Šakiečių surūšiuotos antrinės žaliavos gabenamos užsienio perdirbėjams

ekonovusVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Pastaraisiais metais vis didesnis dėmesys skiriamas atliekų  rūšiavimui, surinkimui ir perdirbimui. Atliekų tvarkymo srityje  Šakių rajonas yra vienas iš lyderių visoje Marijampolės apskrityje.
 
Nuotr. Supresuoto polipropileno, kurio vienas pakas sveria apie 350 kg, šiemet jau buvo išvežta 20 tonų. Dabar ruošiamas naujas antrinių žaliavų- polipropileno – krovinys, kuris iškeliaus į Lenkiją.
 

Rajono aplinkosaugininkai pastebi, kad ne visi rajono gyventojai teisingai suvokia atliekų rūšiavimo esmę ir svarbą, - kai kurie įsitikinę, kad rūšiuoti atliekas neverta, nes šiukšlių surinkėjai gyventojų surūšiuotas atliekas vis tiek suverčia į bendrą „katilą“. Pasirodo, panašios nuomonės yra net ir kai kurie rajono tarybos nariai. Norėdami įsitikinti, ar tokios kalbos pagrįstos, ar tėra tik gandai, nuvykome  į atliekų tvarkymo bendrovės „Ekonovus“  filialą Šakiuose.


Tądien įmonėje virė darbas,- kaip tik į krovininius automobilius buvo kraunamos surūšiuotos atliekos ir gabenamos į perdirbimo įmones, dar kitos sandėlyje sukauptos atliekos buvo presuojamos ir ruošiamos išgabenti.


„Per praėjusius metus bendras surinktų ir parduotų antrinių žaliavų kiekis buvo 643 tonos. Iš šio skaičiaus kartono – 143 tonos, skaidraus polietileno – 76 tonos, spalvoto polietileno – 44 tonos, agroplėvelės, kuri surenkama iš ūkininkų,  -  116 tonų, polipropileno maišų - 54 tonos. Šių atliekų pagrindiniai tiekėjai taip pat yra ūkininkai. Pernai surinkome ir 24 tonas plastikinių kanistrų. Iš taip vadinamų mieste stovinčių „varpų“ surinkta 21 tona plastmasės, 39 tonos popieriaus, 127 tonos stiklo, kuris išvežtas  į Aleksoto stiklo fabriką“, - pasakojo  „Ekonovus“ filialo Šakiuose vadovas Alvydas Meliūnas. Taigi, kaip rodo skaičiai, didžiausią antrinių žaliavų dalį sudaro kartonas, stiklas ir agroplėvelė.

 

Antrinės žaliavos surenkamos iš įmonių, ūkininkų ir gyventojų


„Ekonovus“ Šakių rajone  yra pastačiusi 430 „varpų“ - konteinerių, į kuriuos gyventojai gali mesti stiklą, kartoną ir popierių bei plastmasę. Taip pat atliekų surinkėjai yra sudarę sutartis su rajono ūkininkais bei įmonėmis ir organizacijomis, iš kurių surenka ir superka įvairias antrines žaliavas. Kiti tiekėjai ir patys į įmonę atgabena surūšiuotas atliekas. „Aptarnaujame ne tik Šakių rajoną. Antrines žaliavas surenkame ir iš Jurbarko , Vilkaviškio, Kazlų Rūdos, Kalvarijos, Marijampolės rajonų. Daugiausia sutarčių dėl antrinių žaliavų supirkimo ir surinkimo turime sudarę su ūkininkais bei prekybos įmonėmis. Per šių metų sausio mėnesį jau  pagaminome 96 tonas įvairių antrinių žaliavų“,- sakė A.Meliūnas. Sandėlyje , esančiame Sodų gatvėje, suvežtos antrinės žaliavos dar kartą yra perrūšiuojamos, po to presuojamos ir paruošiamos išvežti. Įmonė turi visą reikalingą specializuotą ir krovininį transportą. Mūsų apsilankymo dieną į sunkvežimį buvo kraunami supresuoto polipropileno pakai, kurių vienas sveria 350 kg. Jie išvežti perdirbėjams į Lenkiją. „Mūsų surenkamos antrinės žaliavos parduodamos ne tik Lietuvoje. Jos taip pat keliauja ir į Lenkiją, Vokietiją, Latviją.  Antrinių žaliavų pardavimai pas mus sudaro apie 30 proc. visų gaunamų pajamų. Todėl rajone sklandantys gandai, kad išrūšiuotos atliekos šiukšlių surinkimo metu  supilamos į bendrą talpą, visiškai neapgrįsti“,- pabrėžė filialo vadovas. Atvirkščiai, jis apgailestavo, kad gana dažnai gyventojai neatsakingai elgiasi, į stiklo ar popieriaus konteinerius primeta ir buitinių atliekų. Įmonės darbuotojams tenka surinktas atliekas nuolat perrūšiuoti. Beje, kai kurios šiukšliavežės turi kelias atskiras sekcijas, todėl gyventojams gali atrodyti, kad skirtingi „varpai“ supilami į tą pačią mašiną.


Praėjusių metų sausio mėnesį šakiečiai pardavė už 11 tūkst. 600 litų antrinių žaliavų, o šių metų pirmąjį mėnesį - net už 38 tūkst. litų. Sparčiai didėjantys antrinių žaliavų surinkimo mastai rodo, kad vis mažiau antrinių žaliavų  papuola į bendrą sąvartyną, žmonės vis labiau įsisąmonina, kad antrines žaliavas reikia rūšiuoti. Kaip pastebėjo A. Meliūnas, Šakių mieste, Gelgaudiškyje, Kudirkos Naumiestyje žmonės rūšiuoja atliekas stropiau, o kaimo vietovėse – prasčiau. Į mieste stovinčius antrinių žaliavų konteinerius buitinių atliekų papuola apie 10 proc., o kaimo vietovėse – apie 30 procentų. „Mes galime būti pavyzdžiu kitiems, - dirbame tikrai labai daug ir rajono žmonėms teikiame visas svarbiausias paslaugas. Nesunkiai išvaikome ir į rajoną besiveržiančius savo  konkurentus“,-  sakė „Ekonovus“  Šakių filialo vadovas A. Meliūnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.