Kraujo reikia nuolat

kraujo donorystePraeitą šeštadienį Zyplių dvare vykusio vasaros kino festivalio „Sidabrinės gervės naktys 2016“ metu Kauno klinikų kraujo centras kvietė donorystei. Keturiolika žmonių tapo kraujo donorais, daugiausiai jaunimas iki 30 metų.

Nuotr. Lukšietis Tautvydas Rakauskas sakė, kad kalbino ateiti duoti kraujo ir savo bendraamžius, bet  palaikymo iš jų nesulaukė.

„Kasdien kažkam prireikia kraujo. Patiriamos traumos, patenkama į avarijas. Daromos operacijos kiekvieną dieną, ligoninėse gydytojai kovoja dėl mūsų gyvybių. Būk atsakingas, kraujo reikia kasdien, nuolatos. Dovanok savo kraują kitiems“, – nuolatos kviečia Kauno klinikų kraujo centras.
 
Kaip informavo Kauno klinikų kraujo centro donorų organizatorė Jurgita Bukauskienė, tai bendras projektas su vasaros kino festivaliu „Sidabrinės gervės naktys 2016“ , kurio metu centro darbuotojai kartu važiuoja po visą Lietuvą.

„Kauno klinikose gydomiems pacientams prireikia visų kraujų grupių, tad stengiamės užtikrinti, kad kraujo netrūktų“, – sakė J. Bukauskienė.

„Kaip klientas jaučiasi davęs kraujo, priklauso nuo daugelio faktorių: jei pirmą kartą duoda, būna streso faktorius, taip pat priklauso nuo mitybos, nuo kraujo spaudimo. Todėl ir darom tyrimus, užduodam įvairius klausimus apie savijautą”, – sakė Zyplių dvare įsikūrusioje palapinėje dirbanti gydytoja Inga Borusevičiūtė.

Kauno klinikos laborantė Justina Beržvinskaitė mano: ar duoti kraują – tai asmeninis, bet sveikintinas pasirinkimas, gražus poelgis, nes niekada nežinom, kada kas mums ar mūsų artimiesiems atsitiks. Kilnu, kad žmonės savanoriškai aukojasi dėl kitų sveikatos ir gyvybės.

Bendrosios praktikos slaugytoja Salomėja Banytė supažindino su procedūra, kuri, pasak jos, nėra sudėtinga: būsimas donoras pasodinamas ant kėdės, imamas veninis kraujas, svarstyklės parodo, kada surenkama 450 ml kraujo, tai trunka apie 12 minučių. Laborantai kraują gabena į Kauno klinikas.

Pakalbintas 22 metų Tautvydas Rakauskas sakė, kad kraują duoda jau antrą kartą, todėl jokių baimių nejautė. Jaunuolis informaciją apie šią akcija sužinojo iš socialinio tinklo Facebook. „Kraujas reikalingas operacijoms, manau, kiekvienas galėtų tam ryžtis“, – įsitikinęs vaikinas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.