Po septynerių metų mokytojai ir vėl bėga iš pamokų

suolai klase
Nuotr. Šiandien nei Šakių „Varpo“ mokykloje, nei Šakių „Žiburio“ gimnazijoje pamokos nevyksta – mokytojai profesinės dienos proga išsirašė laisvadienį.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ 

Spalio 5-oji – Tarptautinė mokytojų diena. Šiandien ji minima netradiciškai. Nebus nei bendros šventės, kurios metu mokytojams būdavo įteikiama gausybė Padėkos raštų, nei bendro koncerto, nei bendrų vaišių. Nepaisant to, mokytojai švenčia atskirai. Kai kurios mokyklos nedirba visai. Jei prieš septynerius metus, išsirašę laivadienį rajono mokytojai keliavo po Lietuvą, tai šiandien vyksta kiek tolėliau – į kaimyninę Lenkiją.  

Nors bendros šventės rajono mokytojai šiemet nesulaukė, tačiau be sveikinimų neliko. Rajono savivaldybės Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus darbuotojai vakar ir šiandien važinėja po švietimo įstaigas. Jiems, kaip įprastai, reikia išdalyti Padėkos raštus. Vien Švietimo skyrius parašė 48, rajono savivaldybės meras – 31 padėką.

Tradiciškai rajoną pasiekė ir Švietimo ir mokslo ministerijos raštai. Šįsyk pagerbti keturi rajono pedagogai – „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė bei gimnazijos ekonomikos ir verslo vadybos mokytoja Daiva Palukaitienė, Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos direktorės pavaduotoja ugdymui Lilija Ūsienė, Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro biologijos mokytoja Rūta Samajauskienė.

Mokytojų dieną rajono pedagogai mini savose mokyklose. Vieni apsiriboja sutrumpintomis pamokomis, kiti pamokų vedimą perduoda mokiniams, treti, kaip prieš septynerius metus, visai bėga iš pamokų. Šakių „Varpo“ mokyklos mokytojai išvyko į Augustavą – Lenkijos „Šiaurės Veneciją“ – pasiplaukioti 1824–1839 m. nutiestu Augustavo kanalu. Šakių „Žiburio“ gimnazijos pedagogai leidžia laiką Gdanske (Lenkijos miestas prie Baltijos jūros), kuris dėl gausybės šiuolaikinių muziejų dar vadinamas tikru kultūros lobynu.

Minėtos ugdymo įstaigos šiandien uždarytos, pamokos nevyksta nė vienai klasei. Net abiturientams, kuriems svarbi kiekviena mokykloje praleista ir naujų žinių teikianti diena. Su mumis susisiekė tėveliai, nelabai patenkinti tokiais švietimo įstaigų sprendimais.

„Nesuprantu. Kodėl? Kokios gali būti laisvos dienos, jei tai nėra valstybinė šventė? – klausė vieno mokinio mama. – Nepritariu tam. Tai gal ir kitų profesijų žmonės per profesines šventes tegul laisvadienius ima? Gal ugniagesiai tegul tą dieną negesina gaisrų, medikai užrakina ligoninių duris? Na, visiška nesąmonė.“

Paaiškėjo, kad buvo ir tokių tėvelių, kurie išgirdę, kad penktadienį jų vaikams nereikės eiti į mokyklą ir nebus pamokų, jais tiesiog nepatikėjo. Puolė aiškintis, kaip yra iš tikrųjų. Pagaliau įsitikinę, kad tai tiesa, negalėjo suprasti, kodėl kažkur išvykti pedagogai negali po pietų ar savaitgalį.

„Pernai streikavo ir pamokų nevedė, šiemet profesinę dieną švenčia, o kur ugdymas? Kur vaikų interesai? – piktinosi kita šakietė. – Tiesiog noriu, kad vaikas savaitės dienomis mokytųsi, o ne namie sėdėtų, nes mokytojai laisvadienį išsirašė. Pikta.“
Savivaldybės Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas teigė žinąs, kad vieni mokytojai dirbs, kiti važiuos į ekskursijas, nes „dabar jie kaip nori, taip ir pasitvarko savo mokymo procesą“.

„Tą dieną nedirbs, tai dirbs kurią kitą dieną. Kiekviena mokykla susigalvoja savaip, kada švęst, o kada pamokas daryt. Jiems nereikia kažkokių specialių mūsų leidimų“, – patikino skyriaus vedėjas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.