„Geri namai“ iš svajonių virsta realybe

geri_namaiGintarė MARTINAITIENĖ

Apie „Gerų namų“ idėją, kurie būtų alternatyva valdiškiems globos namams, rajone ne vienerius metus kalbėjo ilgametė Žmonių su negalia sąjungos vadovė Marija Mačaitienė, tačiau nė karto į jos siūlymus rimtai niekas nesureagavo. Dabar, tiesiog galvodamas ir apie savo ateitį, šią idėją įgyvendina Fondo Šakių bendruomenės centro vadovas Vykintas Augustaitis. Ir įgyvendina tiesiogine žodžio prasme – viena gyventoja jo namuose jau gyvena, o iki naujų metų patalpas planuojama įrengti dar vienam žmogui. Ir tai tik pradžia, nes planų yra kur kas daugiau.

Nuotr. Pirmoji „Gerų namų“ gyventoja I. Budraitienė džiaugiasi gyvenimo sąlygomis ir kartu su V. Augustaičiu tikisi, kad iki naujųjų metų čia apsigyvens dar vienas žmogus.

Už orią senatvę
Šakietis V. Augustaitis pripažino, kad įgyvendinti „Gerų namų“ idėją pradėjo galvodamas ir apie savo senatvę. „Ar norėtumėte gyventi valdiškuose namuose, kur viename kambaryje gyvena kokie keturi senukai? Mes esame už orią senatvę ir už laisvę“, - pokalbį pradėjo pašnekovas. Be to, prisimindamas praeitį, jis pasakojo, kad 1922 metais statytame, po karo jo močiutei, vėliau tėvams, dabar jam priklausančiame name gyveno ne viena, o trys giminaičių šeimos, buvo ir venerinių ligų dispanseris. Tad tarsi savaime suprantama, kad ir dabar namo paskirtis negali būti kitokia, kaip tik „Gerų namų“, kuriuose oriai galėtų gyventi pensinio amžiaus žmonės. Tada kyla klausimas, kur gyvens pats V. Augustaitis, jei jis visą pirmąjį namo aukštą užleis kitiems? „O aš įsikursiu antrame aukšte. Čia dabar jau man kaip ir nepriklauso, nes sudaryta panaudos sutartis su bendruomenės centru, su kuriuo sutartį sudaro nuomininkas“, - niuansus aiškino Šakių bendruomenės centro vadovas, name planuojantis įrengti tris butus. Vėliau, pasak šakiečio, viskas priklausys nuo norinčiųjų gyventi skaičiaus ir poreikio.
 
Pirmoji namų gyventoja

Nuo liepos pradžios vienoje namo pusėje sutvarkytose patalpose jau gyvena pirmoji „Gerų namų“ gyventoja Irma Budraitienė ir sako net neįsivaizduojanti, kad galėtų kur būti geriau. Kaip vienus svarbiausių gyvenimo čia privalumus moteris vardijo nuosavą kiemą, sodą, gryną orą ir medinį namą. Pasak šeimininko, ji gali laisvai vaikštinėti po visą teritoriją, ilsėtis po obelimi įrengtoje pavėsinėje, užsiiminėti rankdarbiais – tiesiog laisvai, oriai ir nevaldiškai gyventi. „Labai arti Žmonių su negalia sąjunga, kuri man teikia paslaugas, padėjo įsikurti. Nėra ką ir kalbėti, kaip čia gerai, idėjų bendrų turim, pabendraujam, yra ryte kam labas rytas pasakyti“, - aiškino gyventoja. Ji su V. Augustaičio vadovaujamu bendruomenės centru sudarė sutartį, pagal kurią privalo susimokėti komunalinius mokesčius ir 150 litų mėnesinį mokestį. Už surinktus pinigus, pasak V. Augustaičio, planuoja pirkti malkų žiemai. Daugiau jokių taisyklių ar įsipareigojimų nenumatyta, nes V. Augustaitis priima tik žmones su rekomendacijomis, pasiūlius Žmonių su negalia sąjungai. „Mes apgyvendiname, o jie teikia paslaugas“, - paaiškino bendruomenės centro vadovas. Sąjungos pirmininkė Stasė Vasaitienė apie V. Augustaičio iniciatyvą atsiliepia tik gerai. „Labai gerai, kad tik daugiau tokių žmonių. M. Mačaitienė kiek daug apie tai kalbėjo, bet nutilo ir nutilo. Kol bus parengtas didesnis projektas, smagu, kad kažkas jau vyksta. Tai tik pagirtina“, - mintimis dalijosi S. Vasaitienė.

Iki naujųjų – dar vienas gyventojas

Nors pirmoji gyventoja jau įsikūrusi, iki naujųjų metų patalpas V. Augustaitis planuoja įrengti dar vienam žmogui. Statybų ir remonto darbai įkarštyje, tik daug kam pritrūksta laiko ir jėgų. Faktiškai visus darbus atlieka jis pats, kartkartėmis, kai turi laisvo laiko, pagelbėja giminaitis. „Nelabai yra dar kuo pasigirti, nes reikia labai daug ką padaryti. Aišku, ateitų firma ar brigada, tai viską čia tuoj įrengtų, bet kad aš kaip sau darau. Ar šiaip, ar taip jau remonto reikėjo“, - paaiškino „Gerų namų“ kūrėjas, viską darantis tiesiog iš idėjos ir savų lėšų. Pokalbio metu jis rodė, kaip į pietinę pusę planuoja įstiklinti ir praplėsti verandą, kaip vėliau kels namo stogą, šiltins sienas. Klausydamasi teiraujuosi, kodėl ir kam jam visa tai. Vykintas paaiškino, kad tiesiog gyvenimas privertė susimąstyti apie orią senatvę ir siekti to ne tik sau, bet ir kitiems. Štai pasienyje sukrauti ir perdažyti iš „Berželio“ darželio atlikę langai, kurie ir bus sudėti verandoje. Belieka stebėtis žmogaus užsidegimu, entuziazmu ir užtikrintumu tuo, ką daro. Tik spėk žiūrėti, kai entuziastas rodo, kur ir ką planuoja įrengti, praplėsti, įkurti.

Tikisi užkrėsti kitus

Kai turės kuo pasigirti, kaip pats sako, įrengs daugiau gyvenamųjų patalpų, V. Augustaitis tikisi teikti paraišką ir gauti europinių lėšų. Jis mano, kad tuomet galėtų įsikurti atskira viešoji įstaiga, kuri teiktų paraiškas tolimesniems darbams. „Padėtų Europa, gal pradėtų tuo rūpintis savivaldybė, parapija ir bendruomenė. Sodelyje, netoli „Berželio“ darželio, kur kažkada buvo planuota statyti komisariatą, galėtų atsirasti gražus, nedidelis ir jaukus namukas, kuriame įsikurtų antrasis „Gerų namų“ korpusas‘, - mintimis dalijosi V. Augustaitis, vartydamas dabartinio projekto dokumentus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.