Sveikos mitybos specialistė dalijosi ilgaamžiškumo paslaptimi

ksaveraPraėjusį savaitgalį kaimo turizmo sodyboje „Kukarskė“ viešėjo Ksavera Vaištarienė – Lietuvos vegetarų draugijos prezidentė, chemijos mokslų daktarė, docentė, 13 leidinių apie sveikatą autorė, perskaičiusi net 1700 paskaitų apie sveikatą. Pasiklausyti profesorės minčių tema „Mityba – sveikatos pagrindas“ susirinko svečiai ne tik iš Kidulių, bet ir iš Šakių bei Jurbarko.

Nuotr. Ksaveros Vaištarienės filosofija glaudžiai siejasi su tikėjimu ir Dievu. Ji mano, kad pilnaverčiam gyvenimui būtina malda ir pasninkas.

K. Vaištarienė sako jau 40 metų esanti savęs sveikatinimo kelyje. Viskas prasidėjo nuo to, kad išmetė vaistus, atsisakė mėsos, ėmėsi vegetarizmo, o paskui ir badavimo. Žinoma, tokius drastiškus pokyčius lėmė kritinė situacija – sunki liga, kuri, moters manymu, atsirado dėl nežinojimo kaip maitintis. Docentė tiki, kad naujas požiūris į mitybą – Dievo atsakymas į jos pagalbos šauksmą, kai kęsdama nepakeliamus skausmus maldoje kreipėsi į savo mirusį tėvą, nes būtent po to gavo literatūros apie mitybą.
 
Docentė iš karto atsiprašė medikų, priminusi, kad jų požiūris dažnai skiriasi. Ne tik ji pati yra savo pasirinkto gyvenimo būdo sėkmės įrodymas, bet turi ir begalę įrodančių istorijų, kad medicina gali būti bejėgė ten, kur dar gali suveikti organizmo valymas ir tikėjimas. Žinoma, daugelis atvejų prilygsta stebuklams. Ypač, kai K. Vaištarienė išsitraukia virgulę. Moteris su pasimėgavimu pasakojo apie ligonį, kurio neišgydė net JAV medikai, o jai pavyko. Juokingiausia, kad privačiose klinikose siūlomas „grikių pasninko“ metodas kainuoja dešimtis tūkstančių, o profesorė receptą drąsiai atskleidė susirinkusiems.

Daugybės knygų apie vegetarizmą ir sveiką gyvenseną autorė K. Vaištarienė „neverbavo“ susirinkusiųjų atsisakyti mėsos. Pasak jos, tai – kiekvieno apsisprendimas: ar įsiklausyti į savo organizmo poreikius, ar likti prie senų, „patogių“ įpročių ir gyventi su jų pasekmėmis. Aštuntą dešimtį jau beveik įpusėjusi sveikuolė tikina, kad nepaisant to, kas parašyta pase, jos biologinis amžius – 45-eri.

K. Vaištarienės filosofija glaudžiai siejasi su tikėjimu ir Dievu. Moteris tikina užaugusi su malda ir pasninku, todėl neabejoja, kad šie abu dalykai – būtini pilnaverčiam gyvenimui. Pasak jos, reikia suvartoti tik 50 procentų dietologų įprastai siūlomos maisto normos – kitą pusę maitina Dievas. Juk žmogus ir sudarytas iš kūno ir sielos. Dorovės ji tikisi ir prie stalo – pataria nesilepinti po valgymų. Kavą ar vaisius vartoti tik praėjus kiek laiko, o saldumynus pasilikti ypatingoms progoms. Norint, kad vyras nevaikščiotų pas kitas, sveikuolė tikina, jog reikia maistą jam skaninti baziliku. Šokoladą ekspertė priskiria prie didžiausių nuodų. Ji gali ir labai tiksliai nurodyti, ko, kiek ir kada valgyti, tačiau visa esmė tikėjime.

Vegetarų draugijos prezidentė atvirai pasakojo apie savo rytinius ritualus. Demonstravo, kaip praustis, kaip apsivalyti dvasiškai, kaip bėgioti ir kokius pratimus daryti. Pasak jos, malda ir dvasingumas 5 kartus pagerina energetinę suvartojamo maisto vertę.

Sodybos savininkė Vida Galvelienė po paskaitos susirinkusius vaišino savo gaminta gilių kava, žolelių arbata su medumi ir Raimondos, vienos iš viešnių, atvežtais vegetariškais užkandžiais. Kartu su dukra Ieva jos iškepė pyragą svečiams palepinti. Ištikimiausi K. Vaištarienės gerbėjai sodyboje iki vėlumos pliuškenosi kubile.

Monika Būblaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.