Naujoji viruso atmaina – ir Šakiuose

Rajone sergamumo situacija gana stabili, nors bendras atvejų skaičiaus rodiklis auga ir jau perkopėme 200 atvejų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų (konkrečiai – 207 atvejai). Beje, šią savaitę pasklido žinia, kad devyniose savivaldybėse, tarp kurių ir Šakiai, aptikta naujoji koronaviruso atmaina, nors oficialaus patvirtinimo savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas Redas Juškaitis sako negavęs.

Jis informavo, kad šiuo metu saviizoliacijoje yra 199 žmonės, sergančių – 52. Fiksuota ir viena nauja mirtis, tad iš viso nuo pandemijos pradžios rajone nuo Covid-19 mirė 24 žmonės.
 
Didėja atliekamų tyrimų apimtys – per savaitę atlikti 756 tyrimai, iš kurių teigiamų nustatyta 3,6 proc., tad tai gana geras rodiklis, kai testuojama daugiau, bet teigiamų atvejų nustatoma mažiau. Pasak R. Juškaičio, punkte visai nebus daroma antikūnų testų, nes jie buvo visiškai nepopuliarūs ir pastaruoju metu visai nenaudojami, tad vietoj jų didinamas greitųjų antigenų testų, kurie ypač paklausūs, skaičius – per dieną ketinama paimti 66 ėminius. Taip pat kasdien yra galimybė atlikti 15 PGR testų. Savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas neabejoja, kad ypač artimiausiomis dienomis nebus išvengta besitestuojančių bumo, nes vienkartinis patikrinimas privalomas ir veiklas pradedantiems kultūrininkams, ir kitiems veiklas atnaujinantiems subjektams.

Kaip jau nuskambėjo respublikinėse žiniasklaidos priemonėse, naujojo koronaviruso atmaina nustatyta ne tik Anykščiuose, kur nustatyti 35 tarpusavyje susiję atvejai, bet iš viso jau įvardijamos devynios savivaldybės.

„Dabar turime žinių, kad ši atmaina jau yra pastebėta Vilniuje, Kaune, Jonavoje, Šakiuose, Anykščiuose, Kėdainiuose, Kazlų Rūdoje, Širvintose ir Šilutėje. Kur tiksliai įvežta buvo, kokių renginių, susitikimų metu platinta, mes šito nežinome, žinome tik faktą, kad tai yra vieno įvežimo į Lietuvą atvejai ir kad jie yra epidemiologiškai susiję“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė ministras Arūnas Dulkys.

Mokslininkų teigimu, ši atmaina yra panaši į iš Brazilijos ir Pietų Afrikos Respublikos kilusias atmainas bei pasižymi didesniu atsparumu vakcinoms. Visgi R. Juškaitis patikino, kad oficialaus patvirtinimo dėl atvejų rajone, susijusių su atmainomis, nėra gauta.

Kalbėdamas apie vakcinavimą R. Juškaitis teigė, kad gaunamomis „Pfizer“ bei „Moderna“ vakcinomis daugiausiai atliekama revakcinacija, o „Vaxzevria“ vakcinos poreikis būtų gerokai didesnis už gaunamus kiekius. Pasak pašnekovo, ypač įmonėse dirbantys žmonės sutinka būti skiepijami bet kokia vakcina, svarbu būtų gautas skiepas, tačiau gaunami šios vakcinos kiekiai nėra dideli. Štai šeštadienį šia vakcina ketinama paskiepyti 200 žmonių. Visą savaitę pagal turimus kiekius aktyviai vyko vakcinavimo procesas ne tik Šakiuose, bet ir Kidulių, Gelgaudiškio, Lekėčių ambulatorijose.

Iš viso šiuo metu rajone paskiepyta 22,58 proc. gyventojų. Pirmąją vakcinos dozę yra gavę 5885 žmonės, antrąja vakcinos doze yra paskiepyta 2104 asmenys.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.