„Linelis“ pasidžiaugė praėjusių metų veikla

linelis ataskaita
Šakių rajono cukralige sergančiųjų klubo „Linelis“ pirmininkė Biruta Jančaitienė apžvelgdama praėjusius metus paminėjo, kad iš viso rajono gyventojams buvo atlikti 595 profilaktiniai cukraus kiekio kraujo tyrimai. D. Pavalkio nuotr.


Praėjusį antradienį po ilgesnės pertraukos Šakių ligoninės salėje vyko cukralige sergančiųjų klubo „Linelis“ ataskaitinis susirinkimas, kurio metu klubo nariai buvo supažindinti su Šakių ligoninės klinikinėje laboratorijoje atliekamais tyrimais, Šakių socialinių paslaugų centro teikiamomis paslaugomis, išklausė ir klubo pirmininkės Birutos Jančaitienės ataskaitą už 2019 metus.
 
Praėjusių metų pradžioje klube buvo registruoti 126 nariai, metų gale – 127. Pasak klubo „Linelis“ pirmininkės B. Jančaitienės, 2019 m. buvo vykdomi du projektai. Įgyvendinant vieną iš jų iš Šakių rajono savivaldybės buvo gauta 2 tūkst. 200 eurų, lėšos buvo naudojamos apmokėti klubo narių diabeto mokymo stovyklos mokesčiui, mažaverčių priemonių įsigijimui ir kitkam. Iš projekto „Kartu mes stipresni“ lėšų klubo nariai daugiausiai lankė Šakių baseiną.

B. Jančaitienė pasakojo, kad pernai aplankyta Klaipėda, Druskininkai, Birštonas, klubo nariai dalyvauja respublikinėse sporto varžybose, iš kurių dažniausiai grįžta su apdovanojimais. Pirmininkė paminėjo, kad buvo surinkta 513 eurų dviejų procentų gyventojų pajamų mokesčio ir nupirkta 20 kėdžių kabinetui, kuris įsikūrė taip pat po Šakių ligoninės stogu.

„Linelio“ klubo narius aplankė ir Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis. „Kartais mūsų pačių klaidos, neatsakomybė ir užsimiršimas leidžia virusams priminti, kad mūsų elgsena nėra visai teisinga, taip mes ir mokomės. Tai priimkim tą pandemiją kaip pamoką“, – kalbėjo vyriausiasis gydytojas.

Šakių ligoninės klinikinės laboratorijos vedėja, medicinos biologė Marina Augustaitienė supažindino su laboratorijoje atliekamais tyrimais. Esant diabetui, nustatoma hiperglikemija (padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje). Anot specialistės, sveiko žmogaus kraujyje gliukozės kiekis nevalgius – 3,33–5,55 mmol/l. Ji priminė, kad tyrimus rekomenduojama atlikti visiems, kurių artimi giminaičiai serga cukriniu diabetu, taip pat antsvorį turintiems asmenims. Ji plačiau informavo, kaip pasiruošti gliukozės toleravimo tyrimui.

Susirinkime dalyvavusi Šakių socialinių paslaugų centro klientų aptarnavimo specialistė Audronė Laurinaitytė priminė, kad ištikus negaliai ar susirgus artimajam, centras aprūpina techninės pagalbos priemonėmis.

„Mes bendradarbiaujam su Kauno techninės pagalbos neįgaliųjų centru, iš ten vežamės priemones. Neįgalieji aprūpinami universaliais vežimėliais, įvairių rūšių vaikštynėmis, ramentais, funkcinėmis lovomis, naktipuodžio kėdutėmis, čiužiniais praguloms išvengti ir kitkuo“, – aiškino specialistė ir pridūrė, kad norint gauti minėtas priemones, pirmiausia reikia kreiptis į šeimos gydytoją, taip pat ir dėl elektrinių vežimėlių įsigijimo.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.