Koronaviruso grimasos: trys židiniai ir galimybė sumažinti sergamumą

statistika LT
Spalviniame koronaviruso žemėlapyje geltonuoja tik Šilalės rajono savivaldybė, Šakiai ir vėl raudonojoje zonoje ir „blogesniajame“ sąraše, tačiau jame neliktų, jei sergamumo rodikliai iki gegužės 24 d. pagerėtų.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Iš sąrašo savivaldybių, kuriose gali būti taikomi šiek tiek švelnesni karantino reikalavimai, išbraukiamos šešios savivaldybės, tarp kurių ir Šakiai. Apie sergamumo situaciją rajone kalbėjęs savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas Redas Juškaitis informavo: turime tris židinius, o mokinių grįžimas į mokyklas taip pat nebuvo itin sklandus.

Kaip nurodoma teikime, 200 naujų atvejų 100 tūkst. gyventojų rodiklis yra viršytas šešiose savivaldybėse, kuriose kitą savaitę dar galios laisvesnės karantino sąlygos.

Todėl dar po savaitės, tai yra nuo gegužės 24 dienos, Birštono, Jurbarko rajono, Neringos, Pakruojo rajono, Rietavo ir Šakių rajono savivaldybės iš šio sąrašo išbraukiamos, suteikiant galimybę iki nurodytos datos sergamumui sumažėti.

Jeigu sergamumas sumažės, savivaldybių sąrašas būtų keičiamas ir jos iš jo nebeišbraukiamos. Tuomet neliktų reikalavimo testuoti mokyklą lankančius pradinukus.

Ketvirtadienio duomenimis, 100 tūkst. gyventojų rajone teko 284 sergantieji (Lietuvos vidurkis 584). Saviizoliacijoje yra 256, serga 78 rajono gyventojai.  Per dieną vidutiniškai nustatomi septyni nauji atvejai.

„Turime tris židinius, du iš jų yra žemės ūkio bendrovėse, kitas – Lekėčių seniūnijoje, kur 4 serga, trys saviizoliacijoje“, – informavo R. Juškaitis.

Jis pastebėjo, kad labiau suserga jaunesni žmonės – tarp sergančių ir trylikametė, ir aštuoniolikmečiai, ir trisdešimtmečiai. Tik keturi serga vyresni nei 65-erių. Savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas spėja, kad čia svarbų vaidmenį lėmė vakcinacija, be to, jaunesni serga lengviau, mažesnis krūvis tenka gydymo įstaigoms.

Antradienį buvo pradėtas norinčių į mokyklas grįžti moksleivių testavimas, tačiau, kaip sakė R. Juškaitis, „gavosi, kad nelabai kas gavosi“.

„Varpe“ iš dviejų klasių, kurios norėjo grįžti, vienas vaikas susirgo iš vakaro ir negalėjo ateiti. Ta klasė nesurinko 60 proc. norinčių, o kitos klasės mergaitei greitaisiais antigenų testais buvo nustatytas Covid-19. Padarėme papildomai PGR tyrimą, kas priklauso, pasitvirtino. Kadangi visi buvo klasėje, visi į nuotolį. Taip pat informavo, kad ir vienoje Plokščių klasėje testavimo metu išsiaiškintas vienas atvejis, jis irgi pasitvirtino“, – situaciją mokyklose apžvelgė R. Juškaitis, laikęsis nuomonės, kad pirmą kartą testai galėjo būti atliekami punkte, bet ne mokykloje, kur vaikų nekontaktavimo faktiškai neįmanoma užtikrinti. Tačiau jeigu testavimas būtų atliekamas per punktą, neabejojama, kad dalis tėvų tam būtų prieštaravę, keltas atvykimo į punktą klausimas.

Kalbėdamas apie vakcinaciją, R. Juškaitis pasidžiaugė, kad šią savaitę išnaudotos visos „Pfizer“ vakcinos, tačiau su „Vaxzevria“ sunkiau – iš anksčiau gautų 900 dar likę nepanaudota 540 dozių, todėl nuspręsta jas skirti pareigūnų ir kitų jau pirmą dozę gavusių revakcinacijai, mat, pakvietus skiepijimuisi 45+ amžiaus grupės asmenis, tokių atsirado tik 40. Artimiausiu metu planuojama gauti 666 „Pfizer“, 300 „Johnson&Johnson“ ir 400 „Modernos“ vakcinų dozių. Viliamasi, kad, kaip ir planuojama, nuo pirmadienio pradėtų veikti bendra registracijos skiepijimuisi sistema, kuri ypač palengvintų vakcinavimo procesus reguliuojančių žmonių darbą. Visgi kol kas yra trikdžių ir neaišku, ar sistema nuo pirmadienio veiks.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.