Paradoksas: vaikų yra, o kur juos dėti – ne

darzelinukai
Nuotr. Atlikus savivaldybės ugdymo įstaigų apklausą, paaiškėjo, kad į jas nepatenka 78 ikimokyklinukai ir trys priešmokyklinukai.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Savivaldybės Antikorupcijos komisijos posėdyje buvo prabilta apie problemą, kuri mūsų rajoną kamuoja kone trejus ar net daugiau metų – vaikai netelpa į darželius. Tik niekas iki šiol nežinojo, kad netelpančių vaikų toks didelis skaičius.

Tvarkos aprašas

Gegužės 11 d. Antikorupcijos komisijos nariai buvo pakviesti į Šakių lopšelį-darželį „Berželis“, kuriame su įstaigos darbuotojais diskutavo apie vaikų priėmimo į rajono ugdymo įstaigų ikimokyklines ir priešmokyklines grupes tvarkos aprašo prioritetus.

„Po ilgų diskusijų komisijos nariai pamatė, kad šį tvarkos aprašą reikia būtinai koreguoti, nes yra punktų, kuriuos reikia taisyti. Juo labiau, kad priešmokyklinis ugdymas yra privalomas, o tvarkos aprašas buvo parengtas, kai jis nebuvo privalomas“, – komentavo komisijos narė Diana Jazukevičienė.

Pakoregavus tvarkos aprašą jis turėtų būti perduotas savivaldybės administracijai. Gegužės mėnesį vykusiame pasitarime dalyvavo ir Švietimo ir sporto skyriaus specialistai, kuriems buvo pavesta parengti pataisytą tvarkos aprašą, kad švietimo įstaigos apie naujoves galėtų informuoti tėvus.

„Kad tėvai prieš rugsėjo mėnesį žinotų, kokia situacija su priešmokyklinukais ir ikimokyklinukais – kam yra pirmumas, kokie prioritetai ir panašiai“, – tęsė D. Jazukevičienė.

Toliau kalbėdama komisijos narė teigė, kad, praėjus dviem mėnesiams, norėtų sužinoti, kokiame etape tvarkos aprašo, kuris iki šiol nėra pateiktas, koregavimas. Komisijos pirmininkas Romas Pukinskas, išgirdęs, kad praėjo tiek laiko, o negirdėti iš Švietimo ir sporto skyriaus jokių naujienų, nusprendė, kad komisija turėtų rekomenduoti ir dar kartą paraginti, kad šis aprašas būtų parengtas kuo greičiau.

Situacija – kebli

Kad situacija su darželiais rajone ne iš linksmųjų, tikriausiai žino daugelis, kuriems su šiomis įstaigomis tenka susidurti, kai yra pasakoma, kad atžala į darželį neis, nes paprasčiausiai... netelpa. Atrodo, reikėtų džiaugtis vaikų skaičiumi, kad darželių, kaip antai mokyklų, nereikia uždarinėti, deja, situacija kebli.

D. Jazukevičienė drauge su savivaldybės specialistu Ramūnu Venslovaičiu atliko visų savivaldybės ugdymo įstaigų apklausą, kad sužinotų, kokia yra padėtis: kiek į darželius nepatenka ikimokyklinukų ir priešmokyklinukų.

Kaip pagarsino D. Jazukevičienė, rezultatai ir džiuginantys, ir bauginantys. Nors priešmokyklinis ugdymas yra privalomas, kol kas į darželių grupes nepatenka trys priešmokyklinukai – du Šakių „Varpo“ mokykloje bei vienas „Berželyje“.

„Man, kaip komisijos narei, kyla klausimas, kokių priemonių imsis savivaldybė, kad kuo daugiau vaikų patektų į ikimokyklines grupes, jeigu mes norime būti atviri jaunoms šeimos“, – retorinį klausimą kėlė komisijos narė ir toliau pažėrė dar labiau šokiruojančius faktus – į ikimokyklines grupes rajone nepatenka 78 vaikai.

Nuostabos neslėpdamas R. Pukinskas teiravosi, kada paaiškėjo tokie skaičiai, savo ruožtu R. Venslovaitis atsakė, kad tokia problema yra mažiausiai trejus metus.

„Žinojau, kad yra problema, bet kad skaičiai tokie – net neįsivaizdavau“, – kalbėjo R. Pukinskas.

Iš minėtųjų 78 ikimokyklinukų 34 nepatenka į „Berželį“, 14 – į Griškabūdžio gimnazijos ikimokyklinį skyrių „Pumpurėlis“, 13 – į Lukšių Vinco Grybo gimnazijos ikimokyklinį skyrių „Ąžuoliukas“, aštuoni vaikai nepatenka į Gelgaudiškio lopšelį-darželį „Eglutė“, į Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro ikimokyklinį skyrių „Pušelė“ nepatenka septyni vaikai, o į Šakių lopšelį-darželį „Klevelis“ nepatenka du ikimokyklinukai.

Kaip bus pasielgta su trimis priešmokyklinukais, kurie privalo įgyti priešmokyklinį ugdymą, kokia situacija su jau minėto tvarkos aprašo koregavimu ir kaip išspręsti ikimokyklinukų problemą, turės atsakyti Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.