Aktyvios pramogos neatsiejamos nuo sužalojimų. Ką būtina žinoti?

pleistras
Šiltėjant orams, kyla noras vis daugiau laiko praleisti lauke. Vasaros pramogos stebina savo įvairumu: išvykos į gamtą, plaukimas baidarėmis, dviračiai, tinklinis, riedučiai, šuolis parašiutu (kaina vasaros sezonu ypač viliojanti) ir vis labiau populiarėjantis vandens sportas bei daugelis kitų. Leidžiant laisvalaikį aktyviai, didėja sumušimų bei traumų rizika. Tad kaip padėti sau ar kitam nutikus nelaimei?
 
Pirmoji pagalba

Norint išvengti komplikacijų ir suteikti pirmąją pagalbą, svarbu žinoti tinkamas gydymo priemones. Be abejo, viskas priklauso nuo to, koks sužalojimas ištiko. Pažeidus odą, įsipjovus ar nubrozdinus, rekomenduojama išvalyti pažeistą vietą, naudojant dezinfekcijos priemones. Tokias kaip vandenilio peroksidas, antibakterinis muilas, taip pat gali būti naudojamas skystas purškalas ar dezinfekciniai pleistrai.

Siekiant apsaugoti žaizdą nuo užteršimo, dezinfekavus ją reikėtų steriliai sutvarstyti. Jeigu žaizda negili, ją patartina padengti purškiamu pleistru – jis leidžia kvėpuoti ir gyti. Na, o gilesnes žaizdas rekomenduojama sutvarstyti tvarsčiu ar bintu.

Vaistininkai pabrėžia, jog patyrus traumą ar raumenų sumušimą visų pirmą reikėtų smūgio vietą šaldyti. Suprantama, kad šaldymo priemonių su savimi nesinešiojate, todėl geriausia būtų vykti namo ar į kitą vietą, kur turėtumėte galimybę šaldyti sumuštą vietą. Traumuotos kūno dalies šaldymas numalšins skausmą ir sustabdys tinimą. Šaldyti rekomenduojama serijomis – apie 15 minučių šaldyti, tada daryti 30 minučių pertrauką ir taip kartoti 2-3 valandas.

Vėliau labai svarbu pailsėti, sumuštą dalį apvynioti elastiniu bintu ar įtvaru bei galūnę laikyti pakeltą aukščiau.

Vaistinėlė – būtinybė

Šiltuoju sezonu žmonės „pameta“ galvas ir nemąsto apie galimas aktyvių pramogų pasekmes. Todėl vykstant į iškilas, žygius ar tiesiog pramogaujant patartina turėti pirmosios pagalbos vaistinėlę.

Juk natūralu, kad dantų balinimas lazeriu, po to reikalauja su savimi nešiotis dantų valymo priemones, bet kur, kur keliaujate, todėl jei ketinate pramogauti aktyviai, būtina su savimi turėti ir vaistinėlę.

Joje reikėtų turėti medicinos priemonių, kurios padėtų įvairiais atvejais – rankų bei žaizdų dezinfekcijos priemones, pleistrus, tvarsčius, preparatus nuo skausmo, nudegimų, tepalus sumušimams gydyti bei vaistus nuo alergijų.

Prireikus – pas gydytoją

Specialistai įspėja, kad suteikus pirmąją pagalbą reikėtų atidžiai stebėti susižeidusiojo būklę – ar nejaučiamas pablogėjimas. Jeigu skausmas stiprėja arba žaizda nenustoja kraujuoti, vertėtų kuo skubiau vykti pas medikus.

Vienos pavojingiausių traumų – galvos sutrenkimai ir sumušimai. Nestipriai susižeidus galvą gali pakakti ją pašaldyti ledu, tačiau jaučiant galvos sutrenkimo simptomus nedelsiant reikia kreiptis į medikus.

Užs.nr.d-0211

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.