuota pagalba moterims
8 618 40 044
Moters pagalba moteriai
6 617 23 130
Šakių moterų krizių centras
112 Bendrasis pagalbos telefonas
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. Pagalba internetu

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.