Tikrina asmens sveikatos priežiūros įstaigų skaidrumą

komisija ligonineje
Po gydymo įstaigas šią savaitę važinėjusi komisija domėjosi, kaip joms sekasi dirbti, nustatinėjo įstaigų atsparumo korupcijai indeksus. Klausimų bei patarimų Šakių ligoninės atstovėms turėjo savivaldybės vyriausioji specialistė Jolita Matusevičienė (kairėje). D. Pavalkio nuotr.


Trečiadienį ir ketvirtadienį septyniose savivaldybei pavaldžiose rajono asmens sveikatos priežiūros įstaigose lankėsi korupcijos indekso nustatymo komisija, vertindama realią kiekvienos įstaigos situaciją, kalbėdamasi su vadovais ir personalu apie nūdienos iššūkius ir teikdama pastabas patobulinimams. Jau spalio mėnesį komisijos pateiktos išvados bei siūlymai bus svarstomi savivaldybės tarybos posėdyje, tada ir paaiškės, kurios rajono įstaigos geriausiai atitinka skaidrios asmens sveikatos priežiūros įstaigos kriterijus.

Savivaldybei pavaldžių asmens sveikatos priežiūros įstaigų (ASPĮ) vertinimą atliko administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta vertinimo komisija, kuriai vadovavo administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis, jai priklausė savivaldybės gydytoja Edita Zubrickienė, vyriausioji specialistė (už korupcijai atsparios aplinkos kūrimą atsakingas asmuo) Jolita Matusevičienė bei Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė. Į situaciją kartu su komisijos nariais gilinosi ir vicemeras Darius Jakavičius. Komisija vadovaujasi Skaidrios asmens sveikatos priežiūros įstaigos vardo suteikimo tvarkos aprašu, patvirtintu sveikatos apsaugos ministro, ir atlieka vertinimą nustatydama įstaigų atsparumo korupcijai indeksus. Susumavus kriterijų vertinimo rezultatus (balus), nustatoma, kuriai įstaigai suteikti skaidrios asmens sveikatos priežiūros įstaigos vardą, kitos tampa kandidatėmis gauti skaidrios asmens sveikatos priežiūros įstaigos vardą, o trečioji kategorija įstaigų lieka prie korupcijos rizikos veiksnių turinčios įstaigos statuso.

Toks rajono asmens sveikatos priežiūros įstaigų tikrinimas pirmą kartą vyko pernai. Pagal visus kriterijus savivaldybės taryba nusprendė Lekėčių ambulatorijai ir Šakių PASPC suteikti kandidačių į skaidrios asmens sveikatos priežiūros įstaigos vardą statusą. Skaidrios ASPĮ vertinamos kas trejus metus, o kandidatės gauti skaidrios ASPĮ vardą ir įstaigos, turinčios korupcijos rizikos veiksnių, vertinamos kasmet.

Per trečiadienį ir ketvirtadienį komisija apsilankė Kudirkos Naumiesčio ir Šakių PASPC, Šakių ligoninėje, Kidulių, Panemunių, Lekėčių ir Griškabūdžio ambulatorijose. Po pirmosios dienos komisijos nariai geriausią situaciją, vertinant įstaigą pagal nustatytus kriterijus ir aprašus, rado Kidulių ambulatorijoje. Kaip teigė Jolita Matusevičienė, šioje įstaigoje tapo akivaizdu, kad antikorupcinės nuostatos yra ne vien popierinės.

„Tarkime, maloniai nustebino kad ir toks faktas – prevencijos programoje įrašytas konkretus, kasmet didėjantis procentas laisvų vietų registracijai per išankstinę pacientų registravimo sistemą. Pacientų registracija yra bene pati opiausia problema visose kitose rajono asmens sveikatos priežiūros įstaigose“, – sako J. Matusevičienė.

Kiekviena įstaiga pagal tam tikrus kriterijus renka balus ir jei ten randama daug korupcijos apraiškų, duodamas pusmetis pasitaisyti. Elementariausia korupcijos apraiška yra vien tai, aiškina komisijos nariai, kad vis dar labai dažnai pacientai, paskambinę telefonu ir negavę talonėlio pas gydytoją, kreipiasi per pažįstamus ir taip susiorganizuoja sau reikiamą vizitą. Lygiai taip pat medikams nereikia mokėti pinigų už apžiūrą, konsultaciją, siuntimo išrašymą, nereikia jiems pirkti dovanų, kad būtų suteikta vienokia ar kitokia paslauga. Padėkoti gydytojui už nuoširdų ir atsidavusį darbą skatinama tiesiog šypsena, geru žodžiu, rankos paspaudimu. Kaip kalbėjosi po įstaigas besilankydami komisijos nariai, pirmiausia skaidrumas turi prasidėti nuo vidinės kolektyvo nuostatos, o ne numojimo ranka, kad „korupcija neišvengiama“. Iš esmės bet kokią informaciją, susijusią su korupcijos pasireiškimu, suteikęs asmuo jau tampa atsakingas už korupcijos prevenciją ir kontrolę. Be tiesioginio komisijos apsilankymo tikslo asmens sveikatos priežiūros įstaigose, komisija su įstaigų vadovais daug kalbėjosi ir apie jaunų specialistų pritraukimo galimybes, veiksmingas priemones taupant kaštus, kitus kasdienius kiekvienos įstaigos iššūkius.

Respublikiniu mastu ne kartą diskutuota, ko reikia, kad visuomenė pasitikėtų sveikatos sistema, kad ši būtų vis skaidresnė. Ir nors svarstoma, kad mažais žingsneliais visuomenė darosi sąmoningesnė ir už puikų darbą mokosi atsidėkoti nuoširdžiu žodžiu, apie korupcijos atvejus vis dažniau pranešama pareigūnams, o jaunoji gydytojų karta turi visiškai kitą darbo filosofiją, Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnybos inicijuojamame tyrime „Lietuvos korupcijos žemėlapis“ pernai asmens sveikatos priežiūros sistema ir toliau išlieka kaip viena korumpuočiausių viešojo sektoriaus sistemų. Korupcijos reiškiniai sveikatos priežiūros sistemoje yra vieni iš pavojingiausių socialinių reiškinių, nes  iškreipia socialinį teisingumą, didina šešėlinę ekonomiką. O rajono gyventojams greičiausiai bus smalsu, kokias išvadas padarys komisija, kokius siūlymus apie įstaigų skaidrumą pateiks savivaldybės tarybos verdiktui.

Lina Morkūnienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.