Jaunimą sveikatins su mažesnėmis pajėgomis

lebedzinskas biuras
Nors Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai nuogąstavo, ar Visuomenės sveikatos biuras spės įsisavinti lėšas, tačiau biuro direktorius Viktoras Lebedžinskas tuo klausimu ramus. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Prieš kurį laiką Šakių rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biure lankėsi Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai, domėjęsi įstaigos veikla, projektinių lėšų įsisavinimu. Svečiai nuogąstavo, ar bus spėta išnaudoti pinigus, skirtus psichikos sveikatos stiprinimui.

Pasak biuro direktoriaus Viktoro Lebedžinsko, dar taip nėra buvę, kad jau vienuoliktus metus dirbanti įstaiga būtų grąžinusi jai skirtus pinigus. Be to, šiemet biuras dar turi įgyvendinti dvi veiklas – psichikos sveikatos įgūdžių stiprinimo tiek ugdymo įstaigose, tiek ir įmonėse. Kaip informavo vadovas, tam jo skaičiavimais ir bus panaudoti apie 17 tūkst. eurų, dėl kurių viešnagės metu Sveikatos apsaugos ministerijai ir buvo kilę klausimų.

Tiesa, V. Lebedžinskas prisipažino, kad ne visi projektai taip sklandžiai vykdomi, kaip norėtųsi. Nemažai problemų kyla dėl širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto rizikos grupių asmenų sveikatos stiprinimo programos vykdymo. Nors sutartys pasirašytos su visomis asmens sveikatos priežiūros įstaigomis, tačiau šiais metais į programą užsirašę tik du asmenys, vienas iš jų – pats biuro direktorius.

V. Lebedžinskas neslėpė, kad pats turi priekaištų Sveikatos apsaugos ministerijai dėl to, kad pirminės sveikatos apsaugos įstaigoms mokama skatinamoji paslauga dėl dalyvavimo projekte ir siūlė ją sustabdyti, kol nepriduos pažymos iš biuro. Jo įsitikinimu, taip ir biuras įsisavintų pinigus, ir įstaigos būtų patenkintos, „nes žmonės šiose programose nedalyvauja iš nežinomybės“.  

Iš tiesų šios programos naudingos jau vien tuo, kad asmenys nukreipiami į sveiką gyvenimo būdą. Padarius svarbiausius tyrimus, nustačius kūno masės indeksą, spaudimą, cholesterolį, jie gautų dietologo, šeimos gydytojo, kineziterapeuto ir kitų specialistų konsultacijas. Būtų tiriama, kaip pasikeitė jų rodikliai po trijų mėnesių, pusės metų ir po metų.

Šiokia tokia problema iškilo ir su Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinaciniu centru, kurio koordinatorė Akvilė Mirauskaitė išėjo iš darbo ir centras kuriam laikui liko be darbuotojo. Tiesa, gal šiuo atveju pasiteisino patarlė, kad nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Kad Šakių atviras jaunimo centras netaptų Atviromis jaunimo erdvėmis, jam reikalingas dar vienas darbuotojas, dirbantis nors 0,5 etato. Kadangi paaiškėjo, kad, norint pratęsti Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinacinio centro veiklas, užtektų 0,5 koordinatoriaus etato, pasitarime su rajono vadovais V. Lebedžinskas sutiko atsisakyti 0,5 etato, kad Šakių socialinių paslaugų centras jį panaudotų taip reikalingam jaunimo darbuotojo įdarbinimui Šakių atvirame jaunimo centre.

Tačiau ar užteks 0,5 koordinatoriaus etato Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinaciniame centre, jei teks įgyvendinti ne tik tęstines veiklas, bet ir naują projektą „Psichologinio konsultavimo paslaugų plėtra Šakių rajono, Klaipėdos rajono, Rietavo ir Skuodo rajono savivaldybėse“, kurio vertė 40 tūkst. eurų? Mūsų rajono dalis – beveik 20 tūkst. eurų, už kuriuos bus vykdomos konsultacijos asmenims, patyrusiems smurtą ir stresą, turintiems suicidinių minčių, bei jų artimiesiems. Taip pat vyks mokymai, kuriuos ves Savižudybių prevencijos iniciatyvos įgyvendinimo Kupiškio rajono darbo grupės koordinatorė Valija Šap ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorė Nina Žemaitienė.

Visuomenės sveikatos biuro direktorius teigė, kad, esant reikalui, jis ketina pakeisti Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinacinio centro nuostatus, įvedant ne tik socialinės krypties, bet ir visuomenės sveikatos specialistą.

„Taip atsiriš rankos ir bus lengviau rasti darbuotoją. Į šią vietą bus ieškomas žmogus, kuris nori ir moka dirbti su kompiuterinėmis technologijomis. Mat rajone valdome 11 ekranų, kurie pastatyti gimnazijose, profesinio rengimo mokykloje, poliklinikoje, biure, kur norime parengti ir nuolat rodyti reklaminius filmukus“, – informavo V. Lebedžinskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.